Νευρικά παιδιά - Μήπως κάνουν οι γονείς τα παιδιά τους νευρικά;

Γιατί το παιδί μου είναι νευρικό;
Νευρικά παιδιά - Μήπως κάνουν οι γονείς τα παιδιά τους νευρικά;

Όλα τα παιδιά έχουν νεύρα και όλα τα παιδιά κάποια στιγμή θα έχουν ξεσπάσματα. Πότε όμως πρέπει να δώσουν προσοχή οι γονείς; Όταν ένα παιδί είναι περισσότερο από κάποια άλλα νευρικό, τι πρέπει να κάνουν οι γονείς;

Μήπως το παιδί έχει κάποια πάθηση που χρειάζεται να εξετάσει κάποιος ειδικός όπως για παράδειγμα Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας;

Δείτε όλα όσα έχουμε βρει για τα νευρικά παιδιά παρακάτω

neurika paidia 1

Μήπως οι γονείς κάνουν τα παιδιά τους νευρικά;

Επικοινωνήσαμε με την ψυχοθεραπεύτρια και συνεργάτη του Mothersblog, Μαρίνα Μόσχα και απάντησε στο ερώτημά μας.

" Ναι, θα μπορούσαν οι γονείς να κάνουν τα παιδιά τους νευρικά εάν και οι ίδιοι είναι εξίσου νευρικοί και αγχωμένοι, χωρίς αυτό βέβαια να ισχύει πάντα.
Παρατηρήστε λίγο την καθημερινότητά σας, τι κάνετε για τον εαυτό σας, μήπως φορτώνεστε πράγματα, υποχρεώσεις και ευθύνες, ακόμη και αγγαρείες περισσότερες από όσες αντέχετε… Η καθημερινότητα είναι απαιτητική στη σημερινή εποχή αλλά χρειάζεται να δώσουμε και στον εαυτό μας την κατάλληλη φροντίδα και στήριξη για να μπορεί να ανταπεξέλθει χωρίς εντάσεις. Αν λοιπόν βλέπετε τον εαυτό σας να αντιδρά με ένταση λόγω των παραπάνω, φωνές, αν κουράζεστε, αν δεν μπορείτε να διαθέσετε τον ανάλογο χρόνο που το παιδί σας έχει ανάγκη, πιθανά να αισθανθεί και το ίδιο σχετική ανασφάλεια. "

Νευρικά παιδιά - Γιατί γίνονται νευρικά, αντιδραστικά και ανάγωγα;

Η καθημερινή τριβή που έχουμε όλοι οι γονείς με τα παιδιά μας και η δική μας απαίτηση να γίνονται όλα στην ώρα τους, με βάση το πρόγραμμα και τη ρουτίνα που έχουμε δημιουργήσει, μας κάνουν να ξεχνάμε τη σχέση με το παιδί μας, δυστυχώς.

Θυμώνουμε εύκολα, φωνάζουμε, δεν έχουμε εμείς οι ίδιοι υπομονή, το διακόπτουμε, δεν το ακούμε πραγματικά όταν μας μιλάει και γίνεται αντιδραστικό, νευρικό και επιθετικό όταν θέλει να τραβήξει την προσοχή μας.

Νευρικά παιδιά - Αν δεν φταίνε οι γονείς τότε ποιος φταίει;

neurika paidia 3

Αν στο σπίτι σας έχετε μια σωστή συμπεριφορά, αποφεύγετε τις φωνές και τις εντάσεις, ακολουθείτε ένα σωστό πρόγραμμα και δεν υπάρχουν καθημερινές τριβές ανάμεσα σε εσάς και τα παιδιά σας, σκεφτείτε το ενδεχόμενο όλη αυτή η άσχημη και νευρική συμπεριφορά του παιδιού σας να προέρχεται από τα εξωτερικά ερεθίσματα που δέχεται. Από την τηλεόραση, τις ταινίες με σκηνές βίας, τα παιχνίδια που παίζει στον τάμπλετ ή την τηλεόραση. Οι πιθανότητες να μιμηθεί ή να υιοθετήσει συμπεριφορές που εσείς κρατάτε έξω από το σπίτι αλλά το παιδί βρίσκει τον τρόπο να έρθει σε επαφή με αυτές, είναι μεγάλες.

Παρακολουθήστε τις σειρές που βλέπει, τις ταινίες, δείτε τα παιχνίδια που παίζει και μιλήστε του με λόγια απλά και κατανοητά γιατί δεν πρέπει να ακολουθεί αυτά τα παραδείγματα.

Είναι το παιδί μου απλά νευρικό ή έχει ΔΕΠ-Υ;

Δεν είναι λίγες οι φορές που προσπερνούν τις έντονες αντιδράσεις των παιδιών τους, νομίζοντας ότι πρόκειται για απλά παιδιάστικα ξεσπάσματα και δεν βλέπουν ότι όντως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και πρέπει να τα βοηθήσουν. Τα παιδιά με Διάσπαση Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας εκτός από νευρικά, είναι απρόσεκτα και παρορμητικά.

Συμπτώματα Διαταραχής στα παιδιά:

  • δεν συγκεντρώνονται
  • αποσπώνται εύκολα
  • δεν δίνουν σημασία τις λεπτομέρειες
  • ξεχνούν τις σχολικές τους εργασίες
  • χάνουν πράγματα
  • κάνουν λάθη απροσεξίας
  • κουνάνε χέρια και πόδια
  • πειράζουν τους άλλους γύρω τους
  • κουνιούνται συνέχεια
  • μιλάνε συνεχώς
  • διακόπτουν και ενοχλούν τους άλλους
  • δυσκολεύονται να κάτσουν καθισμένα
  • τρέχουν και σκαρφαλώνουν υπερβολικά
  • στα παιχνίδια δεν ακολουθούν κανόνες
  • γενικότερα είναι ανοργάνωτα
neurika paidia 4

Νευρικά παιδιά vs Ήρεμα παιδιά

Η ευτυχία είναι μια ροή, μια κατάσταση συνηθειών, όπου όλα εξελίσσονται απλά, κανονικά, όπως πρέπει. Ένα ευτυχισμένο παιδί είναι ήρεμο όχι γιατί τα έχει όλα, όχι γιατί έπαψε να διεκδικεί, αλλά επειδή γνωρίζει ότι οι ανάγκες του αναγνωρίζονται, η φωνή του ακούγεται, η γνώμη του λαμβάνεται υπόψη και οι τρόποι συμπεριφοράς του είναι αποδεκτοί από τους γονείς του.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved