Τι συμβαίνει όταν αγκαλιάζετε το μωρό σας;

Πώς γνωρίζουν τα μωρά τι σημαίνει αγκαλιά;

Τι συμβαίνει όταν αγκαλιάζετε το μωρό σας;
φώτο : pexels.com /Polina Tankilevitch

Το μωρό αναγνωρίζει τη μητρική αγκαλιά από πολύ νωρίς.Το γνωρίζαμε αλλά επιβεβαιώθηκε και από νέα μελέτη.

Μετρώντας τον καρδιακό τους ρυθμό, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Toho στο Τόκιο της Ιαπωνίας, μελέτησαν μωρά ηλικίας έως ενός έτους και κατάφεραν να διαπιστώσουν ότι ένα μωρό γνωρίζει τη διαφορά μεταξύ της τρυφερής αγκαλιάς σε σχέση με το απλό κράτημα για τάισμα ή μεταφορά.

Οι ερευνητές κατάφεραν επίσης να προσδιορίσουν ότι ένα μωρό γνωρίζει τη διαφορά μεταξύ του ποιος το κρατάει , ο γονιός ή κάποιος άλλος.

Τι συμβαίνει όταν έχετε αγκαλιά το μωρό

Το αγκάλιασμα μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει τον καρδιακό ρυθμό του μωρού, ανάλογα με το πόσο χρονών είναι, ποιος το αγκαλιάζει και τι είδους αγκαλιά παίρνει. Όλα αυτά διεγείρουν το αυτόνομο νευρικό σύστημα (ANS) και προκαλούν δραστηριότητα στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα ( SNS), το οποίο αυξάνει τον καρδιακό του ρυθμό ή στο παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα (PNS), που μειώνει τον καρδιακό ρυθμό χαλαρώνοντάς το.

Σε μωρά ηλικίας κάτω των τεσσάρων μηνών, οι αγκαλιές δεν τα χαλαρώνουν απαραίτητα. Ο καρδιακός ρυθμός δεν αυξάνεται ούτε μειώνεται όταν κρατάτε ή αγκαλιάζετε εσείς ή κάποιος άλλος το μωρό (και όχι επειδή δεν σας αναγνωρίζουν - στην πραγματικότητα, άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι τα νεογέννητα προτιμούν το πρόσωπο της μητέρας τους από εκείνο ενός ξένου). Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το PNS του δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως, οπότε διέπεται κυρίως από το SNS, το οποίο γενικά δεν προκαλείται από μια αγκαλιά.

agkalia

Πώς γνωρίζουν τα μωρά τι σημαίνει αγκαλιά;

Προτού το μωρό σας καταλάβει τον ήχο της φωνής σας, μπορεί να καταλάβει την αφή σας. Η φυσική επαφή μαζί σας δεν είναι αρκετή για να προκαλέσει καρδιακή απόκριση - πρέπει να είναι ζεστή η αγκαλιά για να νιώσει την αγάπη και τους χτύπους της καρδιάς σας.

Τι κερδίζει το μωρό από τις αγκαλιές

Οι αγκαλιές δεν χαλαρώνουν απλά το μωρό αλλά συμβάλλουν στην ενίσχυση της αίσθησης αποδοχής και ενσυναίσθησης, διασφαλίζοντας παράλληλα την υγιή συναισθηματική και γνωστική του ανάπτυξη.

Επιπλέον, το αγκάλιασμα μπορεί να βοηθήσει να είναι το μωρό σας υγιές. Οι αγκαλιές προάγουν την αίσθηση ευεξίας του μωρού και μειώνουν το επίπεδο άγχους τους και κατά συνέπεια πέφτουν τα επίπεδα της κορτικοστεροειδούς ορμόνης του στρες που μπορούν να καταστέλλουν την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος .

Πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved