Άγχος νηπίου: Οι τρεις ενδείξεις που πρέπει να γνωρίζετε

Είναι το μικρό σας στρεσαρισμένο; Τι πρέπει να προσέξετε;

Άγχος νηπίου: Οι τρεις ενδείξεις που πρέπει να γνωρίζετε

Όλα τα παιδιά ενδέχεται να βιώσουν άγχος και στρες, το πώς όμως θα το διαχειριστούν και θα το εξωτερικεύσουν εξαρτάται από την ηλικία και τον χαρακτήρα του κάθε ενός. Σε πολλές περιπτώσεις, οι γονείς είναι δύσκολο να αναγνωρίσουν τα σημάδια που μαρτυρούν ότι το παιδί είναι αγχωμένο, ιδιαίτερα στη νηπιακή ηλικία που τα παιδιά δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.

Άγχος στο νήπιο μπορεί να προκαλέσει οποιαδήποτε αλλαγή στην καθημερινότητά του ή ακόμα και το πέρασμα από το ένα αναπτυξιακό στάδιο στο άλλο. Πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί σας είναι στρεσαρισμένο;

Έντονη συναισθηματική φόρτιση

Η έντονη συναισθηματική φόρτιση και η προσκόλληση σε συγκεκριμένα αντικείμενα ή και ανθρώπους προκύπτει ενστικτωδώς στα παιδιά που βιώνουν άγχος. Σύμφωνα με το verwellfamily.com, αυτό συμβαίνει γιατί το νήπιο προσπαθεί να "πιαστεί" από κάτι που του προκαλεί χαρά ή ασφάλεια.

Δυσκολία στον ύπνο

Τα παιδιά στη νηπιακή ηλικία δυσκολεύονται να κατανοήσουν, πόσο μάλλον να περιγράψουν τα συναισθήματά τους. Το άγχος και το στρες ενδέχεται να προκαλέσει δυσκολία στον ύπνο, ενώ κάποια παιδιά βλέπουν άσχημα όνειρα ή υπνοβατούν.

Αλλαγή στη συμπεριφορά

Η αλλαγή συμπεριφοράς είναι μία ακόμα ένδειξη του άγχους που βιώνει το νήπιο. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, το παιδί επιστρέφει σε συμπεριφορές και συνήθειες που είχε σε μικρότερη ηλικία, όπως να αναζητά μπιμπερό ή να τα κάνει πάνω του.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved