Η σωματική τιμωρία δεν βελτιώνει τη συμπεριφορά των παιδιών σύμφωνα με μελέτη

Ακόμα μια μελέτη επιβεβαιώνει ότι η σωματική τιμωρία επιδεινώνει τη συμπεριφορά του παιδιού με την πάροδο του χρόνου.

Η σωματική τιμωρία δεν βελτιώνει τη συμπεριφορά των παιδιών σύμφωνα με μελέτη

Η σωματική τιμωρία δεν είναι μόνο επιβλαβής για τα παιδιά, αλλά επιδεινώνει τη συμπεριφορά τους αντί να τη βελτιώνει, επισημαίνεται σε νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό “The Lancet”.

Αμέτρητες ερευνητικές μελέτες έχουν γίνει με θέμα τη σωματική τιμωρία των παιδιών τα τελευταία 20 χρόνια με διαφορετικά αποτελέσματα. Εκείνο που καθιστά τη συγκεκριμένη μελέτη εξαιρετικά σημαντική είναι το γεγονός ότι οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερες από 1.600 προηγούμενες μελέτες και επέλεξαν εκείνες που σχετίζονταν με την επιβολή σωματικής τιμωρίας στα παιδιά τα οποία και παρακολούθησαν στην πορεία. Στη συνέχεια μελέτησαν 69 μελέτες για να βρουν τα αποτελέσματα που σχετίζονται με τη σωματική τιμωρία. Καμία από αυτές δεν έδειξε ότι λόγω της σωματικής τιμωρίας υπήρξε βελτίωση στη συμπεριφορά, τη νοημοσύνη ή στις κοινωνικές σχέσεις ενός παιδιού.Το αντίθετο...

somatiki timoria1

Η σωματική τιμωρία αυξάνει προβλήματα συμπεριφοράς

Αντί να βελτιώνει τη συμπεριφορά, η σωματική τιμωρία όπως το χτύπημα μπορεί πραγματικά να αυξήσει την κακή συμπεριφορά με την πάροδο του χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι το παιδί ενδέχεται να εκδηλώσει επιθετικότητα, να αρχίσει τα ψέματα και γενικά να υιοθετήσει μια προκλητική ή αντικοινωνική συμπεριφορά.

Οι σωματικές τιμωρίες δεν έχουν μόνο μακροπρόθεσμες συνέπειες, εξηγεί η Kellie Syfan, MEd , αναλύτρια συμπεριφοράς. Η βραχυπρόθεσμη συμπεριφορά επιδεινώνεται επίσης, αλλά μπορεί να μην είναι ορατή από τον γονιό που επιβάλει αυτού του είδους την τιμωρία.

Οι ερευνητές , μετά από μελέτη όλων αυτών των στοιχείων, μπόρεσαν να πουν με σιγουριά ότι η φυσική τιμωρία προκαλεί επιδείνωση της συμπεριφοράς, ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες.

timoria somatiki

Κακή συμπεριφορά και τιμωρία

Επίσης κατρρίπτεται ακόμα ένας μύθος σύμφωνα με τον οποίο η κακή συμπεριφορά οδηγεί σε σωματική τιμωρία και όχι το αντίθετο. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και επιβεβαιώνουν ότι ενώ τα παιδιά με προκλητικές συμπεριφορές βίωσαν περισσότερη σωματική τιμωρία, εντούτοις η συμπεριφορά τους έγινε χειρότερη.

«Με άλλα λόγια, ναι, τα προκλητικά και επιθετικά παιδιά δέχονται περισσότερη σωματική τιμωρία από τους γονείς τους με την πάροδο του χρόνου, αλλά αυτό προκαλεί περαιτέρω επιδείνωση της συμπεριφοράς του παιδιού. Είναι, δυστυχώς, ένας φαύλος κύκλος », εξηγεί η Elizabeth T. Gershoff, PhD, επικεφαλής της έρευνας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα παιδιά που τιμωρούνταν σωματικά εμφάνισαν όχι μόνο προβλήματα στη συμπεριφορά αλλά επηρέασαν και την μαθησιακή τους πορεία. Καθησυχαστικά, η Δρ Gershoff λέει ότι όταν η τακτική των γονιών άλλαξε, υιοθετώντας άλλες μορφές τιμωρίας, άλλαξε και η συμπεριφορά των παιδιων προς το καλύτερο ενώ βελτιώθηκαν και οι σχέσεις μεταξύ γονιού και παιδιού.

Πηγή: verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved