Μάθετε στο παιδί να αναγνωρίζει και να εκφράζει τα συναισθήματά του

Είναι σημαντικό να μάθουν τα παιδιά να εκφράζουν τα συναισθήματά τους.

Μάθετε στο παιδί να αναγνωρίζει και να εκφράζει τα συναισθήματά του
Bigstock

Τα μικρά παιδιά αντιμετωπίζουν συχνά έντονα συναισθήματα που δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν πόσο μάλλον να εκφράσουν.

Θυμώνουν, λυπούνται, απογοητεύονται, νευριάζουν, χαίρονται ή ντρέπονται, αλλά δεν έχουν τα κατάλληλα λόγια για να εκφράσουν σωστά το πώς αισθάνονται. Αντίθετα, οι πράξεις, που μπορεί να μην είναι πάντα κατάλληλες, φαίνεται ότι είναι η καλύτερη μορφή έκφρασης όλων όσων νιώθουν.

Τα παιδιά απογοητεύονται ακόμα περισσότερο όταν δεν μπορούν να σας κάνουν να καταλάβετε τι νιώθουν. Το πρώτο βήμα λοιπόν είναι να βοηθήσετε το παιδί σας να αναγνωρίσει τα δικά του συναισθήματα και γιατί νιώθει έτσι.

1657722112255-656334509-psixologia-mamas-proti-fora-sxoleio-2.jpg

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις ακόλουθες στρατηγικές για το παροτρύνετε:

Χρησιμοποιήστε λέξεις ή βιβλία με σχέδια

Εξηγήστε το συναίσθημα στο παιδί σας χρησιμοποιώντας εύκολες λέξεις που μπορεί να καταλάβει. Επίσης, η χρήση βιβλίων με εικόνες είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να απεικονίσετε τα συναισθήματα.

Βοηθήστε το να βρει μια λύση

Διδάξτε στο παιδί σας διαφορετικούς τρόπους να αντιμετωπίζει τα συναισθήματα. Επιτρέψτε του να βρει λύσεις και εξηγήστε του εάν αυτές οι λύσεις είναι παράλογες ή μη εφικτές.

Ενθαρρύνετε το με έπαινο

Όταν το παιδί σας εκφράζεται με τον κατάλληλο τρόπο, επαινέστε το. Αυτό θα το ενθαρρύνει και θα του δείξει ότι είναι φυσιολογικό να μιλά για τα συναισθήματά του.

paidi-exi-eton.jpg

Εξάσκηση

Υποστηρίξτε το παιδί σας για την έκφραση των συναισθημάτων του. Μιλήστε για συναισθήματα όταν παίζετε παιχνίδια, τρώτε ή οδηγείτε στο αυτοκίνητο. Όσο περισσότερο εξασκούνται τα παιδιά, τόσο πιο γρήγορα μαθαίνουν.

Ονομάστε το συναίσθημα

Βοηθήστε το παιδί να ονομάσει τα συναισθήματά του . Με αυτό τον τρόπο αποκτά ένα συναισθηματικό λεξιλόγιο ώστε να μπορεί να μιλήσει για τα συναισθήματά του.

sxesi-kai-epikoinonia-me-to-paidi.jpg

Αποδεχτείτε τα συναισθήματα του παιδιού σας

Τα συναισθήματα μερικές φορές μπορεί να είναι υπερβολικά συντριπτικά για το παιδί σας, αλλά όταν τα αποδέχεστε, αισθάνεται ότι τα καταλαβαίνετε. Αυτό το βοηθά να συνεργαστεί μαζί σας και θα το κάνει να νιώσει καλύτερα.

Χρειάζεται εξάσκηση και αποφασιστικότητα για να βοηθήσετε το παιδί σας να υιοθετήσει τη συνήθεια να εκφράζει κατάλληλα τα συναισθήματά του. Ενθαρρύνετέ το αποτελώντας θετικό πρότυπο και θυμηθείτε να παραμένετε ήρεμοι και θετικοί σε όλη τη διαδικασία.

Με πληροφορίες από το educationalplaycare.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved