Μαμά; Θα έρθει ο Άγιος Βασίλης φέτος;

«Μαμά; Θα έρθει ο Άγιος Βασίλης φέτος;». Η «καυτή» ερώτηση των παιδιών που παρακολουθώντας την πορεία της πανδημίας, ανησυχούν για τον ερχομό του!

Μαρίνα Μόσχα
Μαμά; Θα έρθει ο Άγιος Βασίλης φέτος;

Μου περιέγραφε μία μαμά στο γραφείο προχθές την αγωνία του γιου της, ο οποίος πηγαινοέρχεται κάθε λίγο τις τελευταίες μέρες με καινούργιες ερωτήσεις και απορίες: «Μαμά, ο Άγιος Βασίλης φοράει μάσκα και αυτός; Είναι καλά ή έχει και αυτός αρρωστήσει; …Και αν ο Άγιος Βασίλης κολλήσει και αυτός κορωνοϊό πηγαίνοντας σε τόσα σπίτια; …Πρέπει να απολυμάνουμε το δώρο που θα μου φέρει; … Μπορούν να κολλήσουν και οι τάρανδοι; …Τι κωδικό θα βάλει ο Άγιος Βασίλης για να έρθει; Θα τον αφήσει ο Χαρδαλιάς;…» και άλλες χαριτωμένες για εμάς τους μεγάλους ερωτήσεις… Ερωτήσεις που δείχνουν όμως το παιδικό άγχος και την επίδραση του covid στη παιδική ψυχούλα.

Και αν παρατηρήσουμε την πορεία της πανδημίας, τα μέτρα για την προφύλαξη, τους αριθμούς των κρουσμάτων αλλά και των θανάτων, τις καραντίνες και όλα όσα σχετίζονται με την κατάσταση που βιώνουμε 10 περίπου μήνες, οι παιδικές αυτές απορίες είναι απόλυτα λογικές. Και τα παιδιά επηρεάζονται, όπως και οι μεγάλοι. Μην τα υποτιμάτε πως δεν καταλαβαίνουν επειδή είναι μικρά. Έχει αλλάξει και η δική τους καθημερινότητα, όσο και η δική μας.

Τι χρειάζεται να προσέξω;

Αν ακούσετε και εσείς ερωτήσεις από τα μικρά σας όπως οι παραπάνω, μην ανησυχήσετε. Πρόκειται για την προσαρμογή των παιδιών στις μέρες αυτές των Χριστουγέννων και σε ότι σχετίζεται, όπως και ο ερχομός του Αι-Βασίλη που θα τους φέρει το πολυπόθητο δώρο τους.

tha erthei fetos o agios vasilis 1

Αν όμως δείτε το παιδί σας να αγχώνεται υπερβολικά, να είναι στενοχωρημένο, να διαταράσσεται ο ύπνος του, η όρεξη για φαγητό ή αν σας κάνει τις ίδιες ερωτήσεις ξανά και ξανά με έναν καταναγκαστικό τρόπο, τότε κάτι συμβαίνει. Μπορεί να έχει επηρεαστεί η ψυχολογία του περισσότερο από όσο νομίζετε. Παρατηρήστε λίγο την δική σας συμπεριφορά. Μήπως είστε και εσείς ως γονείς υπερβολικά αγχωμένοι; Μήπως η δική σας ανησυχία για την κατάσταση ή ακόμη και για τα οικονομικά σας περνάει στα παιδιά; Μήπως το έχετε παρακάνει με τη χρήση μάσκας ή με τις απολυμάνσεις; Μήπως παρακολουθείτε τα νέα ή μιλάτε διαρκώς για την πανδημία; Μήπως έχετε εκδηλώσεις άγχους ή νιώθετε πως έχει επηρεαστεί η συμπεριφορά σας, ο ψυχισμός σας;

Αν ναι, τότε πιθανά η δική σας ψυχολογία επηρεάζει και την παιδική ψυχολογία. Μην ξεχνάμε πως τα παιδιά αντιγράφουν, μιμούνται αλλά και «ρουφούν» σαν μικρά σφουγγαράκια ότι συμβαίνει στο περιβάλλον τους. Μην ξεχνάτε πως αυτό που έχουν ανάγκη είναι η αίσθηση σταθερότητας και ασφάλειας που έχει διαταραχθεί τον τελευταίο χρόνο. Δώστε τους λοιπόν πίσω αυτή την αίσθηση, κάντε να νιώσουν ασφάλεια και σιγουριά δίπλα σας μέσα από τις πράξεις και τα λόγια σας.

Προσπαθήστε πρώτα από όλα να χαλαρώσετε τη δική σας συμπεριφορά. Μιλήστε μαζί του, κάντε μία ωραία βόλτα ή καθίστε δίπλα στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο και ρωτήστε το πώς νιώθει, τι σκέφτεται… Εξηγήστε του πως η κατάσταση αρχίζει και ελέγχεται, ότι θα κάνετε υπομονή λίγο ακόμη και πως όλα θα τελειώσουν… Και ασφαλώς και θα έρθει ο Άγιος Βασίλης, όπου ως άγιος δεν κινδυνεύει από τον κορωνοϊό ή άλλες αρρώστιες…

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved