Eύκολοι τρόποι να βελτιώσετε τη συμπεριφορά του παιδιού σας

Η συμπεριφορά του παιδιού μπορεί να βελτιωθεί με απλούς τρόπους.

Eύκολοι τρόποι να βελτιώσετε τη συμπεριφορά του παιδιού σας
Bigstock

Συχνά οι γονείς δεν μπορούν να κατανοήσουν την κακή συμπεριφορά του παιδιού τους. Παρότι προσπαθούν με διάλογο και υπομονή να του εξηγήσουν ότι ο τρόπος που αντιδρά και συμπεριφέρεται δεν είναι σωστός, βλέπουν μετά από μερικές ημέρες – αν όχι και νωρίτερα – να έχει την ίδια ή και χειρότερη συμπεριφορά.

Ο BJ Foster πατέρας δύο παιδιών, επικαλούμενος τη δική του εμπειρία, προτείνει μερικούς τρόπους για να τη βελτιώσετε χωρίς φωνές και εντάσεις.

epithetiki-simperifora-nipiou.jpg

Μην επιβραβεύετε την κακή συμπεριφορά

Τα παιδιά των οποίων οι γονείς υποχωρούν γρήγορα, μαθαίνουν ότι οι φωνές, η γκρίνια, το κλάμα, δίνει αυτό που θέλουν. Μαθαίνουν τι λειτουργεί προς όφελός τους και συνεχίζουν να το κάνουν χωρίς ενοχές.

Εστιάστε στα θετικά του παιδιού σας

Εστιάζετε πάντα στα αρνητικά πράγματα που κάνει το παιδί σας; Ίσως έχει μάθει ότι μόνο έτσι μπορεί να τραβήξει την προσοχή σας. Φροντίστε να το επαινείτε για όλα όσα προσπαθεί να επιτύχει ( με ή χωρίς αποτέλεσμα). Γιατί το ζητούμενο είναι να μάθει ότι η προσπάθεια μετράει κι είναι εξίσου σημαντική.

paidi-kai-oria.jpg

Θέστε όρια

Μπαίνει το παιδί σας στην κουζίνα και επιλέγει σνακ όποτε θέλει; Μπορεί να δει κινητό χωρίς να ρωτήσει; Το να δίνετε στο παιδί σας υπερβολική ελευθερία σε νεαρή ηλικία χωρίς όρια, δεν το βοηθάτε. Αρχίζει να σκέφτεται «είναι δικαίωμά μου» χωρίς όμως να είναι διατεθειμένο να κάνει υποχωρήσεις και συμβιβασμούς.

Δώστε στο παιδί σας περισσότερες ευθύνες

Το να δώσετε στο παιδί σας την επιλογή του τι θα φορέσει είναι μια εύκολη μεταφορά ευθύνης. Μπορεί να κάνει την επιλογή του το βράδυ πριν τον ύπνο για ένα πρωινό χωρίς άγχος. Ομοίως, μπορεί να ετοιμάσει τη σχολική του τσάντα και να την βάλει στην εξώπορτα. Γενικά, είναι καλό το παιδί να αναλαμβάνει να κάνει πράγματα μέσα στο σπίτι ανάλογα με την ηλικία του.

Θέστε υψηλότερα πρότυπα για το παιδί σας

Θέστε σαφή πρότυπα και δώστε τους να καταλάβουν ότι πιστεύετε στις δυνατότητές τους περιμένετε περισσότερα …Μόλις καταλάβουν ότι ο πήχης έχει τεθεί ψηλά, θα εργαστούν για να τον φτάσουν.

goneis-oria-kai-simperifora-sta-paidia-2.jpg

Κάντε τα πιο υπεύθυνα

Tα παιδιά μπορούν να αναλαμβάνουν περισσότερες πρωτοβουλίες και ευθύνες απ'όσες νομίζετε. Αντιλαμβάνονται ότι έχουν υποχρεώσεις και κάνουν πράγματα χωρίς να χρειαστεί να τους το πείτε δεύτερη ή και τρίτη φορά. Οι ευθύνες που αναλαμβάνουν, π.χ. δουλειές του σπιτιού, φροντίδα της προσωπικής τους υγιεινής, τα βοηθούν να γίνουν υπεύθυνοι ενήλικες.

Με πληροφορίες από το allprodad.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved