Πώς να ενθαρρύνετε την καλή συμπεριφορά στο παιδί σας

Συμβουλές για να ενθαρρύνετε την καλή συμπεριφορά του παιδιού σας 

Πώς να ενθαρρύνετε την καλή συμπεριφορά στο παιδί σας
Bigstock

Τα παιδιά μαθαίνουν γρήγορα πώς να συμπεριφέρονται σωστά όταν έχουν την κατάλληλη καθοδήγηση από τους γονείς τους.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δίνετε προσοχή στο παιδί σας όταν συμπεριφέρεται καλά, αντί να εφαρμόζετε απλώς συνέπειες κάθε φορά που δεν σας αρέσει η συμπεριφορά του.

Ακολουθούν ορισμένες πρακτικές συμβουλές για την εφαρμογή αυτής της θετικής προσέγγισης:

Αποτελέστε πρότυπο

Η δική σας συμπεριφορά μπορεί να καθοδηγήσει το παιδί σας. Σας παρακολουθεί για να σας αντιγράψει κι αυτό συνήθως είναι πιο σημαντικό από όσα λέτε.

simperifora-3.jpg

Δείξτε στο παιδί πώς αισθάνεστε

Λέγοντας στο παιδί σας πώς σας επηρεάζει η συμπεριφορά του, το βοηθάτε να δει τα δικά του συναισθήματα μέσα από τα δικά σας.

Πείτε ένα μπράβο στο παιδί σας

Όταν το παιδί σας συμπεριφέρεται με σωστό τρόπο, κάντε θετικά σχόλια. Προσπαθήστε να κάνετε πέντε θετικά σχόλια για κάθε αρνητικό σχόλιο. Και να θυμάστε ότι εάν τα παιδιά έχουν μια επιλογή μεταξύ της έλλειψης προσοχής ή της αρνητικής προσοχής, συχνά θα αναζητήσουν την αρνητική προσοχή.

Σταθείτε στο ύψος του παιδιού σας

Κάθε φορά που μιλάτε στο παιδί και είστε στο ύψος του, το βοηθά να επικεντρωθεί σε αυτά που λέτε για τη συμπεριφορά του. Εάν είστε κοντά του κι έχετε την προσοχή του δεν χρειάζεται να το κάνετε να σας κοιτάξει.

Ακούστε το

Είναι άλλο πράγμα να ακούτε το παιδί σας καθώς μιλάει κι άλλο να εστιάζετε την προσοχή σας σε όσα λέει. Κουνήστε το κεφάλι σας, κάντε του ερωτήσεις και γενικά δείξτε του έμπρακτα το ενδιαφέρον σας καθώς σας μιλάει.

oriothetisi-simperiforas.jpg

Τηρήστε τις υποσχέσεις

Όταν τηρείτε τις υποσχέσεις σας, το παιδί μαθαίνει να σας εμπιστεύεται και να σας σέβεται. Γνωρίζει ότι δεν θα το απογοητεύσετε όταν υποσχεθήκατε κάτι ωραίο και επίσης δεν θα προσπαθεί να σας αλλάξει γνώμη όταν του εξηγήσετε μια συνέπεια.

Μην υπαναχωρείτε στην γκρίνια

Εάν υποχωρείτε όταν το παιδί σας γκρινιάζει για κάτι, μπορεί κατά λάθος να εκπαιδεύσετε το παιδί σας να γκρινιάζει περισσότερο. «Όχι» σημαίνει «όχι», ούτε «ίσως», ή «τελευταία φορά».

Αναθέστε στο παιδί ευθύνες

Καθώς το παιδί μεγαλώνει πρέπει να αναλαμβάνει ορισμένες ευθύνες και παράλληλα να βιώσει τις φυσικές συνέπειες αυτής της συμπεριφοράς. Για παράδειγμα, εάν είναι ευθύνη του ετοιμάζει την σχολική του τσάντα και ξεχάσει να πάρει κάτι θα πρέπει να μην το επαναλάβει.

Με πληροφορίες από το raisingchildren.net.au

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved