Γιατί τσακώνονται τα αδέλφια;

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να σταματήσουν τις διαμάχες ανάμεσα στα αδέλφια.

Γιατί τσακώνονται τα αδέλφια;

Οι τσακωμοί ανάμεσα στα αδέλφια είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο.

Οι διαφωνίες ακόμα και για το πιο απλό πράγμα, είναι από τα πιο συχνά αίτια των τσακωμών, με τους γονείς συχνά να φτάσουν στα όριά τους.Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι η ύπαρξη διαφωνιών αποτελεί μέρος της ανάπτυξης των παιδιών, ωστόσο, υπάρχουν πράγματα που μπορούν να κάνουν οι γονείς για να ελαχιστοποιήσουν ή να εμποδίσουν τα παιδιά να τσακώνονται όλη την ώρα.

Λόγοι για τους οποίους τσακώνονται τα αδέλφια

  • είναι κουρασμένα
  • διεκδικούν την προσοχή των γονιών τους το καθένα ξεχωριστά
  • αισθάνονται ότι οι γονείς τα συγκρίνουν
  • νιώθουν ότι δεν είναι το αγαπημένο παιδί των γονιών

Την επόμενη φορά που τα παιδιά σας αρχίσουν να τσακώνονται δείτε τι μπορείτε να κάνετε:

Επίλυση προβλημάτων μέσα από διάλογο

Ακόμα και τα πολύ μικρά παιδιά μπορούν να καταλάβουν τι πρέπει να κάνουν και τι όχι όταν τους το εξηγείτε. Συζητήστε με τα παιδιά το λόγο που τσακώνονται και βοηθήστε τους να βρουν άλλους τρόπους για να επιλυθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει.

adlefia malonounm

Χρησιμοποιήστε τον έπαινο

Ο έπαινος και η θετική ενίσχυση βοηθούν στη δημιουργία θετικών συμπεριφορών από τα παιδιά . Είναι σημαντικό να δίνετε μεγάλη προσοχή και να τα επαινείτε όταν επιτυγχάνουν κάτι που θετικό ή χρήσιμο κι όχι να εστιάζετε μόνο στις μεταξύ τους διαμάχες. Με αυτό τον τρόπο τα αδέλφια μαθαίνουν ότι οι καλές συμπεριφορές κερδίζουν περισσότερη προσοχή από τις αρνητικές.

Αποτελέστε το θετικό παράδειγμα

Δεν μπορείτε να περιμένετε τα παιδιά να μην τσακώνονται όταν βλέπουν εσάς να μαλώνετε συχνά. Οι γονείς πρέπει να λειτουργούν ως πρότυπο για το πώς συνεργάζονται και επιλύουν τις διαφορές τους ήρεμα και χωρίς φωνές.

Να είστε ήρεμοι ακόμα και υπό πίεση

Τα παιδιά παρακολουθούν τον τρόπο συμπεριφοράς των ενηλίκων όταν διαφωνούν με κάτι ή προσβάλλονται. Το να παραμείνετε ήρεμοι υπό πίεση και να δείξετε αυτοέλεγχο αποτελεί θετικό παράδειγμα. Δεν είναι εύκολο, όμως αξίζει μια προσπάθεια.

Μη δίνετε σημασία

Οι περισσότεροι τσακωμοί ανάμεσα στα αδέλφια, δεν διαρκούν πολύ και επιλύονται χωρίς να χρειαστεί να παρέμβετε. Δώστε ένα χρονικό περιθώριο στα αδέλφια να εκτονωθούν και να βρουν τη λύση μόνα τους. Συχνά τα παιδιά ξεσπούν επιδιώκοντας την προσοχή των γονιών θεωρώντας ότι θα πάρουν το μέρος τους.

Πηγή: verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved