Πώς επηρεάζουν τα Χριστούγεννα τον εγκέφαλο του παιδιού

Τα Χριστούγεννα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στον εγκέφαλο ενός παιδιού όπως και στα συναισθήματά του. 

Πώς επηρεάζουν τα Χριστούγεννα τον εγκέφαλο του παιδιού
Bigstock

Τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή που επηρεάζει τη διάθεση όλων, μικρών και μεγάλων.

«Η αντίστροφη μέτρηση για οτιδήποτε μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα ενθουσιασμού, άγχους, απογοήτευσης, φόβου και ευτυχίας για να αναφέρουμε μερικά, απελευθερώνει ντοπαμίνη στον εγκέφαλο που επηρεάζει τη διάθεση», εξηγεί η Δρ Bethany Cook, κλινική ψυχολόγος, μητέρα δύο παιδιών και συγγραφέας του βιβλίου « For What It's Worth: A Perspective on How».

Σύμφωνα με την ίδια, δε βιώνουν όλα τα παιδιά θετικά συναισθήματα στις γιορτές. Το άγχος των γονιών, οι οικονομικές δυσκολίες, ακόμα και τα social media, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχολογία των παιδιών.

spiti-ta-xristougenna.jpg

Σημαντική η ρουτίνα

Μια ανασκόπηση 32 μελετών των τελευταίων 50 χρόνων που δημοσιεύτηκε στο Journal of Family Psychology της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας (APA) διαπίστωσε ότι οι οικογενειακές ρουτίνες και τελετουργίες (συμπεριλαμβανομένων των χριστουγεννιάτικων παραδόσεων) είχαν θετικό αντίκτυπο στην υγεία των παιδιών και στη σύσφιξη των οικογενειακών σχέσεων.

Επιπλέον, το να υπάρχει μια αίσθηση νοσταλγίας στις γιορτές φαίνεται να είναι ευεργετικό. Ειδικά τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να μοιραστούν χαρούμενες αναμνήσεις μαζί με τους γονείς και τους συγγενείς μέσα από αφηγήσεις και περιστατικά του παρελθόντος.

«Η νοσταλγική αναπόληση βοηθά ένα άτομο να διατηρήσει την αίσθηση της συνέχειας παρά τη συνεχή ροή αλλαγών με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε η Δρ. Krystine Bancho σε συνέντευξη στην Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία . «Είναι καθησυχαστικό να συνειδητοποιούμε πόσο πλούσιες ήταν οι ζωές μας – πόση χαρά, σκληρή δουλειά, επιτυχία και ενθουσιασμό έχουμε βιώσει». Η Δρ Bacho είπε ότι η έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά ακόμη και ηλικίας 5 και 6 ετών μπορούν να αισθάνονται νοσταλγία.

xristougenna-oikogeneia.jpg

Οι γιορτές έχουν αντίκτυπο στη συμπεριφορά των παιδιών

Τα έντονα συναισθήματα, θετικά και αρνητικά, μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στα παιδιά και στη συμπεριφορά τους. Υπάρχουν ακόμη και ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα τους με αποτέλεσμα να απελευθερώνονται ορμόνες περισσότερες την περίοδο των γιορτών και αυτό μπορεί να τα κάνει πιο κουρασμένα και ευερέθιστα από ότι συνήθως.

Επίσης, στις γιορτές διαταράσσονται και οι ρουτίνες των παιδιών γεγονός που επηρεάζει τον εγκέφαλό τους.

Συνιστάται πάντα στους γονείς να προσπαθούν να τηρούν ένα πρόγραμμα όσο περισσότερο μπορούν προκειμένου να μην υπάρχουν μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητά τους.

Όσον αφορά στο πώς να βοηθήσετε τα παιδιά που επηρεάζονται από τις γιορτές έχοντας εκρήξεις, γκρίνια ακόμα και μελαγχολία, δείξτε κατανόηση καθώς είναι ένα ακόμα στάδιο κατά το οποίο τα παιδιά καλούνται να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν με τη βοήθειά σας.

Με πληροφορίες από το romper.com, moms.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved