Πρέπει να πιέζετε το παιδί να μοιράζεται τα παιχνίδια του;

Πρέπει να πιέζετε το παιδί να μοιράζεται τα παιχνίδια του;

Είναι σύνηθες για τους γονείς να θέλουν να μοιράζονται τα παιδιά τα πράγματά τους.

Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα, τα υποχρεώνουν να μοιραστούν τα παιχνίδια τους πρωτίστως, ακόμα κι όταν εκείνα δεν το θέλουν. Κάτι τέτοιο όμως προκαλεί συνήθως ανασφάλεια, θυμό και δυσφορία στα μικρά παιδιά.

Πρέπει να πιέζετε τα παιδιά να μοιράζονται τα υπάρχοντά τους παρά τη θέλησή τους;

Ίσως θυμάστε κι εσείς ένα περιστατικό στο οποίο οι γονείς σας, σας ανάγκασαν να δώσετε ένα παιχνίδι σε άλλο παιδί προκαλώντας την αντίδρασή σας. Το ίδιο, μπορεί επίσης να έχετε επαναλάβει με τα παιδιά σας κάποια στιγμή χωρίς καν να το καταλάβετε.

Η αλήθεια είναι ότι οι γονείς, όταν βλέπουν το παιδί τους να αρνείται να μοιραστεί τα πράγματά του, νιώθουν ότι κάτι έχουν κάνει λάθος. Ότι το παιδί τους είναι εγωιστής και κακομαθημένο.

Μπορείτε να χαλαρώσετε! Τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Το γεγονός ότι τα παιδιά δεν θέλουν να μοιραστούν, είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό.

to paidi mou den moirazetai

Πώς μπορούν να μάθουν τα παιδιά να μοιράζονται;

Για τα παιδιά, είναι φυσικό τα πράγματά τους να είναι πολύ σημαντικά και, ως εκ τούτου, δεν θέλουν να τα δανείσουν σε κανέναν άλλο. Ούτε εκείνο το παιχνίδι στο οποίο δεν έδιναν σημασία ούτε πριν από πέντε λεπτά.

Πώς μπορείτε όμως να περιμένετε από τα παιδιά να είναι γενναιόδωρα , όταν πολλές φορές ακόμη και οι ενήλικες δεν είναι ικανοί να το επιτύχουν;

Δεν πρέπει να τα μάθετε να μοιράζονται με λέξεις. Πρέπει να τα διδάξετε με παραδείγματα. Και ταυτόχρονα, να σεβαστείτε την επιθυμία τους να δανείζουν τα αντικείμενα που θέλουν όταν νιώσουν έτοιμα να το κάνουν.

Τέλος, πρέπει να έχετε κατά νου ότι με την πίεση μπορεί να έχετε το αντίθετο αποτέλεσμα.

Αυτό που είναι δικό σου είναι δικό σου

Η εγωκεντρικότητα των μικρών παιδιών είναι στο υψηλότερο επίπεδο και η λέξη "δικό μου" είναι αυτή που τα αρέσει να χρησιμοποιούν περισσότερο. Εκτός από την πρόκληση δυσφορίας, το να παραδίδουν τα πράγματά τους σε άλλα παιδιά δεν τα κάνει πιο φιλικά.

Όπως δεν θέλετε να μιλούν με αγνώστους, μην τα πιέζετε να δανείζουν τα παιχνίδια τους στο πάρκο σε άλλα παιδιά που δεν γνωρίζουν. Ειδικά αν δεν θέλουν.

to paidi mou den moirazetai1

Τα παιχνίδια είναι οι θησαυροί τους

Μπορεί να είναι απλώς ένα παιχνίδι για εσάς, αλλά για το παιδί σας, είναι ένας μεγάλος θησαυρός με τεράστια συναισθηματική αξία. Η τηλεόραση στο σπίτι, το αυτοκίνητό σας ή οποιοδήποτε άλλο σημαντικό αντικείμενο στη ζωή σας είναι εξίσου σημαντικό για εσάς. Θα αφήνατε κάποιον να τα δανειστεί χωρίς κανέναν δισταγμό;

Είναι δική τους απόφαση, όχι δική σας

Μερικές φορές, ως γονείς, ξεχνάτε ότι τα παιδιά έχουν τις δικές τους επιθυμίες. Είναι σαφές ότι πρέπει να τα εκπαιδεύσετε και να τα καθοδηγήσετε στη ζωή, αλλά ορισμένες αποφάσεις είναι δικές τους. Με αυτή την έννοια, πρέπει να αποδεχτείτε εάν το παιδί σας θέλει ή όχι να δανείσει κάτι σε κάποιον άλλο.

Το παιδί μου δεν είναι έτοιμο να μοιραστεί

Εάν αυτό συμβαίνει με το μικρό σας, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να μην το πιέσετε και να αποτελέσετε ένα καλό παράδειγμα . Το παιδί σας παρακολουθεί όλη μέρα και σας μιμείται με κάθε τρόπο. Έτσι, αν θέλετε να εσωτερικεύσουν την αξία της γενναιοδωρίας, πρέπει να τους την δείξετε με τις καθημερινές σας ενέργειες.

Πηγή: youaremom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved