Πώς μέσα από το Πάσχα θα διδάξετε στα παιδιά σας την ευγένεια

Ποιος γονιός δεν θέλει να βλέπει το παιδί του να είναι ευγενικό, με καλούς τρόπους και καλοσυνάτο;

Μαρίνα Μόσχα
Πώς μέσα από το Πάσχα θα διδάξετε στα παιδιά σας την ευγένεια

Πόσο εύκολο όμως είναι στην πραγματικότητα να γίνει κάτι τέτοιο; Πως μπορεί να του μάθει κάποιους κανόνες ευγένειας, τουλάχιστον μέσα από τον συμβολισμό των Πασχαλινών ημερών;

Θα ξεκινήσω πρώτα από όλα, λέγοντας για άλλη μια φορά πως τα παιδιά μιμούνται από την πολύ μικρή ηλικία τους, τρόπους και συμπεριφορές που βλέπουν από τους γονείς τους κυρίως. Άρα και η ευγένεια μπορεί να μεταδοθεί από τους ευγενικούς γονείς στα παιδιά τους. Το παιδί αν βλέπει από μικρό τους γονείς του να φέρονται με καλούς τρόπους, γίνεται βίωμα και φέρεται και αυτό παρόμοια, χωρίς να χρειαστεί κάποιος να του κάνει «κήρυγμα».

Μην περιμένετε λοιπόν το παιδί σας να είναι ένα γλυκό και ευγενικό παιδί, όταν εσείς είστε αγενείς ή έχετε κακές συμπεριφορές.

Τις Πασχαλινές μέρες μπορεί ο γονιός να τις εκμεταλλευτεί καθώς πρόκειται για μία περίοδο που στην ουσία διδάσκει τον σεβασμό, την συμπόνοια, τη θυσία, την ενσυναίσθηση.

Μέσα από τα Πάθη του Χριστού μπορεί να περιγραφούν και να αναλυθούν πολλές συμπεριφορές που καλό είναι να συζητήσετε με τα παιδιά σας. Και όχι μόνο για την καλοσύνη, τον σεβασμό και την ευγένεια. Μπορούν να συζητηθούν έννοιες όπως η προδοσία, η φιλία, οι τύψεις και οι ενοχές, η κακία, η ευγνωμοσύνη. Να εξηγηθεί πως η κάθε πράξη έχει και ανάλογες συνέπειες, μέσα από παραδείγματα της καθημερινότητας αλλά και των ημερών.

Μπορείτε επίσης να παίξετε διάφορα παιχνίδια μαζί τους, όπου θα μιμείστε ρόλους από διάφορες συμπεριφορές και το παιδί θα αποκρίνεται σε αυτές, δοκιμάζοντας διάφορες εναλλακτικές αποκρίσεις.

Επίσης, η επιβράβευση βοηθάει στην υιοθέτηση μιας θετικής συμπεριφοράς, ας μην θεωρούμε λοιπόν δεδομένο ότι «πρέπει» το παιδί να είναι ευγενικό…

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved