Όταν το παιδί δεν μιλάει για το πώς περνάει στο σχολείο

Γιατί δεν θέλει το παιδί σας να μιλήσει για το πώς πέρασε την ημέρα του στο σχολείο; 

Όταν το παιδί δεν μιλάει για το πώς περνάει στο σχολείο

Διανύουμε την πρώτη εβδομάδα της νέας σχολικής χρονιάς και οι μαθητές αρχίζουν να προσαρμόζονται στη νέα τους καθημερινότητα.

Οι περισσότεροι γονείς με παιδιά στο νηπιαγωγείο και το Δημοτικό έχουν ένα παραπάνω άγχος γι΄αυτό και προσπαθούν να μάθουν όσα περισσότερα μπορούν για το πώς πέρασαν την ημέρα τους στο σχολείο.

Τι γίνεται όμως όταν το παιδί δεν δείχνει διάθεση να μιλήσει ή περιορίζεται στην κλασική απάντηση «καλά»; Αυτό φυσικά μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια όλης της σχολικής χρονιάς και όχι μόνο τον πρώτο καιρό.

Μην ανησυχείτε. Δεν είστε οι μόνοι που το αντιμετωπίζετε.

paidi den milaei gia ti mera tou sto sxoleio1

Γιατί δεν μιλάνε τα παιδιά για τη μέρα τους στο σχολείο

Αρκετοί γονείς δυσκολεύονται να σχηματίσουν εικόνα από τα λεγόμενα του παιδιού τους. Οι απαντήσεις τους συνήθως είναι μονολεκτικές, αόριστες και καθόλου κατατοπιστικές ( κατά γενική ομολογία, αυτή η τακτική πιθανότατα να συνεχιστεί και στα χρόνια της εφηβείας).

Ωστόσο, όταν τα παιδιά είναι μικρά, δεν είναι ότι δεν θέλουν να σας μιλήσουν απλά δεν μπορούν. Ο εγκέφαλος των παιδιών και η ικανότητά τους να θυμούνται γεγονότα του παρελθόντος διαφέρουν στην πρώιμη παιδική ηλικία από ό, τι στην ενήλικη ζωή. Εάν το παιδί σας είναι 5 ετών ή μικρότερο, δεν μπορεί να περιγράψει την ημέρα του.

Η Alison Gopnik, παιδονευροψυχολόγος, αναφέρει ότι τα παιδιά κάτω των 5 ετών δεν μπορούν να περιγράψουν αναλυτικά την ημέρα καθώς δεν θυμούνται λεπτομέρειες. Εάν ρωτήσετε το παιδί σας "τι έκανες σήμερα", θα απαντήσει γενικά για όσα συμβαίνουν κάθε μέρα: πότε έφαγε, αν έπαιξε, πότε γύρισε στο σπίτι χωρίς άλλες πληροφορίες.

paidi den milaei gia ti mera tou sto sxoleio2

Ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε

Ωστόσο, τα μικρά παιδιά ανταποκρίνονται καλύτερα όταν δέχονται συγκεκριμένες ερωτήσεις όπως «Έπαιξες μόνος σου ή με φίλους;» «Βγήκατε έξω ή μείνατε μέσα στην αίθουσα;».

Παραδόξως, χρειάζονται παρόμοιες τακτικές και τα μεγαλύτερα παιδιά. Καθώς περνούν στο δεύτερο στάδιο ανάπτυξης (ηλικίας 6-12 ετών), δεν μπορούν να σας πουν τι έκαναν όλη την ημέρα. Και δεν θέλουν. Αρχίζουν να αισθάνονται σαν ενήλικες παρότι δεν είναι ακόμα.

Στα μεγαλύτερα παιδιά, αποφύγετε όλες τις ερωτήσεις μαζί. Αντ 'αυτού, μιλήστε για τη μέρα σας. Πείτε τους ότι γευματίσατε με έναν φίλο ή δουλέψατε σε ένα πραγματικά μεγάλο έργο για το οποίο έχετε άγχος. Μπορεί να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία και να μοιραστούν δικά τους πράγματα για το σχολείο ή για κάτι άλλο που τα απασχολεί.

Δεν σημαίνει ότι ακολουθώντας συγκεκριμένες τακτικές θα καταφέρετε να ανοιχτεί το παιδί σας. Αλλά μην το πιέζετε. Αρκεί το να είστε εκεί. Αποδεχτείτε τα ενδιαφέροντά του. Μιλήστε για αυτό που θέλει να μιλήσει. Εάν πιστεύει ότι θα το ακούσετε θα νιώσει άνετα και θα ξέρει ότι μπορεί να σας εμπιστευτεί.

Πηγή: springsmontessori.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved