Attachment Parenting: Πώς επιτυγχάνεται η συναισθηματική ασφάλεια στα παιδιά

Attachment Parenting: Πώς επιτυγχάνεται η συναισθηματική ασφάλεια στα παιδιά

Οι γονείς θέλουν να αναπτύξουν έναν στενό συναισθηματικό δεσμό με τα μωρά τους από την ημέρα της γέννησής τους.

Για να το επιτύχουν, ακολουθούν διάφορα μοντέλα φροντίδας επιλέγοντας εκείνο που τους ταιριάζει. Όμως, με τόσα πολλά διαφορετικά στυλ ανατροφής παιδιών, πώς θα ξέρουν, ποιο είναι το καλύτερο για το παιδί τους;

Για πολλούς , ο καλύτερος τρόπος είναι η ανατροφή συναισθηματικής προσκόλλησης όπως μεταφράζεται ο όρος attachment parenting και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Οι υποστηρικτές αυτής της φιλοσοφίας του Αμερικανού παιδιάτρου William Sears, MD, υποστηρίζουν ότι μια ασφαλής, αξιόπιστη προσκόλληση στους γονείς κατά την παιδική ηλικία δημιουργεί τη βάση για την ανάπτυξη υγιών σχέσεων των παιδιών ως ενήλικες.

Attachment Parenting1

Το Attachment Parenting International (API) προσδιορίζει οκτώ αρχές γονικής μέριμνας οι οποίες είναι:

Αποφυγή αρνητικών σκέψεων

Προετοιμαστείτε για την εγκυμοσύνη ,τη γέννηση και την ανατροφή. Οι υποστηρικτές της συναισθηματικής προσκόλλησης πιστεύουν ότι είναι σημαντικό να εξαλειφθούν οι αρνητικές σκέψεις και τα συναισθήματα κατά την εγκυμοσύνη. Με αυτόν τον τρόπο, λένε, είναι έτοιμος ένας γονέας για το συναισθηματικά απαιτητικό έργο του όταν γίνει γονιός.

Θηλασμός

Ο θηλασμός, λένε οι υποστηρικτές, είναι ο ιδανικός τρόπος για να δημιουργήσετε μια ασφαλή προσκόλληση με το μωρό. Παράλληλα το βρέφος αντιλαμβάνεται ότι οι γονείς κατανοούν τις ανάγκες του και τις ικανοποιούν.

Εκρήξεις συναισθημάτων

Οι γονείς δεν θεωρούν όλες τις εκφράσεις συναισθημάτων, συμπεριλαμβανομένων των επαναλαμβανόμενων θυμών, ως πραγματικές προσπάθειες επικοινωνίας. Αυτές οι προσπάθειες όμως του παιδιού πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και να κατανοηθούν παρά να τιμωρούνται ή να απορρίπτονται.

Αγγιγμα

Χρησιμοποιήστε το άγγιγμα. Η επαφή με το μωρό από τις πρώτες ημέρες της γέννησή τους παίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία συναισθηματικής ασφάλειας στο παιδί. Από το μπάνιο και το τάισμα μέχρι την απλή αγκαλιά, το καθημερινό άγγιγμα βοηθά τα παιδί να δεθεί μαζί σας και να νιώθει ασφαλές.

Attachment Parenting2

Βραδινή ρουτίνα ύπνου

Πολλοί γονείς κοιμούνται τους πρώτους μήνες με το νεογένννητο στο ίδιο δωμάτιο ώστε να μπορούν να το ταΐσουν και να το ηρεμήσουν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Είναι σημαντικό να ανταποκρίνεστε στις πραγματικές ανάγκες του μωρού και να μην αδιαφορείτε

Στοργική φροντίδα

Το παιδί έχει ανάγκη την παρουσία σας όχι μόνο όταν είναι μωρό. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να του αφιερώνετε χρόνο όχι μόνο για να του ετοιμάσετε το φαγητό ή να το φροντίσετε, αλλά και για να παίζετε μαζί του, να μιλάτε. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι γονείς πρέπει να περνούν περισσότερες από 20 ώρες την εβδομάδα με τα μωρά μικρότερα των 30 μηνών.

Attachment Parenting3

Θετική πειθαρχία

Συνιστάται στους γονείς να αποσπούν την προσοχή, να ανακατευθύνουν και να καθοδηγούν ακόμη και τα μικρότερα μωρά και να διαμορφώνουν μια θετική συμπεριφορά. Η γονική μέριμνα στοχεύει στην κατανόηση της επικοινωνίας της αρνητικής συμπεριφοράς ενός παιδιού. Και οι γονείς ενθαρρύνονται να βρουν μια λύση μαζί με το παιδί, κι όχι απλά να επιβάλουν τη θέλησή τους στα παιδιά.

Ισορροπία

Προσπαθήστε να επιτύχετε σιορροπία μεταξύ προσωπικής και οικογενειακής ζωής. Η εξάντληση , τα νεύρα και το άγχος των γονιών έχουν άμεσο αντίκτυπο και στην ψυχολογία του παιδιού.

Πηγή: webmd.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved