Το παιδί μου δεν θέλει δώρα για τα Χριστούγεννα - Να χαρώ ή να προβληματιστώ;

Τι να κάνετε αν το παιδί σας δεν επιθυμεί δώρο για τις γιορτές.

Το παιδί μου δεν θέλει δώρα για τα Χριστούγεννα - Να χαρώ ή να προβληματιστώ;
. Bigstock

Τα Χριστούγεννα είναι από τις αγαπημένες εποχές του χρόνου για τα παιδιά. Και μεγάλο μέρος του ενθουσιασμού τους έχει να κάνει με τα παιχνίδια και τα δώρα που λαμβάνουν καθόλη τη διάρκεια των γιορτών.

Τα περιμένουν πώς και πώς ενώ αρχίζουν να φτιάχνουν τη λίστα τους μέρες πριν.

Είναι λογικό λοιπόν να εκπλαγείτε και ενδεχομένως να προβληματιστείτε αν το παιδί σας δεν θέλει δώρα φέτος τις γιορτές.

akriva-dora-xristougenna.jpg

Διαταραχές της διάθεσης

Εάν ένα παιδί δεν θέλει δώρα για τα Χριστούγεννα, μπορεί να αντιμετωπίζει μια διαταραχή της διάθεσης. Η κατάθλιψη στα παιδιά εμφανίζεται με τη μορφή εκτεταμένης απάθειας, αδιαφορίας ή έλλειψης ενθουσιασμού, μεταξύ άλλων συμπτωμάτων .

Αν συμβαίνει αυτό, το παιδί μπορεί να μην μπορεί να απολαύσει δραστηριότητες που στο παρελθόν του ήταν ευχάριστες. Επιπλέον, μπορεί να παρουσιάσει αλλαγές στον ύπνο, αλλαγές στη διάθεση για φαγητό, δυσκολία συγκέντρωσης, ευερεθιστότητα και αρνητικές σκέψεις.

Αν εντοπίσετε κάποια από τα παραπάνω σημάδια και δεν μπορείτε να εξακριβώσετε τα αίτια, είναι καλύτερο να επισκεφτείτε έναν ειδικό.

mama-xristougenna.jpg

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / Paige Cody

Δεν ξέρει τι να ζητήσει

Καθώς πλησιάζει η περίοδος των γιορτών, οι διαφημίσεις βομβαρδίζουν τα παιδιά. Υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές που, μερικές φορές, μπορεί να αισθάνονται πελαγωμένα και να μην είναι σε θέση να αποφασίσουν τι θα θέλουν. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι προτιμότερο να τα ενθαρρύνετε να σκεφτούν τις αγαπημένες τους δραστηριότητες και χόμπι. Στη συνέχεια, μπορείτε να τα καθοδηγήσετε προς επιλογές δώρων που μπορούν να προωθήσουν τα ενδιαφέροντα ή τις δεξιότητές τους.

Φοβάται να το ζητήσει

Άλλες φορές, το παιδί σας μπορεί να επιθυμεί ένα συγκεκριμένο δώρο αλλά να του έχετε πει ότι δεν πρόκειται να το αποκτήσει λόγω του κόστους ή επειδή δεν το θεωρείτε κατάλληλο για την ηλικία του.

Αυτό συμβαίνει, για παράδειγμα, με τα παιδιά που θέλουν ένα κινητό ή έναν υπολογιστή. Μπροστά σε αυτή την άρνηση, το παιδί δε δείχνει διάθεση συμβιβασμού και από τι στιγμή που δεν θα έχει αυτό που θέλει, δε ζητά τίποτα άλλο.

xristougenna-mama.jpg

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / S&B Vonlanthen

Προσπαθήστε να εξηγήσετε στο παιδί σας γιατί δεν είναι δυνατό να λάβει αυτό το δώρο και αναζητήστε μαζί λύσεις. Ίσως μπορούν να εξοικονομήσουν χρήματα για να σας βοηθήσουν να το αγοράσετε. Ή μπορεί απλώς να περιμένουν μερικά χρόνια για να το αποκτήσουν.

Πολλές φορές τα παιδιά και οι έφηβοι που λένε ότι δεν θέλουν τίποτα για τα Χριστούγεννα, στην πραγματικότητα θα ήθελαν να πάρουν ένα. Εξάλλου, το να προσφέρεις είναι ένας τρόπος για να δείξεις στοργή, σεβασμό και ενδιαφέρον για τους άλλους.

Επομένως, είναι σημαντικό να κάνετε ένα δώρο στα παιδιά, ακόμα κι αν είναι έκπληξη για αυτά ή δεν το έχουν διαλέξει. Γιατί το ζητούμενο είναι να δείξετε – και με αυτό τον τρόπο- ότι τα νοιάζεστε, τα αγαπάτε και θέλετε να είναι ευτυχισμένα.

Πηγή: youaremom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved