Μέχρι ποια ηλικία αλλάζει το χρώμα ματιών του μωρού;

Τα περισσότερα μωρά γεννιούνται με διαφορετικό χρώμα ματιών από αυτό που θα έχουν μεγαλώνοντας.

Μέχρι ποια ηλικία αλλάζει το χρώμα ματιών του μωρού;

Τα νεογέννητα συνήθως γεννιούνται με σκούρα γκρι ή σκούρα μπλε ματάκια. Το σκούρο γκρι ή μπλε χρώμα, είναι το χρώμα της ίριδας, το «δαχτυλίδι» δηλαδή που περιβάλει την κόρη του ματιού και ελέγχει την ποσότητα φωτός που εισέρχεται στα μάτια. Το χρώμα αυτό προσδιορίζεται από μία πρωτεΐνη χρωματισμού που ονομάζεται μελανίνη.

Όσο περισσότερη μελανίνη παράγει το μάτι του μωρού, τόσο πιο σκούρα θα γίνουν και τα μάτια του. Στα νεογέννητα ωστόσο, τα κύτταρα που παράγουν τη μελανίνη, δεν είναι ακόμα πολύ ενεργά. Όσο μεγαλώνει το μωρό, τα κύτταρα αρχίζουν να δουλεύουν περισσότερο και τότε το χρώμα των μαλλιών και των ματιών αρχίζει να αλλάζει. Ωστόσο, χρειάζεται υπομονή. Η διαδικασία αυτή γίνεται πολύ αργά και δεν γίνεται αντιληπτή από τη μία μέρα στην άλλη. Μπορεί να περάσουν μήνες ή και ένας ολόκληρος χρόνος μέχρι το μωρό να αποκτήσει το χρώμα ματιών που θα έχει για όλη του τη ζωή.

Ωστόσο, αν και το χρώμα των ματιών του νεογέννητου, δεν είναι το τελικό, υπάρχουν μερικές ενδείξεις που ενδέχεται να μαρτυρήσουν. Ας δούμε ποιες είναι:

  • Τα νεογέννητα των οποίων οι γονείς έχουν πιο σκούρα επιδερμίδα, συνήθως έχουν πιο σκούρο χρώμα μάτια και είναι σχεδόν απίθανο να ανοίξουν όσο μεγαλώνουν.
  • Το χρώμα ματιών καθορίζεται από τα γονίδια. Τα γονίδια που δίνουν το μπλε χρώμα είναι αρκετά ισχυρά και ακόμα και αν οι δύο γονείς έχουν καφέ ματιά, αλλά κάποιος από τους παππούδες έχουν μπλε μάτια, είναι πολύ πιθανό και το μωρό να πάρει μπλε μάτια.

Πηγή: bundoo.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved