Τα λιγότερα παιχνίδια κάνουν τα παιδιά πιο δημιουργικά

Τι δείχνει έρευνα για το ρόλο των παιχνιδιών στη δημιουργικότητα και φαντασία των παιδιών. 

Τα λιγότερα παιχνίδια κάνουν τα παιδιά πιο δημιουργικά
Bigstock

Μέσα από το παιχνίδι, τα παιδιά μπορούν να εξερευνήσουν και να ανακαλύψουν τον κόσμο γύρω τους. Είναι απαραίτητο τόσο για την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου όσο και για την συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξή τους.

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Infant Behavior and Development έρχεται να δώσει περαιτέρω στοιχεία για τη συμβολή των παιχνιδιών στη ζωή του παιδιού.

Υποστηρίζει λοιπόν ότι τα νήπια που παίζουν με λιγότερα παιχνίδια, είναι πιο δημιουργικά και η φαντασία τους επωφελείται περισσότερο.

paidi-kai-paixnidi.jpg

Παιχνίδι και φαντασία

Η ύπαρξη πάρα πολλών παιχνιδιών μπορεί συχνά να αποσπάσει την προσοχή των παιδιών εμποδίζοντάς τα να αναπτύξουν και να χρησιμοποιήσουν τη δική τους φαντασία που είναι ζωτικής σημασίας σε αυτή την ηλικία.

Σύμφωνα με το About my Brain Institute, η φαντασία είναι το κλειδί για την καινοτομία. Τα παιδιά που έχουν λιγότερα παιχνίδια βρίσκουν τρόπους να τα χρησιμοποιούν αναπτύσσοντας άλλες δεξιότητες.

Όταν τα παιδιά έχουν πληθώρα παιχνιδιών, δεν ξέρουν με ποιο να πρωτοπαίξουν ή απλά τα βαριούνται όλα. Μέσα σε μία ώρα μπορεί να έχουν παίξει με τα περισσότερα από αυτά, παίρνοντας το ένα και αφήνοντας το άλλο.

dimiourgiko-paixnidi.jpg

Παιχνίδι και δημιουργικότητα

Το Πανεπιστήμιο του Τολέδο διαπίστωσε ότι όταν υπήρχαν λιγότερα παιχνίδια, τα παιδιά έπαιζαν μαζί τους περισσότερο και με πιο πολλούς τρόπους. Αντίθετα, όσα είχαν πολλά παιχνίδια ασχολούνταν με 10 ή περισσότερα μέσα σε 15 λεπτά. Δεν αφιέρωναν χρόνο για να εξερευνήσουν τους τρόπους με τους οποίους μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν και η προσοχή τους δεν ήταν εστιασμένη σε αυτά.

Πολλά παιχνίδια στις μέρες μας είναι πολυλειτουργικά. Έχουν φώτα, μουσική, ομιλία. Αρκεί το παιδί να πατήσει ένα κουμπί για να ψυχαγωγηθεί χωρίς να χρειαστεί να κάνει κάτι άλλο. Αυτό όμως δεν είναι δημιουργικό παιχνίδι εκτός αν ζητάτε από το παιδί να σας περιγράφει κάθε τι που βλέπει ή ακούει.

Τώρα που πλησιάζουν οι γιορτές είναι μια καλή ευκαιρία να σκεφτείτε αν πραγματικά το παιδί σας έχει ανάγκη ένα ακόμα παιχνίδι...

Πηγή: moms.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved