Όταν το παιδί καυχιέται για τις ικανότητές του - Πρέπει να παρέμβουν οι γονείς;

  • Γιατί καυχιέται το παιδί;
  • Τι μπορείτε να κάνετε
Όταν το παιδί καυχιέται για τις ικανότητές του - Πρέπει να παρέμβουν οι γονείς;

Εάν το παιδί σας ανυπομονεί να επιδείξει το μετάλλιο ποδοσφαίρου ή τους βαθμούς που πήρε στο διαγώνισμα, μην ανησυχείτε.

«Είναι φυσιολογικό και αποδεκτό ειδικά σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 7 και 9 ετών», υποστηρίζει η παιδοψυχολόγος Janine Hubbard. Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά αρχίζουν τις συγκρίσεις, και ταυτόχρονα, αναπτύσσουν τη γνωστική ικανότητα να συνειδητοποιούν ότι μπορούν να χτίσουν τις δεξιότητές τους και να αναγνωρίσουν τα πράγματα στα οποία είναι καλά. «Θέλουν απλώς να το μοιραστούν όλο αυτό», λέει η Janine Hubbard.

paidi kayxietai

Γιατί καυχιέται το παιδί;

Ο Allen Wagner, οικογενειακός θεραπευτής, υποστηρίζει ότι όταν ένα παιδί καυχιέται υποδηλώνει μια βαθύτερη ψυχολογική ανάγκη για αποδοχή. «Αυτή η συμπεριφορά έχει σχεδόν πάντα τις ρίζες της στην ανασφάλεια» αναφέρει και τονίζει ότι ένα παιδί που καυχιέται μπορεί πραγματικά να αισθάνεται μειονεκτικά.

Είναι σημαντικό να ακούτε το παιδί σας και παράλληλα να προσέχετε τη δική σας συμπεριφορά. Είναι άλλο πράγμα να είστε περήφανοι για το παιδί σας και για όσα καταφέρνει, κι άλλο να μιλάτε συνέχεια γι’ αυτό όπου σταθείτε και όπου βρεθείτε. Εάν το παιδί σας βλέπει να το καμαρώνετε υπερβολικά, θα μάθει να διαμορφώνει αυτή τη συμπεριφορά.

« Πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά την ταπεινοφροσύνη και να μάθουν να σέβονται τα συναισθήματα των ανθρώπων», επισημαίνει η Sylvia Corzato, σύμβουλος γονέων . «Προφανώς και είναι θετικό συναίσθημα να αισθάνεται ένα παιδί περήφανο για τον εαυτό του ( και οι γονείς του φυσικά) αλλά δεν είναι σωστό να κάνει τους άλλους να αισθάνονται άσχημα για τον εαυτό τους», προσθέτει.

paidi kayxietai1

Τι μπορείτε να κάνετε

Οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία του να διαμορφώνετε το πρότυπο της συμπεριφοράς που θέλετε να δείτε και να επαινείτε την προσπάθεια περισσότερα από το αποτέλεσμα. Αν οι εσείς χαίρεστε για τα υλικά αγαθά ή την επαγγελματική κατάσταση, τότε διδάσκετε στα παιδιά να κάνουν ακριβώς το ίδιο.

Η Sylvia Corzato λέει ότι θέλουμε τα παιδιά να είναι περήφανα για τα επιτεύγματά τους, γι' αυτό απαιτείται προσεκτικός χειρισμός. Εάν το παιδί σας δυσκολεύεται να αναγνωρίσει γιατί η στάση του ενοχλεί τους άλλους η Sylvia Corzato συνιστά να χρησιμοποιήσετε αυτό που ονομάζεται στρατηγική του FBI (αισθήματα, συμπεριφορά και αντίκτυπο). Εξηγήστε ότι κάποιος μπορεί να αισθάνεται ενοχλημένος (αίσθημα) επειδή καυχιέται (συμπεριφορά) και ότι αυτό τον κάνει να μην θέλει πια να παίζει μαζί του (επίδραση).

Αξίζει επίσης να εξεταστεί εάν μπορεί να υπάρχουν υποκείμενοι συναισθηματικοί λόγοι για αυτό το είδος αναζήτησης προσοχής.

Μιλήστε με το σχολείο και προσπαθήστε να παρατηρήσετε πώς αλληλεπιδρά με άλλα παιδιά. Εάν το πρόβλημα συνεχίζεται και η συζήτηση δεν φαίνεται να βοηθάει, απευθυνθείτε σε έναν παιδοψυχολόγο.

Με πληροφορίες από το todaysparent.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved