Halloween, παιχνίδι φαντασίας και τρόμου

Halloween, μία γιορτή που έχει φτάσει και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Μία γιορτή ξενόφερτη που μοιάζει με τις δικές μας Απόκριες αλλά με μία πιο …τρομακτική χροιά!

Μαρίνα Μόσχα
Halloween, παιχνίδι φαντασίας και τρόμου
Bigstock

Τι είναι το Halloween;

Πρόκειται για τον εορτασμό του ερχομού του χειμώνα, όπου οι συμμετέχοντες τον υποδέχονται ντυμένοι ως τρομακτικά και κακά πνεύματα.

Αρκετοί γονείς στη χώρα μας αναρωτιούνται για το αν είναι κατάλληλος ο εορτασμός μιας γιορτής που στηρίζεται στον φόβο. Από την άλλη, τα παιδιά που εύκολα αγκαλιάζουν οτιδήποτε τα κάνει να διασκεδάζουν, φαίνεται να έλκονται από το μυστήριο και τη μαγεία της συγκεκριμένης γιορτής, από το παράξενο και το φοβικό. Ποια είναι η κατάλληλη στολή, πώς θα γίνουν πιο τρομακτικά; Πώς θα καταφέρουν να πάρουν περισσότερα κεράσματα ή θα βιώσουν τις ανάλογες προκλήσεις;

halloween-ti-einai.jpg

Ψυχολογία του φόβου

Το γεγονός ότι σε πολλούς αρέσει να τρομάζουν τους άλλους αλλά και να νιώθουν το φόβο, δεν είναι κάτι καινούργιο. Αν όχι όλοι, οι περισσότεροι έχουμε εμπειρίες που είτε μας τρόμαξαν, είτε τρομάξαμε άλλους ως παιδιά με διάφορους τρόπους. Επίσης, η δημοτικότητα των ταινιών τρόμου, των βιντεοπαιχνιδιών, των βιβλίων και των τηλεοπτικών εκπομπών είναι απόδειξη του πόσο πολύ οι άνθρωποι απολαμβάνουν να παίζουν με την ιδέα του τρόμου αλλά και της πρόκλησης του θανάτου.

Πίσω από τη συγκεκριμένη γιορτή, ο φόβος είναι αυτός που κυριαρχεί. Ο φόβος βέβαια μέσα από τη σιγουριά και την αίσθηση ασφάλειας, όπου ξέρουμε πως δεν θα συμβεί τίποτα κακό. Την ώρα εκείνη όμως η έκκριση αδρεναλίνης χρωματίζει τον συγκεκριμένο εορτασμό.

Αν μάλιστα σκεφτούμε πόσα παιδιά έλκονται από στοιχειωμένα σπίτια ή τρενάκια σε λούνα παρκ ή πόσο τους αρέσουν οι ταινίες θρίλερ και μυστηρίου αντιλαμβανόμαστε εύκολα την έλξη του ανθρώπου προς το ανεξήγητο και προς τις υπαρξιακές ανησυχίες του…

Γιατί αρέσει στους ανθρώπους να φοβούνται;

halloween-1.jpg

Στους ανθρώπους αρέσει να φοβούνται για βιολογικούς λόγους. Ο φόβος είναι η συναισθηματική αντίδραση του σώματος σε μια αντιληπτή απειλή ή επικίνδυνη κατάσταση. Όταν φοβόμαστε, το σώμα μας απελευθερώνει αδρεναλίνη και άλλες ορμόνες, ώστε να είμαστε σε θέση να ανταπεξέλθουμε, παλεύοντας ή φεύγοντας από την κατάσταση, το γνωστό «flight or flight». Παρακολουθώντας ταινίες τρόμου, παίζοντας τρομακτικά παιχνίδια, κάνοντας βόλτες με φαντάσματα ή περπατώντας μέσα σε στοιχειωμένα σπίτια, μπορούμε να βιώσουμε αυτήν την αντίδραση μάχης ή φυγής ενώ γνωρίζουμε ότι δεν διατρέχουμε πραγματικό κίνδυνο. Επιπλέον, μπορούμε να βιώσουμε τον ενθουσιασμό και την επίδραση των ορμονών που περιγράψαμε παραπάνω από την άνεση του σπιτιού μας ή σε ασφαλή κοινωνικά περιβάλλοντα.

Επίσης, είναι αρκετά συχνό να επιλέγουμε μία στολή ενός χαρακτήρα που μας τρομάζει στην προσπάθειά μας να εξερευνήσουμε με ασφάλεια την φοβία μας αυτή, να παλέψουμε με το φόβο μας και να τον αποδεχτούμε, αγκαλιάζοντάς τον με έναν χιουμοριστικό και διασκεδαστικό τρόπο.

Μαρίνα Μόσχα
ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας – Ψυχοθεραπεύτρια

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved