Πότε ένα παιδί είναι έτοιμο να βγει μόνο του βόλτα

  • Ενισχύστε την ανεξαρτησία του παιδιού
  • Πρέπει να είστε κι εσείς έτοιμη
Πότε ένα παιδί είναι έτοιμο να βγει μόνο του βόλτα

Τα παιδιά μεγαλώνουν γρήγορα και πριν το καταλάβετε, θα σας ζητήσουν να βγαίνουν μόνα τους.

Η απόφαση να επιτρέψετε στο παιδί σας να βγει με φίλους μια βόλτα στο πάρκο ή στο εμπορικό κέντρο είναι καθαρά δική σας και θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες.

Όπως, από τον τόπο διαμονής σας και το επίπεδο εγκληματικότητας στην περιοχή σας, την ηλικία του παιδιού, την παρέα του.

Αρκετοί γονείς θέλουν το παιδί τους να είναι ανεξάρτητο από μικρή ηλικία ενώ άλλοι περιμένουν την εφηβεία για να του παρέχουν περισσότερες ελευθερίες.

Εσείς είστε αυτοί που γνωρίζετε καλύτερα το παιδί σας από οποιονδήποτε άλλο και άρα οι μόνοι για να αποφασίσετε αν μπορείτε να το εμπιστευτείτε.

paidi vgainoun exso mona tous2

Ενισχύστε την ανεξαρτησία του παιδιού

Εάν το 5χρονο παιδί σας ζητήσει να πάει μια βόλτα μόνο του, προφανώς η απάντησή σας θα είναι "όχι". Γενικά, τα παιδιά ηλικίας 7 ετών και κάτω δεν μπορούν φροντίσουν τον εαυτό τους ή να διασχίσουν ένα δρόμο με ασφάλεια πόσο μάλλον να κάνουν μια βόλτα μόνα τους έστω και μερικά μέτρα μακριά από το σπίτι.

Μόλις ένα παιδί γίνει 9 ή 10 ετών, τα πράγματα αλλάζουν. Εξακολουθεί να μην είναι αρκετά ώριμο ή υπεύθυνο για να βγει με φίλους σε δημόσιους χώρους, αλλά αυτή είναι μια ηλικία που μπορείτε να αρχίσετε να του επιτρέπετε περισσότερες ελευθερίες. Για παράδειγμα, το να παίζει μόνο του στην μπροστινή ή πίσω αυλή είναι ένα βήμα σε αυτή την κατεύθυνση.

Αυτά τα μικρά βήματα θα σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε πόσο έτοιμο είναι το παιδί σας και πώς νιώθετε με την αίσθηση της ανεξαρτησίας του.

paidi vgainoun exso mona tous1

Πρέπει να είστε κι εσείς έτοιμη

Τα παιδιά είναι διαφορετικά μεταξύ τους και το επίπεδο ωριμότητας διαφέρει ανάλογα με την ηλικία τους. Έτσι, ένα 11χρονο παιδί μπορεί να είναι έτοιμο να βγει μόνο του με τους φίλους του ενώ ένα άλλο όχι.

Η εμπιστοσύνη άλλωστε κερδίζεται με τις πράξεις και τη συμπεριφορά του.

Ωστόσο, εκτός από την ετοιμότητα του παιδιού να βγει μόνο του, θα πρέπει να είστε κι εσείς προετοιμασμένοι γι΄αυτή τη στιγμή. Ο φόβος για το τι μπορεί να συμβεί δεν θα σας εγκαταλείψει ποτέ, όμως θα πρέπει να μάθετε να τον διαχειρίζεστε.

Αν η κόρη σας για παράδειγμα, να θέλει να πάει στο εμπορικό κέντρο με τις φίλες της, προτείνετε να τις συνοδεύσετε χωρίς όμως να είστε μαζί όλη την ώρα. Δείτε διακριτικά που πάνε και πώς συμπεριφέρονται και συμφωνείστε από την αρχή την ώρα επιστροφής.

Τα περισσότερα παιδιά έχουν το δικό τους κινητό γεγονός που διευκολύνει την επικοινωνία μαζί τους ( απλά αποφύγετε να τηλεφωνείτε κάθε 10 λεπτά).

Από τη στιγμή που το παιδί θα ξεκινήσει να βγαίνει μόνο του, γνωρίζετε ότι δεν θα μπορείτε να κοιμάστε ήσυχες αν δεν ακούσετε το κλειδί στην πόρτα. Είναι όμως κι αυτό ένα αναπόφευκτο κομμάτι της ανεξαρτησίας του παιδιού.

Πηγή: moms.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved