Το κακομαθημένο παιδί: Έξι λάθη που κάνουν οι γονείς

Τι πρέπει να προσέξετε για να μην γίνει το παιδί κακομαθημένο;

Το κακομαθημένο παιδί: Έξι λάθη που κάνουν οι γονείς

Τα παιδιά διαμορφώνουν την προσωπικότητά τους και καλλιεργούν το χαρακτήρα τους ήδη από τη βρεφική τους ακόμη ηλικία. Η συμπεριφορά των γονιών είναι αυτή που κάνει ένα παιδί κακομαθημένο για αυτό και η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ γονιού και παιδιού ήδη από τους πρώτους μήνες, είναι πολύ σημαντική.

Τα κακομαθημένα παιδιά δεν δέχονται το "όχι" σαν απάντηση, θέλουν να γίνεται πάντα το δικό τους, έχουν πολλά ξεσπάσματα, δεν λένε "ευχαριστώ" και ζητούν συνεχώς περισσότερα.

Ποια είναι τα πιο συνήθη λάθη που κάνουν οι γονείς και συνεπάγονται τις παραπάνω συμπεριφορές;

Δεν μένετε πιστοί στα όρια που βάζετε

Τα παιδιά συχνά θέλουν να δοκιμάζουν τα όρια που βάζουν οι γονείς. Όσο δύσκολο κι αν σας φαίνεται κάποιες φορές, αποφύγετε να ενδώσετε σε παρακάλια και μείνετε πιστοί στους κανόνες και τα όρια που έχετε βάλει. Σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία, τα παιδιά συνειδητοποιούν από πολύ μικρά εάν οι γονείς είναι συνεπείς σε αυτό που λένε ή εάν, κλαίγοντας λίγο παραπάνω, θα πετύχουν αυτό που θέλουν.

Τα δίνετε όλα έτοιμα

Τα παιδιά μπορούν να βοηθήσουν σε κάποιες δουλειές του σπιτιού και αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθουν να είναι υπεύθυνα και να μην έχουν ως δεδομένο ότι όλα γίνονται από μόνα τους. Επιπλέον, τα παιδιά μαθαίνουν να αντιλαμβάνονται τις ανάγκες των άλλων και όχι μόνο τις δικές τους.

Δεν αφήνετε το παιδί να απογοητευτεί

Όλοι οι γονείς θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους, με αποτέλεσμα κάποιες φορές να γίνονται υπερπροστατευτικοί. Αφήνοντας το παιδί να εκτεθεί σε δυσκολίες, θα μάθει να διαχειρίζεται την απογοήτευσή και θα εκτιμάει περισσότερο την προσπάθεια.

Δίνετε ένα εκατομμύριο ευκαιρίες

Όταν το παιδί υπερβαίνει τα όρια που έχετε θέσει, θα πρέπει και να δεχτεί τις συνέπειες. Δίνοντας συνεχώς ευκαιρίες, το παιδί ξέρει ότι μπορεί να σας χειριστεί και να περάσει το δικό του για ακόμη μία φορά.

Διαπραγματεύεστε

Με μία διαπραγμάτευση μπορεί να αποφευχθεί μία σκηνή, σε βάθος χρόνου όμως θα κάνει το παιδί ακόμα πιο κακομαθημένο, καθώς θα μάθει να περιμένει ανταλλάγματα για κάθε τι που κάνει.

Λέτε "όχι" σε όλα

Σίγουρα το να λέτε "ναι" σε όλα, θα κάνει το παιδί κακομαθημένο, το ίδιο αποτέλεσμα όμως θα έχει κι εάν κάνετε το αντίθετο. Κάθε φορά θα πρέπει να αξιολογείτε την κατάσταση και λέτε είτε "ναι" είτε "όχι" σε κάτι που ζητάει, εξηγώντας του παράλληλα τον λόγο.

Πηγή: whattoexpect.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved