Θετικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 στα παιδιά

  • Περισσότερος οικογενειακός χρόνος
  • Νέες οικογενειακές παραδόσεις
  • Αυξήθηκε το ενδιαφέρον για την ψυχική υγεία
  • Αναπτύχθηκαν οι δεξιότητες στην τεχνολογία
  • Ενισχύθηκαν οι αδελφικοί δεσμοί
  • Η σημασία της καθαριότητας και των καθαρών χεριών
  • Καλύτερες δεξιότητες διαχείρισης άγχους
Θετικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 στα παιδιά

Τα πράγματα φαίνονται καλύτερα ήδη τους τελευταίους μήνες, καθώς η πανδημία αρχίζει να υποχωρεί. Όμως, παρά τις δυσκολίες των τελευταίων ετών, οι ειδικοί λένε ότι η πανδημία και ο κορονοϊός είχε και κάποια οφέλη, ειδικά στις οικογένειες.

Μια μικρή αναδρομή...

Τον Μάρτιο του 2020, η ζωή όπως την ξέραμε, άλλαξε δραματικά. Ο COVID-19 έκανε την εμφάνισή του στην χώρα μας, έκλεισε τα σχολεία, τις εταιρίες, κάποιοι από εμάς μπήκαν σε αναστολή, να εργαστούν με τηλεργασία και φυσικά να κλειστούν στα σπίτια τους για πολλούς μήνες. Τώρα, λίγο χάρη στα εμβόλια, λίγο στη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων, φαίνεται να υπάρχει μια παύση στην πανδημία. Αυτό οδήγησε πολλούς από εμάς να σκεφτούμε τον αντίκτυπο αυτών των δύσκολων ετών.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι τίτλοι των ειδήσεων κυριαρχούνταν συμβουλές για μάσκες, εντολές εμβολίων και κοινωνική απόσταση. Είναι όμως, δυνατό όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια να άφησαν κάτι καλό στα παιδιά μας; Δύο εξέχοντες γιατροί λένε ότι η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ναι - ότι παρά τα όσα δύσκολα περάσαμε, έχουν προκύψει και κάποια θετικά πράγματα μέσα από την πανδημία για τα οποία οι γονείς θα πρέπει να νιώθουν καλά σήμερα.

oikogeneiakoi desmoi

Περισσότερος οικογενειακός χρόνος

Το μεγαλύτερο δώρο που λάβαμε όλοι όταν ο κόσμος μπήκε σε λειτουργία αναμονής, ήταν το δώρο του χρόνου. Οι γονείς άφησαν για λίγο στην άκρη τα επαγγελματικά ταξίδια και δούλευαν από το σπίτι. Τα παιδιά σταμάτησαν προσωρινά να πηγαίνουν σε μαθήματα μπαλέτου ή στα σπίτια των φίλων τους. Ξαφνικά ήμασταν εκεί όλοι, στο σπίτι, μαζί.

Σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ το 2020, οι γονείς πήγαν λιγότερα ταξίδια με τα παιδιά τους μετά την έναρξη της πανδημίας, αλλά μοιράστηκαν περισσότερα δείπνα μαζί τους και τους διάβαζαν πιο συχνά από ό,τι πριν. Σε μια δημοσκόπηση του 2021 που διεξήχθη από το Lurie Children's Hospital του Σικάγο, το 78 % των γονέων είπαν ότι έδειχναν στα παιδιά τους περισσότερη στοργή κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ το 87% είπε ότι περνούσαν περισσότερο ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους.

Νέες οικογενειακές παραδόσεις

Τα τελευταία χρόνια, πολλές οικογένειες επέλεξαν να επικεντρωθούν στα θετικά και όχι σε αυτά που ξαφνικά έλειπαν στη ζωή τους, με ορισμένες να καθιερώνουν νέες οικογενειακές παραδόσεις. Το ψήσιμο του ψωμιού με προζύμι ήταν μια δημοφιλής δραστηριότητα (θυμάστε που όλοι βάζαμε στα social media φωτογραφίες από τις παρασκευές μας;), όπως επίσης και οι βραδιές οικογενειακών ταινιών, η μέρα αφιερωμένη στο σουβλάκι κα.

Αυτά τα τελετουργικά μας βοήθησαν να ευδοκιμήσουμε, ακόμα και όταν φοβόμασταν ή βαριόμασταν. «Όταν κάθε μέρα μοιάζει λίγο πολύ η ίδια, μικρές ειδικές εκδηλώσεις μπορούν να προσθέσουν πολλά στην οικογενειακή ζωή», λέει η Tara Neumayr, M.D., επίκουρη καθηγήτρια παιδιατρικής και εντατικής θεραπείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον. Πολλά από αυτά τα εθιμοτυπικά έχουν μείνει ακόμη και σήμερα που όλοι μας έχουμε επιστρέψει λίγο ή πολύ στην παλιά μας καθημερινότητα.

Αυξήθηκε το ενδιαφέρον για την ψυχική υγεία

Τον Μάρτιο του 2022, το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ δημοσίευσε μια μελέτη που διαπίστωσε ότι ο αριθμός των παιδιών με άγχος και κατάθλιψη είχε αυξηθεί κατά σχεδόν 30% μεταξύ του 2016 και του 2020. Καθώς η πανδημία παρατεινόταν, πολλά παιδιά αντιμετώπισαν πρόσθετες προκλήσεις ψυχικής υγείας, με έφηβα κορίτσια να επισκέπτονται ολοένα και περισσότερο τα επείγοντα εξωτερικά ιατρεία για διατροφικές διαταραχές, άγχος και τραύματα τον Ιανουάριο του 2022.

Αναπτύχθηκαν οι δεξιότητες στην τεχνολογία

Η χρήση υπολογιστών και tablet αυξήθηκε στα ύψη τα τελευταία χρόνια, καθώς τα παιδιά παρακολουθούσαν διαδικτυακά μαθήματα και συνδέονταν με φίλους μέσω ομάδων συνομιλίας και κλήσεων Zoom. Τα μικρά έμαθαν τι σημαίνει να είσαι σε σίγαση ή να έχεις κακή σύνδεση και απέκτησαν μια εκπληκτική ευκολία με το πληκτρολόγιο, το ποντίκι και το μόντεμ. Υπάρχουν μειονεκτήματα στην υπερβολική χρήση του διαδικτύου και των συσκευών, αλλά αυτή η αύξηση της ψηφιακής ενασχόλησης έδωσε επίσης στα παιδιά τη δυνατότητα να τα πάνε καλύτερα με την τεχνολογία και να αποκτήσουν γνώσεις που δεν είχαν.

pandimia thetika gia paidia 1

Ενισχύθηκαν οι αδελφικοί δεσμοί

Οι τσακωμοί για τα παιχνίδια, τον προσωπικό χώρο και το τελευταίο μπισκότο μειώθηκαν σε πολλά νοικοκυριά καθώς τα παιδιά (αναγκαστικά) ήρθαν πιο κοντά. Χωρίς κανέναν άλλο για να παίξουν, έπρεπε να στραφούν ο ένας στον άλλον για διασκέδαση και διαπίστωσαν ότι δεν ήταν και τόσο κακό τελικά το παιχνίδι με τα μεγαλύτερα ή τα μικρότερα αδέρφια. «Αφού απομονώθηκαν από τους φίλους τους και τις δραστηριότητες με τα παιδιά της ηλικίας τους για μήνες, πολλά παιδιά με αδέρφια έμαθαν να βασίζονται το ένα στο άλλο παρά τις ηλικιακές διαφορές», ανέφερε η Δρ Neumayr.

Η σημασία της καθαριότητας και των καθαρών χεριών

Είχατε ποτέ περισσότερες συζητήσεις για τα μικρόβια με τα παιδιά σας; Τα περισσότερα από αυτά γνωρίζουν τώρα πώς μοιάζουν τα μικρόβια, γιατί είναι σημαντικά και πώς να τα καταπολεμήσουν. Οι παιδικές τηλεοπτικές εκπομπές μίλησαν για τη μετάδοση του COVID-19 και οι εταιρείες κυκλοφόρησαν άπειρα αντισηπτικά και μαντηλάκια για να έχουν τα παιδιά καθαρά τα χέρια τους, όπου και αν βρίσκονται.

Ως αποτέλεσμα της επιβίωσης της πανδημίας, «ακόμα και τα μικρότερα παιδιά μπορούν πλέον να καταλάβουν ότι το πλύσιμο των χεριών, η κάλυψη του στόματος με τον αγκώνα ή το να μένουν σπίτι όταν είναι άρρωστα, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εξάπλωσης ασθενειών», ανέφερε η Δρ Neumayr.

με πληροφορίες από το parents.com

Διαβάστε περισσότερα άρθρα για την εγκυμοσύνη και τη μητρότητα στο αφιέρωμα που ετοιμάσαμε με αφορμή τα 10 χρόνια Mothersblog.gr

mothersblog afieroma
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved