Τι ώρα πρέπει να κοιμούνται τα παιδιά;

Πόσες ώρες πρέπει να κοιμάται το παιδί; 

Τι ώρα πρέπει να κοιμούνται τα παιδιά;

Μια ερώτηση που συχνά θέτουν οι περισσότεροι γονείς είναι τι ώρα πρέπει να κοιμούνται τα παιδιά το βράδυ.

Και μπορεί το καλοκαίρι να είναι περισσότερο ελαστικοί αφού το παιδί τους δεν έχει σχολείο ή άλλες υποχρεώσεις, ωστόσο ο επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος σε κάθε ηλικία.

Τι δείχνουν οι έρευνες

Οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά που στέλνονται στο κρεβάτι πολύ νωρίς είτε ως τιμωρία είτε για να κοιμηθούν, τείνουν να κοιμούνται τελικά αργότερα καθώς χαζεύουν ή προσποιούνται ότι έχουν κοιμηθεί. Ομοίως, τα παιδιά που καταλήγουν στο κρεβάτι τους αργά το βράδυ, είναι κουρασμένα την επόμενη μέρα, έχουν νεύρα και γκρίνια.

Ποια είναι η λοιπόν η κατάλληλη ώρα;

Εξαρτάται πραγματικά από την ηλικία και πότε θέλετε να ξυπνήσουν. Για παράδειγμα, εάν έχετε ένα 5χρονο που πρέπει να ξυπνήσει στις 6:15 π.μ., πρέπει να πάει στο κρεβάτι στις 7:00 μ.μ., ενώ ένας 10χρονος που σηκώνεται στις 6:15 π.μ. θα μπορούσε να μείνει ξύπνιος έως τις 8:15 μ.μ. Αυτό συμβαδίζει με την έρευνα της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, σύμφωνα με την οποία τα παιδιά ηλικίας 3-5 ετών πρέπει να κοιμούνται 10-13 ώρες, ενώ τα παιδιά 6-12 ετών από 9-12 ώρες.

ora ipnou paidion 1

Γιατί είναι σημαντικός ο ύπνος

Όλοι έχουμε ένα βιολογικό ρολόι και οι κιρκαδικοί ρυθμοί μπορούν να νας βοηθήσουν να κοιμηθούμε την κατάλληλη στιγμή. Επιπλέον, η διατήρηση μιας σταθερής ώρας για ύπνο (και ο χρόνος αφύπνισης) βοηθά στη διατήρηση του εσωτερικού μας ρολογιού σύμφωνα με το τμήμα ιατρικής ύπνου του Harvard Medical School.

Γνωρίζουμε ότι ο επαρκής ύπνος είναι απολύτως ζωτικής σημασίας για την υγεία ενός παιδιού, αλλά πρόσφατη έρευνα έδειξε επίσης ότι οι συνεπείς ώρες ύπνου και τα σωστά γεύματα μειώνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία. Μία μελέτη διαπίστωσε ακόμη ότι το να κοιμούνται νωρίς τα παιδιά μπορεί να συμβάλει σε μια πιο ευτυχισμένη οικογένεια.

Ακολουθεί ένα ενδεικτικό πρόγραμμα ύπνου για τα παιδιά:

  • Τα βρέφη από 4 έως 12 μηνών πρέπει να κοιμούνται 12 έως 16 ώρες (συμπεριλαμβανομένου και του μεσημεριανού ύπνου)
  • Τα παιδιά ηλικίας 1 έως 2 ετών πρέπει να κοιμούνται 11 έως 14 ώρες (συμπεριλαμβανομένου και του μεσημεριανού ύπνου)
  • Τα παιδιά 3 έως 5 ετών πρέπει να κοιμούνται 10 έως 13 ώρες (συμπεριλαμβανομένου και του μεσημεριανού ύπνου)
  • Τα παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών πρέπει να κοιμούνται 9 έως 12 ώρες τη νύχτα
  • Οι έφηβοι πρέπει να κοιμούνται από 8 έως 10 ώρες τη νύχτα
ora ipnou paidion 2

Τι μπορείτε να κάνετε ώστε τα παιδιά να κοιμούνται νωρίτερα

Πρώτα απ 'όλα, να περιορίσετε το χρόνο της οθόνης πριν την ώρα για ύπνο. Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Υπνου, το μπλε φως που εκπέμπεται από τις οθόνες μπορεί να καθυστερήσει την απελευθέρωση μελατονίνης που προκαλεί ύπνο, να αυξήσει την εγρήγορση και να επαναφέρει το εσωτερικό ρολόι του σώματος σε μεταγενέστερο πρόγραμμα.

Περιορίστε λοιπόν τη χρήση τηλεόρασης, tablet, τηλεφώνων και υπολογιστών μία ή δύο ώρες πριν τον ύπνο.

Το Εθνικό Ίδρυμα Υπνου συνιστά επίσης μια συνεπή ρουτίνα ύπνου. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα μπάνιο πριν τον ύπνο ή ανάγνωση ενός βιβλίου. Ο, τι κι αν επιλέξετε να ενσωματώσετε στη ρουτίνα του ύπνου ξεκινήστε την όταν ακόμα το παιδί σας είναι μικρό, έτσι ώστε να συνηθίσει σε αυτή και να την ακολουθεί χωρίς διαμαρτυρίες.

Πηγή: www.medicalert.org.au

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved