Τέσσερα πράγματα που μπορούν να κάνουν μόνα τους τα παιδιά

Αρκεί να τα αφήσουμε…

Τέσσερα πράγματα που μπορούν να κάνουν μόνα τους τα παιδιά

Ως μητέρες, μαθαίνουμε να φροντίζουμε, να μεγαλώνουμε και να «υπηρετούμε» τα παιδιά. Ωστόσο, είναι αναγκαίο, όχι μόνο να τα βοηθάμε όσο είναι μικρά αφού έχουν την ανάγκη μας, αλλά και να τα διδάξουμε να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες.

Βοηθώντας το μικρό παιδί να μάθει να εκτελεί μερικά απλά καθήκοντα, ενισχύουμε το αίσθημα της ανεξαρτησίας του αλλά και την εμπιστοσύνη του.

Παρακάτω θα δείτε τέσσερεις απλούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να αναπτύξετε την ανεξαρτησία των μικρών παιδιών σας. Είναι πράγματα που είναι σε θέση να κάνουν τα παιδιά από μικρά.

Μάζεμα παιχνιδιών

Αν από μικρή ηλικία δεν μάθουν να τακτοποιούν τα πράγματά τους, δύσκολα θα υιοθετήσουν αυτή τη συνήθεια μεγαλώνοντας. Μην σκέφτεστε λοιπόν ότι είναι μικρά και δεν ξέρουν, ούτε ότι δεν το κάνουν σωστά. Αν τα παιδιά σας είναι αρκετά μεγάλα για να τραβήξουν ένα παιχνίδι από το κάδο, τότε μπορούν να μάθουν ότι πρέπει και να το βάζουν στη θέση του.

Αρμοδιότητες

Είτε έχετε ένα ή δύο παιδιά, ζητήστε να κάνουν συγκεκριμένα πράγματα ανάλογα με την ηλικία τους φυσικά. Το να στρώσουν το τραπέζι, να σας βοηθήσουν με το μωρό, ή να επιλέγουν τα ρούχα τους από το βράδυ, είναι απλές συνήθειες που όμως θα βοηθήσουν το παιδί να γίνει υπεύθυνο.

Στρώσιμο κρεβατιού

Προφανώς και δεν θα μπορεί να το στρώσει καλά, όμως το ζητούμενο δεν είναι η …τελειότητα αλλά να μάθει ότι είναι δική του ευθύνη. Όπως και το μάζεμα των παιχνιδιών.

Οργάνωση

Μάθετέ το να οργανώνει τα πράγματα και όσο το δυνατόν και το χρόνο του. Βοηθήστε το να κατανοεί τις ώρες σχολείου, παιχνιδιού, ύπνου, ησυχίας, δραστηριοτήτων. Θέστε πρόγραμμα μέσα στη μέρα του και βοηθήστε το να το ακολουθεί, ώστε να μάθει έτσι να διαχειρίζεται και τον χρόνο του.

Πηγή: imom.com

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved