Μεγαλώνοντας το παιδί μας ανάλογα με το χαρακτήρα του

Ο ρόλος της οικογένειας στην ανάπτυξη του παιδιού.

Μυρτώ Κογεβίνα
Μεγαλώνοντας το παιδί μας ανάλογα με το χαρακτήρα του
Bigstock

Το κάθε παιδί έχει το δικό του χαρακτήρα και τη δική του προσωπικότητα, πολλά στοιχεία των οποίων είναι -εν μέρει τουλάχιστον - έμφυτα. Άλλωστε, πολλοί είναι γονείς που, ενώ τα παιδιά τους μεγαλώνουν με πολύ όμοιο τρόπο, παρατηρούν ότι το καθένα έχει τον ολόδικό του χαρακτήρα, που μπορεί να διαφέρει εντελώς από αυτού του αδερφού ή της αδερφής του.

Η διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας να διαμορφώνεται ανάλογα με το χαρακτήρα τους

Δεδομένου αυτού, καλό είναι η διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας να διαμορφώνεται ανάλογα με το χαρακτήρα τους, ώστε να τους ταιριάζει πραγματικά και να “πιάνει τόπο”.

Πολλοί γονείς προσπαθούν να αναπαράγουν είτε κανόνες και πρακτικές από τη δική τους παιδική ηλικία, είτε πράγματα που λειτουργούσαν π.χ. με το πρώτο παιδί. Εάν κάτι που δοκιμάζουμε λειτουργεί καλά, τότε προφανώς είναι η σωστή επιλογή για την περίπτωση. Εάν όμως κάτι που δοκιμάζουμε ΔΕΝ λειτουργεί, είτε μιλάμε για κάποια συνέπεια για μη επιθυμητή συμπεριφορά, είτε για κάποια δραστηριότητα, τότε είναι καλή ιδέα να δοκιμάσουμε κάτι άλλο, βασιζόμενοι στα όσα γνωρίζουμε για τον χαρακτήρα του παιδιού μας.

Απόψεις, θεωρίες, σχολές και ειδικοί θα υπάρχουν πάντοτε, αλλά κανείς δε γνωρίζει το παιδί μας καλύτερα από εμάς τους ίδιους!

Αφουγκραστείτε το παιδί σας και τις ανάγκες του

Αφουγκραζόμενοι και -πάνω απ’ όλα-σεβόμενοι τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του παιδιού μας, μπορούμε να βρούμε τον ιδανικό τρόπο να το μεγαλώσουμε, κάτι το οποίο προάγει την αρμονία στο σπίτι και συμβάλλει στο να εξελιχθεί το παιδί μας στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού του.

Μυρτώ Κογεβίνα, MSc.
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Email: myrtokogevina@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/myrto.kogevina.336

www.kolonakipsychologist.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved