4 tips για να αντιμετωπίσουν τα παιδιά το άγχος της επιστροφής στο σχολείο

Back to school οδηγός άγχους για γονείς

4 tips για να αντιμετωπίσουν τα παιδιά το άγχος της επιστροφής στο σχολείο

Η προσαρμογή για την επιστροφή στο σχολείο μετά τις καλοκαιρινές διακοπές είναι δύσκολη, πόσο μάλλον όταν τα παιδιά έχουν περάσει και από μια περίοδο πανδημίας, που τα υποχρέωσε να χάσουν αρκετά μαθήματα πριν την καλοκαιρινή περίοδο και να μείνουν στο σπίτι τους.

Το άγχος είναι λογικό να υπάρχει, αλλά οι γονείς θα πρέπει να ξέρουν να ξεχωρίζουν το άγχος που προκαλείται από την επιστροφή στο σχολείο και το άγχος που χρειάζεται λίγο παραπάνω προσοχή και ιατρική γνωμάτευση.

Υπάρχουν πολλοί εύκολοι τρόποι να δείτε πότε το άγχος ενός παιδιού προκαλεί ανησυχία, λένε ειδικοί ψυχολογίας από το Johns Hopkins Children's Center.

Τα συμπτώματα άγχους που παραμένουν πέρα ​​από τις πρώτες εβδομάδες του σχολείου και που φαίνονται υπερβολικά μπορεί να απαιτούν τη γνώμη κάποιου ειδικού, λέει η ψυχολόγος του παιδικού κέντρου Johns Hopkins, Courtney Keeton, η οποία ειδικεύεται στη θεραπεία του παιδικού άγχους.

Πολλά παιδιά, για παράδειγμα, παρουσιάζουν κάποια δυσκολία όταν έρχεται η στιγμή να αποχωριστούν τους γονείς τους για να πάνε στο σχολείο. Ωστόσο, η έντονη γκρίνια όταν οι γονείς τα αφήνουν στο σχολείο, τα προβλήματα ύπνου και η άρνηση να πάνε στις δραστηριότητές τους χωρίς τους γονείς, μπορεί να υποδηλώνουν ένα πρόβλημα που απαιτεί την παρέμβαση και τη γνώμη κάποιου ειδικού γιατρού ή ψυχολόγου.

agxos paidia sxoleio 2

«Εάν το άγχος ενός παιδιού προκαλεί μεγάλη ταλαιπωρία σε αυτό ή στην καθημερινή του ζωή. Εάν η σχέση με τα μέλη της οικογένειας ή τους φίλους του γίνεται δύσκολη και αποφεύγονται οι φυσιολογικές δραστηριότητες εντός και εκτός του σχολείου ή υπάρχουν σωματικά συμπτώματα όπως στομαχόπονοι ή ανεξήγητη κόπωση, αυτά και μόνο τα συμπτώματα υποδηλώνουν ότι το άγχος του παιδιού πρέπει να αξιολογηθεί από κάποιον παιδικό ψυχολόγο», λέει η Keeton.

Ωστόσο, είναι φυσιολογικό για σχεδόν όλα τα παιδιά να αντιμετωπίζουν ήπιο άγχος στο σχολείο που σταδιακά μειώνεται μέσα σε λίγες εβδομάδες και μόλις μπει ξανά σε πρόγραμμα.

Τρόποι για να εξαλειφθεί το άγχος του παιδιού σας

  • Μία εβδομάδα ή και δύο πριν το σχολείο, προετοιμάστε τα παιδιά για το σχολείο. Βάλτε τα σε ρουτίνα, ρυθμίστε ένα σταθερό πρόγραμμα, πηγαίνετε για ύπνο νωρίς και βρείτε μέχρι και τα ρούχα για την επόμενη ημέρα.
  • Ελαττώστε τη χρήση ταμπλετ, κινητών και συσκευών. Για να κοιμηθεί προτείνετέ του ένα βιβλίο που μπορεί να διαβάζει.
  • Αφιερώστε τους χρόνο. Σίγουρα έχετε και εσείς πράγματα να κάνετε και ίσως περισσότερα αυτό το διάστημα, αλλά μιλήστε με το μικρό σας, αφήστε το να σας πει όλα όσα νιώθει και βοηθήστε το να ηρεμήσει.
  • Κάντε yoga μαζί. Κάντε ασκήσεις ηρεμίας και χαλάρωσης κάθε βράδυ πριν πέσετε για ύπνο.

Η επιστροφή στο σχολείο με όλα τα παραπάνω μπορεί σύντομα να γίνει διασκεδαστική.

back to school afierwma
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved