Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να κοινωνικοποιηθεί;

Συμβουλές για να βοηθήσουμε το παιδί μας να κοινωνικοποιηθεί.

Μυρτώ Κογεβίνα
Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να κοινωνικοποιηθεί;
Bigstock

Η κοινωνικοποίηση αποτελεί σημαντικό μέρος της ζωής μικρών και μεγάλων, συντελώντας, μεταξύ άλλων, στη διατήρηση καλής ψυχικής υγείας. Επιπλέον, σε ένα παιδί η κοινωνικοποίηση προσφέρει ψυχαγωγία, αλλά και το βοηθάει να αναπτύξει τις δεξιότητες και τις γνώσεις του, μέσα από τα ερεθίσματα που προσφέρουν οι κοινωνικές επαφές. Με όλα αυτά τα οφέλη λοιπόν υπόψιν, πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί μας να κοινωνικοποιηθεί;

5 συμβουλές για να βοηθήσουμε το παιδί μας να κοινωνικοποιηθεί

Αδράττουμε τις ευκαιρίες

Είτε πρόκειται για κάποια σχολική εκδήλωση, είτε για παιδικό πάρτυ, προσπαθούμε -όσο επιτρέπει το πρόγραμμα της οικογένειας-να δίνει το παιδί μας το “παρών”. Όπως συμβαίνει με όλα τα πράγματα, έτσι και με την κοινωνικοποίηση η εξάσκηση είναι το κλειδί για την επιτυχία!

Ποντάρουμε στις δραστηριότητες

Οι δραστηριότητες, αθλητικές και μη, είναι ένας ιδιαίτερα αποτελεσματικός τρόπος να βοηθήσουμε το παιδί μας να χτίσει φιλίες και να αναπτύξει τις κοινωνικές του δεξιότητες. Το “κόλπο” εδώ είναι να φροντίσουμε να βρούμε δραστηριότητες που να ενδιαφέρουν πραγματικά το παιδί, καθώς έτσι θα περάσει καλά και θα είναι πιο χαλαρό και ανοιχτό στο να κοινωνικοποιηθεί.

Βοηθάμε στην ανάπτυξη της ενσυναίσθησης

Η ενσυναίσθηση στα παιδιά δεν είναι έμφυτη, είναι όμως απαραίτητο συστατικό για την ανάπτυξη αρμονικών κοινωνικών σχέσεων. Βοηθάμε το παιδί να αναπτύξει σιγά-σιγά την ενσυναίσθησή του, κάνοντάς του με κάθε ευκαιρία ερωτήσεις όπως “πώς νομίζεις ότι νιώθει ο {προσθέστε χαρακτήρα σε βιβλίο ή ταινία} αυτή τη στιγμή που του συμβαίνει το τάδε” ή “μίλησες άσχημα/πήρες το παιχνίδι/χτύπησες τον Γιωργάκη - εσύ πώς θα ένιωθες εάν σου έκανε το ίδιο;

Λαμβάνουμε υπόψιν το χαρακτήρα του παιδιού μας

Κάποια παιδιά είναι εκ φύσεως εξωστρεφή, ενώ άλλα είναι πιο ντροπαλά και χρειάζονται το χρόνο τους. Προσπαθούμε να λειτουργούμε πάντα μέσα στα πλαίσια με τα οποία νιώθει άνετα το δικό μας το παιδί, χωρίς να το πιέζουμε για πράγματα για τα οποία δεν είναι έτοιμο. Για ένα πιο εσωστρεφές παιδάκι λοιπόν, η σταδιακή και πιο ήπια έκθεση στην κοινωνικοποίηση είναι ο καλύτερος τρόπος να συνηθίσει και να λυθεί σιγά-σιγά.

Ακούμε το παιδί μας

Ο καλύτερος τρόπος να μάθουμε πώς τα πάει το παιδί μας με την κοινωνικοποίηση, και να το στηρίξουμε στην προσπάθειά του, είναι να του μιλάμε και να το ακούμε. Έπειτα από κοινωνικές συναναστροφές- αλλά και στη διάρκεια εάν χρειαστεί- συζητάμε με το παιδί μας, του κάνουμε ερωτήσεις για να δούμε πώς ένιωσε, τι του άρεσε και τι δεν του άρεσε. Ακούμε αυτά που έχει να μας πει το παιδί μας και, πάνω απ’ όλα, σεβόμαστε την άποψή του -εάν με ένα παιδάκι δεν ταιριάζει ή μια δραστηριότητα δεν του αρέσει, καλό είναι να ψάξουμε να βρούμε παιδάκια ή/και δραστηριότητες που να το αντιπροσωπεύουν περισσότερο.

Μυρτώ Κογεβίνα, MSc.
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Email: myrtokogevina@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/myrto.kogevina.336

www.kolonakipsychologist.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved