«Αν δεν είσαι καλό παιδί δεν θα σου φέρει δώρο ο Άγιος Βασίλης»

Γιατί δεν πρέπει να “χρησιμοποιείτε” τον Άγιο Βασίλη για να νουθετήσετε τα παιδιά.

«Αν δεν είσαι καλό παιδί δεν θα σου φέρει δώρο ο Άγιος Βασίλης»

Καθώς οι γιορτές πλησιάζουν πιθανόν να έχετε μπει στον πειρασμό να πείτε στο παιδί σας ότι «αν δεν είσαι καλό (παιδί), ο Άγιος Βασίλης δεν θα του φέρει δώρο».

Η απειλή του να μην πάρει δώρο τις γιορτές μπορεί να έχει αποτέλεσμα - παροδικό - αλλά έχετε σκεφτεί πώς μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία του;

Ο Άγιος Βασίλης ως κίνητρο

Η ενθάρρυνση των παιδιών να συμπεριφέρονται καλά προκειμένου να ικανοποιήσουν τον Άγιο Βασίλη που ναι μεν αποτελεί μια οικεία φυσιογνωμία ωστόσο δεν είναι μέλος της οικογένειας τους, καλλιεργεί στο παιδί την εντύπωση ότι πρέπει να νοιάζεται περισσότερο για τη γνώμη του Άγιου παρά τη δική σας.

Επίσης, οι κενές απειλές δεν αποδίδουν ουσιαστικά. Η γκρίνια του παιδιού και η προειδοποίησή σας ότι δεν θα λάβει δώρα, θα μπορούσε να βλάψει την αξιοπιστία σας αφού τελικά θα πάρει αυτό που θέλει.

Επιπλέον, η παρότρυνση του να «είσαι καλός» είναι μια ασαφής έννοια. Αφήνει πολλά παιδιά να αναρωτιούνται: «Πόσο καλό πρέπει να είμαι πραγματικά;». Επίσης, θέτει το ερώτημα, τι σημαίνει πραγματικά το «να είσαι καλός»; Εσείς και το παιδί σας μπορεί να έχετε πολύ διαφορετικές απόψεις σχετικά με το τι θεωρείται «καλό».

Ποιες εναλλακτικές έχουν οι γονείς

Αντί λοιπόν να απειλήσετε το παιδί σας λέγοντας ότι ο Άγιος Βασίλης δεν θα του φέρει δώρο αν μια συμπεριφορά που δεν εγκρίνετε, δοκιμάστε άλλους τρόπους:

  • Εφαρμόστε άμεσες συνέπειες για την κακή συμπεριφορά.
  • Θέστε συγκεκριμένους στόχους στο παιδί σας. Αντί να στοχεύει να είναι «καλό παιδί», είναι πιο πιθανό να ανταποκριθεί σε έναν στόχο, όπως να χρησιμοποιεί μόνο καλές λέξεις.
  • Δημιουργήστε συστήματα ανταμοιβής.
  • Οι απειλές δεν είναι αποτελεσματικές , προτιμήστε λοιπόν να το επαινέσετε ή να το ενθαρρύνετε για κάτι που προσπαθεί να κάνει.
  • Χρησιμοποιήστε στρατηγικές πειθαρχίας που προωθούν την υγιή αυτοεκτίμηση. Τα παιδιά συμπεριφέρονται καλύτερα όταν αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους.
  • Εάν ανησυχείτε ότι το παιδί σας έχει προβλήματα συμπεριφοράς, προσπαθήστε να βρείτε τα αίτια όχι λίγο πριν τις γιορτές και σίγουρα όμως με απειλές.

Πηγή: verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved