Πώς να διαχειριστείτε τα παιδιά που δεν έχουν μάθει να σέβονται;

Απλά tips για να μάθει το παιδί σας να σέβεται.

Πώς να διαχειριστείτε τα παιδιά που δεν έχουν μάθει να σέβονται;

Πολλοί γονείς ενοχλούνται από τη συμπεριφορά του παιδιού τους όσον αφορά στην έλλειψη σεβασμού.

Αναζητούν τρόπους για να το μάθουν να σέβεται τους ίδιους αλλά και τους άλλους. Ο σεβασμός δεν είναι μια γενική και αόριστη έννοια. Είναι ένα θετικό συναίσθημα της αυτοεκτίμησης που έχουμε για τον εαυτό μας αλλά και η εκτίμηση που δείχνουμε για ένα άλλο πρόσωπο.

Η ευαισθητοποίηση των παιδιών στο θέμα του σεβασμού θα τα βοηθήσει να οικοδομήσουν ουσιαστικές και ισχυρές σχέσεις με τους άλλους, γι΄αυτό είναι σημαντικό να μάθουν να σέβονται.

Πώς μπορείτε να τα βοηθήσετε;

Καθορίστε με ακρίβεια τις προσδοκίες σας

Εξηγήστε στο παιδί τις προσδοκίες σας αλλά και τις συνέπειες μιας κακής συμπεριφοράς. Εστιάστε στην ασεβή συμπεριφορά τους και καταστήστε σαφές ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή.

Μην αποδέχεστε δικαιολογίες

‘Οσες δικαιολογίες και αν επικαλεστούν για την συμπεριφορά τους, μην τις αποδεχτείτε. Ξεκαθαρίστε για μια ακόμα φορά ότι η ασεβής συμπεριφορά δεν θα γίνει ανεκτή.

Οι συνέπειες πρέπει να είναι λογικές

Αντί να τιμωρήσετε το παιδί σας, στερείστε του προνόμια που θα του «κοστίσουν». Περιορισμένος χρόνος για τα βιντεοπαιχνίδια ή καθαρισμό του δωματίου του είναι συνέπειες που θα το βοηθήσει να καταλάβει την κακή του συμπεριφορά.

Να είστε σταθεροί

Να είστε σταθεροί και ξεκάθαροι όσον αφορά στην ασεβή συμπεριφορά του. Μην παρεκκλίνετε από την αρχική σας στάση και μην αλλάζετε τακτική. Το παιδί πρέπει να καταλάβει πώς δεν είναι αποδεκτή από την πλευρά σας η ασέβεια.

Δώστε το σωστό παράδειγμα

Προσδιορίστε τις κακές συνήθειες του παιδιού σας και δείτε τι πρέπει να αλλάξει στη συμπεριφορά του. Επειδή όμως τα παιδιά μιμούνται και αντιγράφουν τους γονείς, εσείς πρώτοι πρέπει να αποτελέσετε το σωστό παράδειγμα μέσα από τη συμπεριφορά σας. Περάστε χρόνο μαζί τους, ελέγξτε την ένταση της φωνής σας όταν τους μιλάτε ή τους διορθώνετε. Διδάξτε τους τρόπους.

Επιβραβεύστε την καλή συμπεριφορά

Ο έπαινος και η επιβράβευση ενθαρρύνουν το παιδί να έχει καλή συμπεριφορά. Έτσι, με την πρώτη ευκαιρία μην ξεχνάτε να το πάρετε μια αγκαλιά, να του πείτε πόσα καλά τα κατάφερε, και πόσο περήφανος είστε που έκανε το σωστό.

Πηγή: momjunction.com

Δείτε επίσης
© 2012-2023 Mothersblog.gr - All rights reserved