Αποκριάτικες στολές - Τα οφέλη της μεταμφίεσης στην υγεία των παιδιών

Αποκριάτικες στολές - Τα οφέλη της μεταμφίεσης στην υγεία των παιδιών

Τι σας άρεσε να ντύνεστε όταν ήσασταν παιδί; Πριγκίπισσα; Αστροναύτης; Καουμπόι; Ζορό; Ίσως. Ίσως να σας άρεσε να ντύνεστε μάγος ή μάγισσα, μεταμορφώνοντας με το μαγικό σας ραβδί τη μαμά ή τον μπαμπά σε βάτραχο.

Το να παίζεις φορώντας αποκριάτικες στολές ως παιδί είναι κάτι σαν ιεροτελεστία. Αυτό το χόμπι της παιδικής ηλικίας είναι πολύ συνηθισμένο. Αλλά ξέρατε ότι υπάρχουν κοινωνικά και συναισθηματικά οφέλη από το ντύσιμο με στολές ή ρούχα που τα παιδιά τα φορούν για να μεταμορφωθούν σε κάτι άλλο από αυτό που είναι; Είναι αλήθεια. Το παιχνίδι αυτό μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να μεγαλώσουν και να μάθουν.

«Το παιχνίδι με στολές είναι ένας ιδανικός τρόπος για τα μικρά παιδιά να δουλέψουν με τόσες πολλές δεξιότητες ανάπτυξης σε αυτή την πρώιμη παιδική ηλικία: δεξιότητες ζωής και δημιουργικό παιχνίδι», σύμφωνα με την Δρ Karen Aronian.

Τα οφέλη του να ντύνονται με αποκριάτικες στολές τα παιδιά

apokriatikes stoles ofeli 2

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα στο να παίζουν τα παιδιά φορώντας στολές. Το παιχνίδι γενικά είναι απαραίτητο για τα παιδιά. Έτσι μαθαίνουν και αλληλοεπιδρούν με τον κόσμο. Τα βοηθά να διαχειριστούν το άγχος και να χτίσουν θετικές σχέσεις.

Το ντύσιμο είναι μια μορφή ευφάνταστου παιχνιδιού — και το ευφάνταστο παιχνίδι ενισχύει τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και αυτορρύθμισης. Τα παιδιά δημιουργούν καταστάσεις και σκηνές και παίζουν εμπνεόμενα είτε από την καθημερινότητα στο σπίτι τους, είτε από τις ταινίες και τις σειρές που βλέπουν. Γι' αυτό και τις περισσότερες φορές η επιλογή των ρούχων τους έχει να κάνει γύρω από αγαπημένους χαρακτήρες. Επιπλέον, είναι σε θέση να δοκιμάσουν νέες ιδέες και συμπεριφορές σε ένα άνετο περιβάλλον.

Το ντύσιμο ενθαρρύνει τη δημιουργική σκέψη και τις επικοινωνιακές δεξιότητες. Βοηθά επίσης τα παιδιά να εξασκήσουν τη γλωσσική ανάπτυξη και τις κοινωνικές τους δεξιότητες. Το παιχνίδι με άλλο παιδί ή ενήλικα απαιτεί ομαδική εργασία, συνεργασία και κοινό σκοπό και στόχο.

Τα παιδιά μέσα από τα ρούχα που φορούν εξασκούν ακόμη περισσότερο τις κινητικές τους δεξιότητες. Τα κουμπιά, τα φερμουάρ και οι κορδέλες, ενθαρρύνουν την ανάπτυξη των λεπτών κινητικών δεξιοτήτων.

«Τα παιδιά διευρύνουν τη φαντασία τους μέσα από διαφορετικές ταυτότητες και επαγγέλματα», λέει η Aronian.

Επιπλέον, επισημαίνει την ποικιλία των σωματικών, συναισθηματικών, γνωστικών και αισθητηριακών ασκήσεων που εμπλέκονται στο παιχνίδι. Από το κούμπωμα ενός σακακιού μέχρι τη διαπραγμάτευση ρόλων και την ομαδική συνεργασία, οι ευκαιρίες μάθησης αφθονούν. Και μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω με λίγη επιπλέον προσπάθεια.

Το να κάνετε σαν γονείς ερωτήσεις σχετικά με τους χαρακτήρες ή τις σκηνές που έχουν δημιουργήσει και να τα ενθαρρύνετε να μιλήσουν μέσα από το παιχνίδι τους, τα βοηθά να αναπτύξουν δεξιότητες συνομιλίας. Ενθαρρύνει επίσης να γράφουν και να χρησιμοποιούν το νέο τους λεξιλόγιο στον χώρο παιχνιδιού και όχι μόνο.

Πώς να ενθαρρύνετε το παιχνίδι με στολές

apokriatikes stoles ofeli 1

Αν και τα φανταχτερά κοστούμια που υπάρχουν στην αγορά -ειδικά την περίοδο της Αποκριάς- και αντιπροσωπεύουν συγκεκριμένους χαρακτήρες είναι υπέροχα, δεν είναι απαραίτητα για το παιχνίδι μεταμφίεσης. Στην πραγματικότητα, μερικά από τα καλύτερα κοστούμια δημιουργούνται χρησιμοποιώντας ρούχα και αντικείμενα που υπάρχουν στο σπίτι- και τη φαντασία του παιδιού σας.

Τα κασκόλ, για παράδειγμα, κάνουν υπέροχες κάπες ή κοστούμια μούμιας ή μακριά μαλλιά. Τα παλιά μπουφάν ή τα ρούχα της γιαγιάς βοηθούν στη μεταμφίεση ή ένα πλαστικό μπολ ή τρυπητό κάνει ένα υπέροχο κράνος.

«Θα πρέπει να κρατάτε τα πράγματα απλά, ανοιχτά και προσβάσιμα», λέει η Δρ Laura Froyen. Δεν χρειάζεται να αγοράσετε αρκετές στολές για να ντύνεται και να παίζει το παιδί σας. Απλά αφήστε το ελεύθερο να χρησιμοποιεί, ρούχα, παπούτσια και αντικείμενα που ήδη έχετε στο σπίτι. Το παιδί σας θα ανακαλύψει και θα μάθει πώς με ατελείωτους τρόπους μπορεί να τα χρησιμοποιήσει. Αυτό θα το οδηγήσει σε μεγαλύτερη δημιουργικότητα.

Πράγματα που έχετε στο σπίτι και μπορούν τα παιδιά σας να ντυθούν:

  • κουβερτάκια
  • πετσέτες
  • φουλάρια
  • καπέλα
  • γάντια
  • παλιά ρούχα
  • κοσμήματα φο
  • γυαλιά
  • ποδιές
  • τούλια
  • τσάντες, τσαντάκια
  • ρόμπες

Σημείωση: πάντα να δίνετε στα παιδιά σας ρούχα και αντικείμενα με γνώμονα πάντα την ηλικία του. Αν είναι μικρό αποφύγετε τα λουριά, τα κασκόλ, τα φουλάρια και ο,τιδήποτε με κορδόνια.

apokriatikes stoles ofeli 4

Επιπλέον πράγματα που μπορούν τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν κατά το παιχνίδι τους:

  • παλιές πλυμμένες χάρτινες συσκευασίες από τρόφιμα
  • λούτρινα
  • κούκλες μωρά
  • μολύβια, τετράδια, χαρτιά, κομπιουτεράκι (αν θέλουν να παίξουν σερβιτόρους, σουπερμάρκετ κ.λ.π.)

Tips για γονείς

Σαν γονείς θα πρέπει να ενθαρρύνετε το παιχνίδι με στολές, γι' αυτό μην τις κρύβετε μετά το τέλος της Αποκριάς. Αφήστε τις στο παιδικό δωμάτιο, στην ντουλάπα με τα ρούχα ή σε ένα καλάθι που θα έχει μόνο στολές και αντικείμενα για παιχνίδια ρόλων.

Αφήστε λοιπόν τα παιδιά σας να φορούν συχνά τις αποκριάτικες στολές και τα κοστούμια τους. Θα μάθουν να εκφράζονται και να διασκεδάζουν όπως δεν τα έχετε δει ποτέ ξανά να διασκεδάζουν. Στο σπίτι θα είναι κάθε μέρα γιορτή για εκείνα.

με πληροφορίες από το healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved