Τι φοβούνται τα παιδιά; Οι απαντήσεις τους δεν θα σας εκπλήξουν

Ποιοι είναι οι πιο συχνοί φόβοι αλλά και φοβίες των παιδιών.

Τι φοβούνται τα παιδιά; Οι απαντήσεις τους δεν θα σας εκπλήξουν

Τα περισσότερα παιδιά κάτι φοβούνται. Μπορεί να είναι το σκοτάδι, οι τρομακτικές ταινίες, τα φίδια, οι ανατριχιαστικές αράχνες.

Ο Tommy, 11 ετών, φοβάται το σκοτάδι επειδή ανησυχεί ότι κάποιος μπορεί να μπει στο σπίτι ενώ η Madison, 10 ετών, τρέμει τους εμβολιασμούς και τις καταιγίδες.

Οι κορυφαίοι φόβοι

Το kidshealth.org, έκανε μια έρευνα δίνοντας σε πάνω από 1.700 παιδιά μια λίστα με 14 τρομακτικά πράγματα και έπρεπε να απαντήσουν ποια από αυτά φοβόταν περισσότερο.

Προέκυψαν τα εξής πέντε πράγματα

  • τρομακτικές ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές
  • εφιάλτες και τρομακτικά όνειρα
  • καταιγίδες , τυφώνες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα
  • πόλεμος και τρομοκρατία
  • οι θόρυβοι που ακούγονται τη νύχτα

Όμως, όλα τα παιδιά δεν φοβούνται τα ίδια πράγματα. Μάλιστα δεν ήταν λίγα που απάντησαν ότι εκείνο που τους προκαλεί φόβο δεν ήταν στη λίστα.Τα θέματα που σχετίζονται με την υγεία μπορεί να είναι τρομακτικά, ανέφεραν ορισμένα παιδιά, ενώ άλλα φοβούνται να μην πάρουν βάρος (!)

FOVIES

Τρόποι αντιμετώπισης

Ο καλύτερος τρόπος να βοηθήσετε το παιδί σας να ξεπεράσει τους φόβους του είναι να μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτούς. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, καταλαβαίνουν περισσότερα κι αρχίζουν να βλέπουν τη διαφορά μεταξύ πραγματικού και φανταστικού.

Πάρτε για παράδειγμα, το φόβο των παιδιών για το σκοτάδι.Η φαντασία τους οργιάζει όταν σβήσουν τα φώτα. Τι είναι κάτω από το κρεβάτι τους; Είναι διαρρήκτης ο θόρυβος που ακούνε; Με τη βοήθεια ενός γονέα, τα παιδιά μπορούν να νιώσουν πιο άνετα στο σκοτάδι. Χρησιμοποιώντας ένα νυχτερινό φως ή ένα φακό κάτω από το κρεβάτι μπορείτε να τους δείξετε ότι δεν υπάρχει τίποτα εκεί κι ότι όλα είναι στη φαντασία τους.

Όσο υπερβολική κι αν σας φαίνονται οι φόβοι τους, μην αρχίσετε τα πειράγματα. Περίπου τα μισά παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνά δήλωσαν ότι οι φίλοι τους κορόιδευαν επειδή φοβόταν ενώ το 75% δήλωσε ότι χρειάστηκε να πουν ψέματα ότι δεν φοβόταν ενώ δεν ίσχυε κάτι τέτοιο.

Ενθαρρύνετε λοιπόν το παιδί σας να σας μιλήσει για όσα φοβάται και βρείτε μαζί τρόπους για να το βοηθήσετε να ξεπεράσει τους φόβους τους.

Δείτε επίσης
© 2012-2023 Mothersblog.gr - All rights reserved