Γιατί δεν πρέπει να κακομαθαίνετε το παιδί σας

Ποιοι είναι οι πιο συχνοί λόγοι που κακομαθαίνουν οι γονείς τα παιδιά τους. 

Γιατί δεν πρέπει να κακομαθαίνετε το παιδί σας

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι γονείς κακομαθαίνουν τα παιδιά. Ο πιο κοινός λόγος είναι η ενοχή.

Ένας γονιός που εργάζεται πολλές ώρες μπορεί να μην έχει το χρόνο να ασχοληθεί με το παιδί ή ακόμα και τη διάθεση. Προσπαθεί λοιπόν να αντισταθμίσει την …απουσία του με δώρα.

Ένας άλλος λόγος είναι ότι θέλουν τα παιδιά τους να είναι «χαρούμενα». Έτσι, αντί να λένε όχι, ενδίδουν στις απαιτήσεις τους και τα αφήνουν να έχουν ό, τι θέλουν. Μερικές φορές οι γονείς είναι απλώς απροετοίμαστοι για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα συμπεριφοράς των παιδιών τους. Δεν ξέρουν πώς να χειριστούν τις εκρήξεις θυμού ή τα ξεσπάσματά τους και προκειμένου να αποφύγουν τις γκρίνιες επιλέγουν να είναι συγκαταβατικοί.

Τέλος, ορισμένοι γονείς θέλουν να αντισταθμίσουν τα δικά τους δύσκολα παιδικά χρόνια. Ένας γονιός που μεγάλωσε μέσα στη φτώχεια μπορεί να θέλει το παιδί του να έχει όσα περισσότερα μπορεί, ή αν μεγάλωσε με πολύ αυστηρούς γονείς να έχει αποφασίσει ότι θα είναι ελαστικός στο δικό του παιδί.

kakomathimeno paidi

Γιατί όμως είναι κακό να κακομαθαίνετε τα παιδιά;

Το παιδί πρέπει να μάθει ότι μπορεί να ζήσει και με λιγότερα πράγματα

Όταν τα παιδιά αποκτούν ό, τι θέλουν, αρχίζουν να πιστεύουν ότι δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς το τελευταίο gadget ή ότι δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς νέα παπούτσια. Είναι σημαντικό να διδάξετε στα παιδιά σας τη διαφορά μεταξύ επιθυμιών και αναγκών .

Το παιδί σας μπορεί να πιστεύει ότι η ευτυχία πηγάζει από τα υλικά αγαθά

Είναι εύκολο για τα παιδιά ν’ αρχίσουν να σκέφτονται ότι έχοντας περισσότερα πράγματα θα τους βοηθήσουν να έχουν μια γεμάτη ζωή. Τα υλικά πράγματα όμως μπορούν να γίνουν κοινωνικό status και να πιστεύουν ότι είναι σημαντικό να αναδείξουν όσα έχουν.

Το παιδί μπορεί να μην εκτιμάει τίποτα

Όταν τα παιδιά έχουν πολλά ρούχα , παιχνίδια, παπούτσια, δεν ενδιαφέρονται γι΄αυτά. Μπορεί να μην νοιάζεται όταν τα πράγματα είναι σπασμένα και ίσως να μην παρατηρήσει ποτέ ότι χάνονται αντικείμενα. Επομένως, το παιδί σας δεν θα μάθει να είναι υπεύθυνο.

Η έλλειψη πειθαρχίας διδάσκει τα παιδιά ότι δεν χρειάζεται να ακολουθούν τους κανόνες

Όταν οι κανόνες δεν εφαρμόζονται, τα παιδιά αρχίζουν να πιστεύουν ότι οι κανόνες δεν ισχύουν για αυτούς. Νομίζουν ότι είναι πάνω από τους κανόνες και θεωρούν ότι είναι πιο ξεχωριστοί από όλους τους άλλους.

Πηγή: verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved