Απαισιόδοξο παιδί: Πώς θα το βοηθήσετε να γίνει αισιόδοξο

Τρόποι να βοηθήσετε το παιδί σας να μη σκέφτεται αρνητικά.

Απαισιόδοξο παιδί: Πώς θα το βοηθήσετε να γίνει αισιόδοξο
Κοριτσάκι δείχνει με τον τρόπο του ότι δεν αντιμετωπίζει με αισιοδοξία την καθημερινότητά του Bigstock

Μπορεί τα παιδιά να είναι θετικά από τη φύση τους, ωστόσο δεν είναι λίγα που αντιμετωπίζουν με απαισιοδοξία την καθημερινότητά τους.

Χρησιμοποιούν συχνά τις λέξεις «πάντα» και «ποτέ» ενώ είναι πιθανό να κατηγορούν τους άλλους και ειδικά εσάς για τα προβλήματά τους.

Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά σας να είναι αισιόδοξα

Σταματήστε να παραπονιέστε μπροστά τους

Συχνά τα παιδιά που σκέφτονται αρνητικά έχουν γονείς που σκέφτονται αρνητικά. Επομένως, η πρόκληση εδώ είναι να σταματήσετε να γκρινιάζετε ή να παραπονιέστε με το παραμικρό και μάλιστα μπροστά τους. Δεν είναι εύκολο, όμως για να αλλάξει το παιδί νοοτροπία, θα πρέπει να αλλάξετε πρώτα εσείς τον τρόπο που αντιμετωπίζετε τα πράγματα.

paidi-narkissos-2.jpg

Βοηθήστε τα να δουν και την άλλη πλευρά του …νομίσματος

Βοηθήστε να δουν τα πράγματα από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Είναι σημαντικό ν΄αρχίσει να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο κι όχι μισοάδειο.

Ρωτήστε τα πώς θα ένιωθαν οι άνθρωποι αν εστίαζαν μόνο στα αρνητικά ή εγκατέλειπαν την προσπάθεια σε κάθε δυσκολία. Μέσα από παραδείγματα δείξτε ότι οι αισιόδοξοι είναι πιο ευτυχισμένοι από τους απαισιόδοξους

Δείξτε ευγνωμοσύνη

Μια άλλη ιδέα είναι να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αναπτύξουν μια στάση ευγνωμοσύνης. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ενθάρρυνση ενός παιδιού να γράφει πέντε πράγματα για τα οποία είναι ευγνώμων κάθε μέρα το κάνει πιο ευτυχισμένο.

Ίσως θα μπορούσαν να γράψουν σε ένα ημερολόγιο με τα πράγματα για τα οποία είναι χαρούμενα ή ευγνώμονες. Ή οτιδήποτε πήγε καλά μέσα στην ημέρα τους. Όταν τα παιδιά ενθαρρύνονται να αισθάνονται ευγνωμοσύνη για όσα έχουν, αλλάζει ο τρόπος που σκέφτονται. Τα βοηθά να αναγνωρίσουν όλα τα θετικά πράγματα στη ζωή τους.

School Child Student Learning In Class, Study English Language At School. Elementary School Child. P

Δείξτε ενσυναίσθηση

Βοηθήστε τα απαισιόδοξα παιδιά σας ενισχύοντας την ενσυναίσθησή τους.

Μιλήστε, δείχνοντας ότι καταλαβαίνετε τα συναισθήματά τους χωρίς όμως να προσπαθήσετε να τους πείτε τι να κάνουν. Απλά αφήστε τα να δουν ότι αναγνωρίζετε πώς αισθάνονται. Η ενσυναίσθηση είναι το πρώτο βήμα. Όταν είναι απαισιόδοξα, μη θυμώσετε ή εκνευριστείτε. Απλά αφήστε τα να νιώσουν ότι τα ακούτε και δείχνετε κατανόηση.

Με πληροφορίες από το parent4success.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved