Πέντε τρόποι να βοηθήσετε τα παιδιά σας να εκφραστούν

Πώς τα παιδιά θα μάθουν να εκφράζουν τα συναισθήματά τους.

Πέντε τρόποι να βοηθήσετε τα παιδιά σας να εκφραστούν

Είναι σημαντικό για τα παιδιά να μάθουν να εκφράζουν τα συναισθήματά τους.Η θυσία της προσωπικής έκφρασης στη θέση της συμμόρφωσης αποδεικνύεται ότι οδηγεί σε χαμηλότερη αυτοεκτίμηση, κατάθλιψη και δυστυχία στα παιδιά.Ενθαρρύνοντας τα να εκφραστούν, τα βοηθάτε να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση, δημιουργικότητα και ανεξαρτησία.

Τρόποι να βοηθήσετε τα παιδιά να εκφραστούν

Δώστε έμφαση στις τέχνες

Οι τέχνες είναι ένας εύκολος τρόπος για να εκφράσουν τα παιδιά τα συναισθήματά τους. Η ενασχόλησή τους με την τέχνη έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη σωματική, ψυχική και συναισθηματική ευεξία τους. Δεν περιορίζονται μόνο στο παραδοσιακό σχέδιο ή τη ζωγραφική - οι τέχνες μπορούν να περιλαμβάνουν μουσική, χορό, θέατρο. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να δοκιμάσουν και να εξερευνήσουν διαφορετικές μορφές τέχνης.

Υποστηρίξτε τις αποφάσεις σχετικά με το στιλ τους

Αφήστε τα παιδιά σας να διαλέξουν τα ρούχα τους, ακόμη και αν δεν συμφωνείτε με τις επιλογές τους. Κάτι τέτοιο θα τα βοηθήσει να αισθάνονται σιγουριά για τον εαυτό τους και ξεχωριστά.

Δώστε ευκαιρίες επιλογής

Δώστε στα παιδιά το περιθώριο της επιλογής. Αφήστε τα νήπια να επιλέξουν ένα βιβλίο για την ώρα του ύπνου ή ένα παιχνίδι για να παίξετε παρέα. Στα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας δώστε τους περισσότερη ελευθερία να διακοσμήσουν το δωμάτιό τους ή να επιλέξουν το νέο τους κούρεμα. Δίνοντας στο παιδί τη δυνατότητα της επιλογής, μαθαίνουν τι τους αρέσει και τι όχι κι αυτό βοηθάει στη διαμόρφωση της κατανόησης του εαυτού τους καθώς γίνονται ενήλικες.

Ενθαρρύνετε την εξερεύνηση

Είναι ζωτικής σημασίας να αφήσετε τα παιδιά σας να εξερευνήσουν και να βρουν τα δικά τους ενδιαφέροντα αντί να τα έχετε επιλέξει εσείς. Είτε πρόκειται για μπαλέτο είτε για ρομποτική, είναι προτιμότερο να αποφασίσουν τα ίδια με τι θα απασχοληθούν στον ελεύθερο χρόνο τους.

Μιλήστε για τα συναισθήματά σας

Ως γονέας, είστε το μεγαλύτερο πρότυπο του παιδιού σας στη ζωή. Διδάξτε στα παιδιά σας την υγιή αυτο-έκφραση συζητώντας τα συναισθήματά σας και το λόγο που αισθάνεστε λυπημένοι ή χαρούμενοι.

Τα παιδιά σας θα γίνουν σίγουρα, δημιουργικά άτομα, αρκεί να τους δώσετε τα κατάλληλα ερεθίσματα. Βοηθώντας τα να εξασκούν την αυτο-έκφραση, τα προετοιμάζετε να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους καθώς μεγαλώνουν.

Πηγή: sunshinehouse.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved