Ζήλια ανάμεσα σε δίδυμα: Πώς αντιμετωπίζεται

Ο ανταγωνισμός και η ζήλια μεταξύ των διδύμων είναι συχνό φαινόμενο.

Ζήλια ανάμεσα σε δίδυμα: Πώς αντιμετωπίζεται
Bigstock

Όπως όλα αδέρφια έτσι και τα δίδυμα τσακώνονται μεταξύ τους και ζηλεύει το ένα το άλλο.

Oι καβγάδες ξεκινούν από τη νηπιακή ηλικία όταν διεκδικούν το ίδιο παιχνίδι, όταν θέλουν το ίδιο σνακ ή την προσοχή των γονιών τους.

Ο τρόπος που εκδηλώνουν τη ζήλια τους μπορεί να είναι διαφορετικός, όπως να χτυπούν, να δαγκώνουν, να τραβούν τα μαλλιά, να γρατζουνάνε το πρόσωπο, να κλαίνε.

Το συγκεκριμένο στάδιο του ανταγωνισμού και της ζήλιας είναι απόλυτα φυσιολογικό και αποτελεί μέρος της ενηλικίωσής τους. Βοηθά τα δίδυμα να εξερευνήσουν και να διαμορφώσουν τη δική τους ταυτότητα.

Πώς να χειριστείτε τη ζήλια και τον ανταγωνισμό μεταξύ των διδύμων

Κρατήστε ίσες αποστάσεις

Κάθε φορά που βλέπετε ότι θα ξεσπάσει καβγάς ανάμεσα στα δίδυμα, προσπαθήστε να μεσολαβήσετε κρατώντας ίσες αποστάσεις. Δώστε τους την ευκαιρία να μιλήσουν. Αρχικά, αναθέστε το ρόλο του θύτη στο ένα παιδί, ενώ το άλλο γίνεται θύμα. Αργότερα, αντιστρέψτε τους ρόλους. Με αυτόν τον τρόπο και τα δύο παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν από τη σκοπιά τους ώστε να αποφασίσετε. Να θυμάστε ότι πρέπει να είστε δίκαιοι απέναντί ​​τους. Η εύνοια του ενός παιδιού θα κάνει το άλλο να νιώθει άσχημα και η κακή του συμπεριφορά μπορεί να επιδεινωθεί. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να τους βοηθήσετε να συνειδητοποιήσουν το λάθος τους.

Να είστε συνεπείς

Η ασυνέπεια με τους κανόνες, όπως η τήρηση τους τη μια μέρα και η παραβίασή τους την επόμενη μέρα, είναι συχνά η αιτία του ανταγωνισμού μεταξύ των διδύμων. Επομένως, είναι δική σας ευθύνη να διασφαλίσετε ότι οι κανόνες ακολουθούνται από τα δίδυμα. Εξηγήστε τους γιατί η συμπεριφορά τους δεν είναι σωστή. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι οι κανόνες είναι ίδιοι και για τα δύο παιδιά.

Βγείτε βόλτα

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αντιμετωπίσετε τους καβγάδες μεταξύ των διδύμων ( και γενικά όλων των παιδιών) είναι να βγείτε μια βόλτα. Το νέο περιβάλλον, θα τους ηρεμήσει και θα βελτιώσει την κακή τους διάθεση.

Κρατήστε τα δίδυμα χώρια για λίγο

Τα δίδυμα παίζουν παρέα στο σχολείο αλλά και στο σπίτι. Έτσι περνούν πολλές ώρες της ημέρας μαζί. Εάν έχετε δοκιμάσει τα πάντα χωρίς αποτέλεσμα, τότε θα πρέπει να προσπαθήσετε να τα κρατήσετε χωριστά. Εάν το ένα είναι έξω για λίγο, το άλλο παιδί δεν θα έχει κανέναν να τσακωθεί και ως εκ τούτου θα υπάρχει ένα γαλήνιο περιβάλλον στο σπίτι.

Μείνετε ήρεμοι

Όσο δύσκολο κι αν φαίνεται, μην υψώνετε τη φωνή σας όταν ξεσπά διαμάχη μεταξύ των διδύμων. Αν τους φωνάξετε, μπορεί να σας μιμηθούν για να ξεσπάσουν τα νεύρα τους. Δοκιμάστε άλλο τρόπο: πάρτε μερικές βαθιές ανάσες ή ακούστε λίγη μουσική. Βγείτε από το δωμάτιο στο οποίο τσακώνονται και αφήστε τους να βρουν πώς να λύσουν το πρόβλημά τους. Διατηρήστε την ηρεμία σας. Θα γίνετε πρότυπο για τα παιδιά σας και θα μάθουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους παρατηρώντας σας.

Πηγή: parenting.firstcry.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved