Πώς θα ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση του γιου σας

  • Ενθαρρύνετε τη συναισθηματική έκφραση
  • Δώστε ευθύνες
  • Αφήστε τα να κάνουν λάθη
  • Μιλήστε τους και θαυμάστε τα
  • Απλά ακούστε τα
  • Ενισχύστε την έμφαση στην προσπάθεια και όχι μόνο στο αποτέλεσμα
Μαρίνα Μόσχα
Πώς θα ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση του γιου σας
Photo by Jan Kopřiva on Unsplash

Πολλοί είναι οι γονείς που προβληματίζονται βλέποντας το αγοράκι τους να είναι λίγο πιο συνεσταλμένο, πιο κλειστό, πως θα καταφέρουν να ενισχύουν την αυτοπεποίθησή του, πως θα το κάνουν να πιστέψει περισσότερο στον εαυτό του. Η πιο κλασσική συμβουλή είναι να αναρωτηθείτε λοιπόν ποια είναι η δική σας σχέση με την αυτοπεποίθηση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι γονείς τείνουν να λειτουργούν ως καθρέφτης της ψυχικής ανάπτυξης των παιδιών τους, με αποτέλεσμα ορισμένα γνωρίσματα του χαρακτήρα, όπως ο θυμός και ο φόβος, να μεταφέρονται από γενιά σε γενιά μέσω της ανατροφής. Εάν θέλουμε λοιπόν πράγματι να μεριμνήσουμε όχι μόνο για την αυτοπεποίθηση, αλλά και για την ευρύτερη κατάσταση της ψυχικής υγείας του παιδιού μας, θα πρέπει πρώτα να έχουμε επιλύσει τις δικές μας εσωτερικές συγκρούσεις και να έχουμε αποκτήσει εμπιστοσύνη στον ίδιο μας τον εαυτό, ως γονείς.

autopepithisi agoria 1

Photo by Bethany Beck on Unsplash

Ενθαρρύνετε τη συναισθηματική έκφραση

Άλλοι τρόποι που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι μέσα από την ενθάρρυνση της συναισθηματικής έκφρασης. Ξέρουμε πόσο καλά κρατούν ακόμα και σήμερα τα στερεότυπα και πως στιγματίζουν πολλούς ανθρώπους. Πόσο μάλλον τα μικρά αγοράκια, όταν μαθαίνουν πως το να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, αυτό που νιώθουν και αισθάνονται είναι κατακριτέο. Ενθαρρύνετε λοιπόν τα αγόρια σας να μοιράζονται τα συναισθήματά τους μόνο όταν νιώθουν άνετα και ελεύθερα και σε περιβάλλον που δεν θα ντραπούν ή δεν θα κριθούν για αυτό το μοίρασμα. Μάθετε να «ακούτε» αυτό το μοίρασμα χωρίς να κάνετε κριτική, χωρίς να ανησυχείτε για ότι σας λέει και να πρέπει να κάνετε κάτι…

Δώστε ευθύνες

Δώστε τους ευθύνες που αναλογούν βέβαια στην ηλικία τους. Αφήστε τα να τα βγάλουν μόνα τους πέρα, ενώ εσείς βρίσκεστε διακριτικά δίπλα τους, χωρίς όμως να παρεμβαίνετε.

Αφήστε τα να κάνουν λάθη

Αφήστε τα να κάνουν λάθη και να μάθουν μέσα από αυτά. Μην τρέχετε εσείς για εκείνα πριν από εκείνα, γιατί έτσι δεν θα δοκιμάσουν ποτέ τις δυνάμεις τους. Αντιθέτως θα τα περιμένουν όλα έτοιμα. Βέβαια, όλα γίνονται μέσα από ην ανάλογη οριοθέτηση, σεβόμενοι όμως και την ανάπτυξη της αυτονομίας.

autopepithisi agoria 4

Photo by Nadia Sitova on Unsplash

Μιλήστε τους και θαυμάστε τα

Μοιραστείτε μαζί τους όλα όσα θαυμάζετε και εκτιμάτε σε εκείνα. Ακούστε επίσης πως νιώθουν και τα ίδια χωρίς να τρέξετε να τα παρηγορήσετε ή να μειώσετε αυτό που ακούτε επειδή πιστεύετε πως έτσι θα το απαλύνετε στο παιδί σας αν δεν είναι κάτι ευχάριστο.

Απλά ακούστε τα

Όταν τα αγόρια σας μοιράζονται κάτι μαζί σας, μην αρχίσετε τις συμβουλές αλλά απλά ακούστε τα. Μην κλειδώνετε την συναισθηματική έκφραση ούτε και το μοίρασμα της στιγμής που θα οδηγήσει σταδιακά σε μεγαλύτερο άνοιγμα και μοίρασμα, μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση.
Μπορεί να θέλετε το καλύτερο για τα αγόρια σας, αυτό όμως δεν δικαιολογεί την υπερπροστασία, τον διαρκή έλεγχο, την αναζήτηση της τελειότητας. Αντιθέτως, είναι τρόποι για να τα κάνετε να κλειστούν στο …καβούκι τους ή να βγάλουν αντιδραστικότητα.

autopepithisi agoria 3

Photo by Jessica Rockowitz on Unsplash

Ενισχύστε την έμφαση στην προσπάθεια και όχι μόνο στο αποτέλεσμα

Ενισχύστε την έμφαση στην προσπάθεια και όχι μόνο στο αποτέλεσμα, όπως και την αξία της κοινωνικότητας. Αλήθεια, πόσο σημαντική η κοινωνικοποίηση που έρχεται μέσα από τις επαφές και τις συναναστροφές. Πόσα μαθήματα δίνει αλλά και πόσες ευκαιρίες εξέλιξης μέσα από την δοκιμή και το αποτέλεσμα…

Μαρίνα Μόσχα
ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας – Ψυχοθεραπεύτρια

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved