Τα πιο συνηθισμένα παιδικά ψέματα και πώς να τα αντιμετωπίσετε

Γιατί τα παιδιά λένε ψέματα; 

Τα πιο συνηθισμένα παιδικά ψέματα και πώς να τα αντιμετωπίσετε
Bigstock

Τα περισσότερα παιδιά από νηπιακή ακόμα ηλικία ξεκινούν να λένε τα πρώτα τους ψέματα. Άλλοτε είναι συνειδητά κι άλλοτε όχι…

Μεγαλώνοντας επιλέγουν να μην πουν όλη την αλήθεια θεωρώντας ότι έτσι δεν κοροϊδεύουν τους γονείς τους.

Για να μπορέσετε να βοηθήσετε το παιδί σας να σταματήσει να λέει ψέματα, θα πρέπει να καταλάβετε τους λόγους που το κάνει.

koritsaki-pinokio-psemata.jpg

Είδη ψεμάτων

Γνωρίζοντας τον λόγο θα αποκαλύψετε μια ανάγκη που το παιδί σας δυσκολεύεται να εκφράσει.

Φανταστικά ψέματα

Μέχρι την ηλικία των 3 ετών, τα παιδιά δεν μπορούν να αντιληφθούν τις διαφορές μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας. Μερικές φορές μπορεί να υπερβάλλουν για να τραβήξουν την προσοχή. Αυτή η συμπεριφορά γενικά συνεχίζεται μέχρι την ηλικία των 5 ετών αλλά μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Ψέματα με βάση τις ανάγκες

Τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 3 και 5 ετών μπορεί να χρησιμοποιήσουν συναισθηματική χειραγώγηση για να πάρουν αυτό που θέλουν. Η συναισθηματική χειραγώγηση συνδέεται συχνά με το ψέμα.

paidi-leei-psemata.jpg

Κοινωνικά ψέματα

Τα παιδιά που δεν θέλουν να πάνε σχολείο, νιώθουν υπνηλία ή απλά βαριούνται θα χρησιμοποιήσουν το ψέμα λέγοντας για παράδειγμα ότι είναι άρρωστα ( μην ξεχνάμε ότι το κάνουν συχνά και οι ενήλικες ).

Παθολογικά ψέματα

Είναι ψέματα που λέγονται από παιδιά και έφηβους με διαταραχές ελέγχου των παρορμήσεων και συχνά λέγονται χωρίς σκοπό ή λόγο.

Αυτά τα ακούσια ψέματα μπορεί επίσης να προκληθούν από διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας. Τα υπερκινητικά παιδιά συχνά κινούνται και μιλούν χωρίς να σκέφτονται . Επομένως, μπορούν να πουν ψέματα χωρίς να νααλογίζονται τις συνέπειες.

Ψέματα για την προστασία τους

Τα παιδιά λένε ψέματα όταν φοβούνται την αντίδραση των ενηλίκων, ειδικά αν έχουν κάνει κάποιο λάθος. Δυστυχώς, αυτό μπορεί να μετατραπεί σε αμυντικό μηχανισμό για το παιδί μακροπρόθεσμα.

Ψέματα εντυπωσιασμού

Τα παιδιά μπορεί να λένε ψέματα για τις δεξιότητές τους, τα προσόντα ή τις επιτυχίες τους για να εντυπωσιάσουν άλλους ανθρώπους. Ένας από τους πιο προφανείς λόγους είναι η έλλειψη αυτοπεποίθησης. Αν θεωρούν τον εαυτό τους ανεπαρκή μπορεί να προτιμούν να λένε ψέματα για τα επιτεύγματά τους.

Ψέματα ρουτίνας

Αυτό συμβαίνει όταν τα παιδιά δεν μπορούν να σταματήσουν να λένε ψέματα, ακόμη και όταν έχουν φτάσει σε μια ηλικία που μπορούν να διακρίνουν την πραγματικότητα από την φαντασία.

psemata.jpg

Πώς να αντιμετωπίσετε τα ψέματα των παιδιών

Μην είστε τελειομανείς

Το παιδί σας μπορεί να λέει ψέματα για τις αποτυχίες του για να σας εντυπωσιάσει. Θα πρέπει το παιδί σας να γνωρίζει ότι το αγαπάτε άνευ όρων και να αποφεύγετε τις συγκρίσεις με άλλα.

Μην είστε υπερβολικά αυστηροί

Εάν σταματήσετε να είστε υπερβολικά συντηρητικοί, καταπιεστικοί και απειλητικοί, τα παιδιά σας θα σταματήσουν να λένε ψέματα.

Δείξτε τους ενδιαφέρον

Τα παιδιά που δεν έχουν αρκετή προσοχή από την οικογένειά τους είναι πιο πιθανό να πουν ψέματα.

Ενισχύστε την αυτοπεποίθησή τους

Πρέπει να βρείτε τρόπους να ενισχύετε την αυτοπεποίθηση των παιδιών σας. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα προκύψουν συμπλέγματα κατωτερότητας και θα μπορούν να εκφραστούν άνετα σε οποιοδήποτε περιβάλλον.

Με πληροφορίες από mentalup.co

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved