Τι να λέτε στο νήπιό σας όταν λέει «Μισώ το μωρό»

  • Οι περίπλοκες αδερφικές σχέσεις
  • Οι λέξεις έχουν σημασία
  • Τι να κάνετε και τι όχι
Τι να λέτε στο νήπιό σας όταν λέει «Μισώ το μωρό»

Οι περίπλοκες αδερφικές σχέσεις

Οι αδερφικές σχέσεις είναι περίπλοκες. Τα αδέρφια μπορεί να είναι στοργικά, ευγενικά, άγρια, φλογερά ή και όλα αυτά ταυτόχρονα.

Σαν γονείς δε, αν συνδυάστε την παρορμητικότητα και τη συναισθηματική υπερένταση ενός μικρού παιδιού να είστε σίγουροι ότι θα ακούσετε την αλήθεια και ποια πραγματικά είναι τα συναισθήματά του για το νέο μέλος της οικογένειας που ήρθε για να μείνει και για να εκτοπίσει από το θρόνο του το πρώτο παιδί.

Οι λέξεις έχουν σημασία

Θα πρέπει λοιπόν να μάθετε να ακούτε όχι μόνο τι λέει το μωρό σας αλλά και να αναγνωρίζετε τα συναισθήματά του.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα σας πει το παιδί σας «Μισώ το μωρό» αφήσετε το να μιλήσει και να σας πει ακριβώς πώς νιώθει, χωρίς να το διακόψετε.

Να είστε πρόθυμοι να ακούσετε όλα τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθει και αντί να προσπαθήσετε να τα "σβήσετε", ρωτήστε το αν θα ήθελε να σας μιλήσει για όλες εκείνες τις σκέψεις που κάνει.

Ενημερώστε το παιδί σας ότι καταλαβαίνετε πώς νιώθει. Με το να του πείτε ότι το καταλαβαίνετε και βρίσκεστε εκεί για να το ακούσετε είναι ζωτικής σημασίας για εκείνο μιας και έτσι θα το βοηθήσετε να διαχειριστεί τα περίπλοκα συναισθήματά του.

nipio zileuei to moro 1

Σχετικά: Όταν το παιδί ζηλεύει το μωρό: Τρόποι για να αντιμετωπίσετε τη ζήλια του

Τι να κάνετε και τι όχι

Αποφύγετε να λέτε, "όχι, δεν το μισείς. Το αγαπάς το αδερφάκι σου!". Αυτό ερεθίζει το μικρό σας και το εκνευρίζει ακόμη περισσότερο. Ξέρει τι πραγματικά νιώθει και τον θυμό για το νέο μέλος της οικογένειας τον μεταφράζει, ως μίσος. Αντ' αυτού μπορείτε να πείτε κάτι όπως, "Ξέρω ότι είσαι πραγματικά εκνευρισμένο με το αδερφάκι σου. Κάποιες φορές, ίσως να εύχεσαι να μην ήταν εδώ όλη την ώρα!". Με αυτόν τον τρόπο θα ανοίξετε μια δίοδο επικοινωνίας και συζήτησης μαζί του, βοηθώντας το να σας μιλήσει για όλα όσα νιώθει. Έτσι θα αισθανθεί ότι το καταλαβαίνετε.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved