Η Barbie «μαθαίνει» την ενσυναίσθηση στα παιδιά – Τι έδειξε μεγάλη επιστημονική μελέτη

Είναι απολύτως βέβαιο πως όλες εμείς οι σημερινές μαμάδες έχουμε παίξει με τη λατρεμένη Barbie, την κούκλα που είχαμε ως παιδιά όλα τα κοριτσάκια της γενιάς μας. 

Η Barbie «μαθαίνει» την ενσυναίσθηση στα παιδιά – Τι έδειξε μεγάλη επιστημονική μελέτη

Σήμερα, μία μεγάλη επιστημονική έρευνα έρχεται να αποδείξει ότι το παιχνίδι με τη Barbie βοηθάει τα παιδιά να αναπτυχθούν σωστά συναισθηματικά και ιδίως να αναπτύξουν την ενσυναίσθησή τους, την ικανότητα δηλαδή να αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα των γύρω τους και να τα κατανοούν.

Η επιστημονική μελέτη έγινε από νευροεπιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, όπου μελετήθηκαν οι αντιδράσεις 33 παιδιών, ηλικίας από 4 έως 8 ετών, καθώς έπαιζαν με κούκλες Barbie και με παιχνίδια στο tablet. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας της νευροαπεικόνισης, οι μελετητές κατέγραψαν πως το παιχνίδι ρόλων με τη Barbie διεγείρει την περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με την επεξεργασία των κοινωνικών πληροφοριών όπως είναι η ενσυναίσθηση. Μάλιστα προέκυψε ότι το σημείο αυτό ενεργοποιείται ακόμα και όταν το παιδί παίζει μόνο του με τη Barbie, είτε είναι κορίτσι είτε αγόρι. Αντίθετα, κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού με tablet δεν καταγράφηκαν αντίστοιχα ευρήματα.

barbie 2

Η αγωνία του γονιού που μεγαλώνει ισορροπημένα παιδιά

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το δεδομένο αυτό έρχεται να απαντήσει και σε μια σειρά αγωνιών που έχουμε εμείς οι γονείς σήμερα και οι οποίες αφορούν στο αν μεγαλώνουμε «ισορροπημένα» παιδιά, παιδιά που μπορούν να συνυπάρξουν με τους γύρω τους στην κοινωνία και τον κόσμο, παιδιά που θα γίνουν αύριο ικανοί ενήλικες για να χτίσουν τη δική τους ζωή. Μεγάλη δημοσκόπηση/έρευνα της OnePoll για τη Barbie (σε 22 χώρες, με τη συμμετοχή 15.000 γονέων) επιβεβαιώνει πως το 91% θεωρεί την ενσυναίσθηση βασική κοινωνική δεξιότητα, το 92% αξιολογεί τη συναισθηματική νοημοσύνη, που εμπεριέχει την ενσυναίσθηση, ως σημαντική για την ευημερία του παιδιού και το 93% συμφωνεί ότι οι δεξιότητες κοινωνικής ανάπτυξης έχουν μεγάλη σημασία.

Την ίδια ώρα όμως και εν μέσω παγκόσμιας συγκυρίας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, οι γονείς δηλώνουν ανήσυχοι και σε ποσοστό 70% αναρωτιούνται πώς η γενικότερη κατάσταση μπορεί να επηρεάσει το παιδί τους και την αλληλεπίδρασή του με τους άλλους ανθρώπους. Η καραντίνα, το lock down, τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης βρίσκονται για τα καλά στις ζωές μας και τα παιδιά μας, αναγκαστικά, όπως όλοι, περιορίζουν τις κοινωνικές επαφές τους. Επομένως, έγκειται σε εμάς τους γονείς να φροντίσουμε για τις δεξιότητες κοινωνικής ανάπτυξής τους – μεταξύ αυτών και για την ενσυναίσθηση.

barbie 3

Με τα παιδιά μας και τη Barbie προχωράμε στο μέλλον

Η Barbie, η κούκλα που τόσο αγαπήσαμε ως παιδιά, είναι εδώ για να στηρίξει και τα δικά μας παιδιά στον δρόμο τους προς το αύριο. Με δημιουργικό παιχνίδι ρόλων, με αμέτρητες επιλογές που αναπτύσσουν τη φαντασία τους, ακόμα και όταν παίζουν μόνα τους. Για τον λόγο αυτό άλλωστε η Barbie δημιούργησε έναν νέο διαδικτυακό κόμβο, υπό την επιμέλεια της της κορυφαίας ειδικού στην ενσυναίσθηση, συγγραφέα και εκπαιδευτικής ψυχολόγου, Δρ. Michele Borba. Εκεί, εμείς οι γονείς βρίσκουμε ακόμα περισσότερες ιδέες για να παίξουμε με τα παιδιά μας και ταυτόχρονα να καλλιεργήσουμε την ενσυναίσθηση και όλες τις δεξιότητες κοινωνικής ανάπτυξης, που είναι τόσο απαραίτητες για την ισορροπημένη προσωπικότητά τους.

Δημιουργικό παιχνίδι με τη Barbie, παιχνίδι που απολαμβάνουμε, παιχνίδι με το οποίο δίνουμε στο παιδί μας ό,τι καλύτερο μπορούμε!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved