Πέντε λάθη που κάνουν οι γονείς και επηρεάζουν την ψυχολογία των παιδιών

  • Τα λάθη των γονιών που μπορεί να επηρεάσουν τα παιδιά
  • Ποιες συμπεριφορές των γονιών έχουν αντίκτυπο στην ψυχολογία των παιδιών

 

Πέντε λάθη που κάνουν οι γονείς και επηρεάζουν την ψυχολογία των παιδιών

Η καθημερινότητα για ένα γονιό είναι αγχωτική και δύσκολη. Καλείται να διαχειριστεί πολλά και διαφορετικά πράγματα ενώ παράλληλα πρέπει να είναι δίπλα στο παιδί του, που τον έχει ανάγκη.

Σύμφωνα μάλιστα με τους ειδικούς, εκείνο που προέχει, ειδικά στις μέρες μας, είναι η ενίσχυση της συναισθηματικής και ψυχικής ανθεκτικότητας του παιδιού.

Στην πράξη αποδεικνύεται αρκετά δύσκολο καθώς αρκετοί γονείς κάνουν ορισμένα λάθη που επηρεάζουν την ψυχολογία των παιδιών.

glossa somatos

Ποια είναι αυτά:

Δεν λαμβάνουν σοβαρά τα συναισθήματα των παιδιών

Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι υγιές να εκφράζουν και να μιλούν για τα συναισθήματά τους. Όταν οι γονείς λένε στα παιδιά τους πράγματα όπως «μην στεναχωριέσαι τόσο για αυτό» ή «δεν είναι μεγάλη υπόθεση», στέλνουν το μήνυμα ότι τα συναισθήματα δεν έχουν σημασία και ότι είναι καλύτερα να τα καταπιέζεις.

Παρεμβαίνουν σε κάθε δυσκολία

Η αποτυχία είναι ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας. Αν ποτέ δεν δοθεί στα παιδιά η ευκαιρία να πάρουν το μάθημά τους, δεν θα αναπτύξουν ποτέ την επιμονή που χρειάζονται για να σηκωθούν ξανά μετά από μια αποτυχία.

Δεν έχουν μέτρο

Τα παιδιά ζητούν πράγματα και οι γονείς τους τα δίνουν. Όμως έρευνα δείχνει ότι όταν δίνουν στα παιδιά ό,τι επιθυμούν, δεν τα βοηθούν να αποκτήσουν τις δεξιότητες που σχετίζονται με την ψυχική δύναμη, όπως η αυτοπειθαρχία.

lathi pou kanoun oi goneis1

Έχουν υψηλές προσδοκίες

Είναι φυσικό να θέλουν το παιδί τους να στοχεύει ψηλά και να είναι το καλύτερο σε όλα. Αλλά δεν λειτουργούν έτσι τα πράγματα. Οι προσδοκίες πρέπει να είναι ρεαλιστικές. Ακόμα κι αν τα παιδιά, αποτύχουν θα έχουν προσπαθήσει. Το ζητούμενο είναι να έχουν τη δύναμη να δοκιμάσουν ξανά και να πετύχουν την επόμενη φορά.

Δεν θέτουν ξεκάθαρα όρια

Η οριοθέτηση και η τήρηση των ορίων είναι ένα ζήτημα που ταλαιπωρεί πολλούς γονείς.Τα παιδιά που είναι διανοητικά δυνατά έχουν γονείς που κατανοούν τη σημασία των ορίων και της συνέπειας. Η υπαναχώρηση και η υπερβολική συχνή διαπραγμάτευση των κανόνων μπορεί να οδηγήσει σε διαμάχες εξουσίας ανάμεσα σε εσάς και το παιδί σας.

Πηγή: cnbc.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved