Τρία πράγματα που χρειάζονται τα παιδιά φέτος το καλοκαίρι

Μετά από μια δύσκολη χρονιά λόγω κορονοϊού, τα παιδιά έχουν ανάγκη κάποια συγκεκριμένα πράγματα.

Τρία πράγματα που χρειάζονται  τα παιδιά φέτος το καλοκαίρι
φώτο: Unsplash / Limor Zellermayer

Η παγκόσμια πανδημία είχε σημαντικές επιπτώσεις στη ζωή των παιδιών.

Οι περισσότεροι γονείς ανησυχούν περισσότερο για τη συναισθηματική ευεξία των παιδιών τους από ό, τι πριν από την πανδημία, σύμφωνα με έρευνα του Pew Research Center, καθώς πέρασαν μεγάλο μέρος του σχολικού έτους στο σπίτι παρακολουθώντας διαδικτυακά μαθήματα και διατηρώντας αποστάσεις από τους φίλους τους.

Το καλοκαίρι λοιπόν είναι μια ευκαιρία για τα παιδιά να αποφορτιστούν και κυρίως να κάνουν πράγματα που τα ευχαριστούν.

Ειδικότερα τα παιδιά φέτος το καλοκαίρι έχουν ανάγκη από:

Παιχνίδι

Αυτό το καλοκαίρι, τα παιδιά πρέπει να κάνουν πράγματα που τους αρέσουν και κυρίως να παίξουν. Είναι πολύ σημαντικό να νιώσουν ελευθερία και ξεγνοιασιά, χωρίς υποχρεώσεις και προγράμματα. Εξασφαλίστε λοιπόν εκείνες τις συνθήκες ώστε το παιδί να μπορεί να παίξει σε εξωτερικούς χώρους, να εκτονωθεί και να χαλαρώσει.
Το παιχνίδι αναπτύσσει θεμελιώδεις κινητικές δεξιότητες και οδηγεί σε έναν ενεργό τρόπο ζωής.Τι συμβαίνει όταν τα παιδιά δεν έχουν την ευκαιρία να παίξουν; Δεν έχουν έναν ασφαλή τρόπο για να απελευθερώσουν τοξικό στρες και μπορεί να εκδηλώσουν αντικοινωνική συμπεριφορά.

kalokairi kai paidi2

Φίλους

Η προσωπική επαφή δεν μπορεί να αντικατασταθεί με καμιά άλλη μορφή επικοινωνίας, πόσο μάλλον διαδικτυακή. Η ανάγκη λοιπόν των παιδιών να παίξουν με συνομηλίκους τους είναι μεγάλη και ως γονείς θα πρέπει να φροντίσoυντο παιδί σας να έρθει σε επαφή με παιδικές παρέες.

Στην Αγγλία, ειδικοί στην παιδική ανάπτυξη τόνισαν ότι είναι σημαντικό για το παιδί να έχει ένα «καλοκαίρι γεμάτο παιχνίδι». Σύμφωνα με την Helen Dodd, καθηγήτρια παιδικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Reading, «τα παιδιά χρειάζονται χρόνο για να επανασυνδεθούν και να παίξουν με τους φίλους τους».

Ακόμα και αν οι γονείς φοβούνται λόγω κορονοϊού τις συναναστροφές με άλλα παιδιά, θα πρέπει να βρουν τρόπους να συναναστραφεί το παιδί τους το καλοκαίρι ή έστω στις καλοκαιρινές διακοπές, μερικούς από τους φίλους του ή συνομιλήκους του.

Οι ειδικοί προτείνουν διάφορες εναλλακτικές στους γονείς που φοβούνται να στείλουν τα παιδιά τους σε κατασκήνωση ή camp, όπως ημερήσιες επισκέψεις σε πάρκα ψυχαγωγίας με ένα φίλο του , κολύμπι στην πισίνα, ιππασία ή ποδήλατο ακόμα και ημερήσιες εκδρομές σε κοντινά πάρκα. Αρκεί να είναι σε ανοιχτό χώρο και να έχει παρέα έναν ή δύο φίλους του.

kalokairi kai paidi

Διασκέδαση

Όπου διασκέδαση σημαίνει ανεμελιά και καμιά έγνοια για το αν έκανε τα μαθήματά του, αν διάβασε, αν ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του.Η Denise Pope, καθηγήτρια στη Μεταπτυχιακή Σχολή Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, επαναλαμβάνει πόσο κρίσιμη είναι η διασκέδαση τα παιδιά αυτή την περίοδο. «Ό, τι κι αν κάνουν, πρέπει να είναι η επιλογή τους. Οι γονείς από την πλευρλα τους να τα παροτρύνουν να βγουν έξω, να παίξουν στη φύση», τονίζει μεταξύ άλλων.

Πηγές: washingtonpost.com / latimes.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved