Πώς να βοηθήσετε το παιδί να χειριστεί το στρες

Τρόποι για να μειώσετε το στρες των παιδιών.

Πώς να βοηθήσετε το παιδί να χειριστεί το στρες

Τα παιδιά από μικρή ηλικία, βιώνουν καταστάσεις στις οποίες πρέπει να ανταποκριθούν και να προσαρμοστούν ακόμα κι όταν πιέζονται. Αυτό ενδέχεται να τους προκαλεί άγχος και στρες που άλλες φορές το εξωτερικεύουν και άλλες όχι.

Μπορεί να αντιμετωπίσουν εκφοβισμό στο σχολείο ή την παιδική χαρά, μια σοβαρή ασθένεια ενός γονέα ή την απογοήτευση μιας κακής αθλητικής απόδοσης. Επίσης, μπορεί να ανησυχούν για το αν θα κάνουν φίλους, αν θα καταφέρουν να πάρουν καλούς βαθμούς.

Καλό και κακό στρες

Το στρες δεν είναι πάντα κακό. Η πίεση σε λογικά πλαίσια από έναν δάσκαλο ή έναν προπονητή, για παράδειγμα, μπορούν να παρακινήσουν ένα παιδί να διατηρήσει τους βαθμούς του στο σχολείο ή να βελτιώσει τις επιδόσεις του. Ωστόσο, όταν το άγχος είναι συνεχές ή ιδιαίτερα έντονο, μπορεί να επηρεάσει τόσο την ψυχή όσο και το σώμα του. Μικρές καθημερινές πιέσεις μπορεί επίσης να έχουν συνέπειες στην ψυχολογία του.

Πώς το άγχος μπορεί να επηρεάσει τα παιδιά

Η ηλικία και η ανάπτυξη ενός παιδιού θα σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε πόσο αγχωτική μπορεί να είναι μια δεδομένη κατάσταση. Ο τρόπος με τον οποίο ένα παιδί αντιλαμβάνεται και ανταποκρίνεται στο άγχος εξαρτάται εν μέρει από την ανάπτυξη αλλά κι από την ατομική ιδιοσυγκρασία του..

Πώς να βοηθήσετε το παιδί

Το σημαντικότερο είναι να διαπιστώσετε το λόγο ή τους λόγους που το παιδί σας νιώθει στρες και προσπαθήστε να το βοηθήσετε.

  • Κάντε το σπίτι σας το καταφύγιό του. Το ασφαλές μέρος θα το ηρεμήσει.
  • Μειώστε το χρόνο στις οθόνες (κινητά, τάμπλετ, τηλεόραση, ηλεκτρονικά παιχνίδια).
  • Κάντε πράγματα μαζί, γυμναστείτε ή χορέψτε.
  • Μιλήστε μαζί του για την καθημερινότητά του, για τα δικά του προβλήματα.

Θυμηθείτε

Αν δείτε ότι η κατάσταση δεν βελτιώνετε απευθυνθείτε στον παιδίατρό σας ή σε παιδοψυχολόγο.

Πηγή: healthychildren.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved