«Μαμά, μίλα μου με αγάπη»

  • Τι σημαίνει να μιλάς με αγάπη στο παιδί σου
  • Πώς να μιλάτε με αγάπη στα παιδιά σας
«Μαμά, μίλα μου με αγάπη»
Instagram @ o_trocatintas

Η αγάπη και η στοργή είναι θεμελιώδεις πτυχές της ανατροφής των παιδιών. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί γιατροί συμβουλεύουν την εγκυμονούσα να μιλά στο έμβρυο μέσα στη μήτρα για να αναγνωρίζει τη φωνή και να νιώθει την αγάπη της.

Είναι ζωτικής σημασίας να μιλάτε στα παιδιά με αγάπη από την πρώτη στιγμή που έρχονται στη ζωή . Μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να έχουν καλή συναισθηματική και γνωστική ανάπτυξη καθώς μεγαλώνουν.

Κάθε φορά λοιπόν που θα κοιτάζετε στα μάτια το παιδί σας και είστε θυμωμένοι ή νευρικοί … να θυμάστε ότι αυτά τα αθώα μάτια σας λένε κάτι πολύ σημαντικό: « Μαμά, μίλα μου με αγάπη».

mama kai paidi1

Τι σημαίνει να μιλάτε με αγάπη;

Το να μιλάτε με αγάπη σημαίνει να μιλάτε χωρίς να φωνάζετε αλλά με σταθερότητα για να μεταδίδετε ασφάλεια. Το να μιλάτε με αγάπη σημαίνει ότι γνωρίζετε την αξία του παιδιού σας και εμπιστεύεστε τις δυνατότητές του.

Το να μιλάτε με αγάπη σημαίνει να χαμογελάτε, να μιλάτε με κατανόηση και όχι να προκαλείτε φόβο.

Τα λόγια στοργής κι αγάπης είναι αναγκαία για να μάθουν τα παιδιά να κατανοούν τα συναισθήματα όχι μόνο τα δικά τους αλλά και των άλλων και κυρίως να τα αναγνωρίζουν. Η ενσυναίσθηση αναπτύσσεται στα παιδιά όταν μιλάτε με αγάπη.

mama kai paidi4

φώτο: Instagram @momisdrawing

Τα παιδιά έχουν ανάγκη τα όμορφα λόγια

Το να μιλάμε με αγάπη στα παιδιά σας είναι κάτι που πρέπει να κάνετε από τη στιγμή που είναι στη μήτρα. Αν και το μωρό δεν καταλαβαίνει τι λέτε, αντιλαμβάνεται τα συναισθήματα που μεταδίδετε.

Τα μικρά παιδιά πρέπει να έχουν καλή συναισθηματική ισορροπία. Θα νιώσουν την ασφάλεια και την εμπιστοσύνη για τους γονείς τους μέσω της συναισθηματικής γλώσσας, δηλαδή της γλώσσας της αγάπης.

Εάν ένα παιδί μεγαλώσει χωρίς λόγια αγάπης, τότε θα υποστεί μια αναπτυξιακή ανισορροπία.

mama kai paidi2

φώτο: Instagram @momisdrawing

Πώς να μιλάτε με αγάπη

Οι κακές λέξεις, οι ετικέτες ή οι χαρακτηρισμοί μπορούν να έχουν αρνητικές συνέπειες στα συναισθήματα των παιδιών, οδηγώντας τους ακόμα και σε κρίσεις άγχους ή κατάθλιψη.Τα θετικά λόγια αγάπης, βοηθούν τα παιδιά να αισθανθούν καλά με τον εαυτό τους και με το περιβάλλον τους.

Μιλήστε από καρδιάς

Δεν πρέπει να κάνετε κατάχρηση της θετικής ενίσχυσης γιατί μπορεί να χάσει την αξία της. Τα παιδιά άλλωστε γνωρίζουν πολύ καλά πώς να διαφοροποιούνται όταν λέτε πράγματα που δεν τα πιστεύετε. Για να μπορέσετε να μιλήσετε με αγάπη, πρέπει να αισθάνεστε αυτά που θέλετε να πείτε και όλη η προσοχή σας να είναι στραμμμένη στα παιδιά σας. Για να γίνει αυτό, η γλώσσα των συναισθημάτων θα πρέπει να είναι ο καλύτερος σύμμαχός σας. Ορίστε μερικά παραδείγματα:

  • Μιλήστε στα παιδιά σας κοιτάζοντάς τα στα μάτια.
  • Επιτρέψτε στα παιδιά να είναι μέρος των αποφάσεων ή των συνεπειών τους.
  • Ακούστε όλα όσα έχουν να σας πουν.
  • Μιλήστε τους με αγάπη και πείτε τους όλα όσα αγαπάτε σε αυτά.
  • Εξίσου σημαντικό όμως να δείξετε και έμπρακτα την αγάπη σας.
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved