Ξεκινώντας το θηλασμό: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Μητρικός θηλασμός: Από την θεωρία στην πράξη.

Ξεκινώντας το θηλασμό: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το σώμα σας έχει προετοιμαστεί κατάλληλα για να θρέψει το μωρό. Δεν υπάρχει λοιπόν, αμφιβολία πώς η φύση παρέχει στο μωρό το καλύτερο τρόπο για μια σωστή αρχή.

Ο θηλασμός είναι μια δεξιότητα που πρέπει να μάθετε, όπως ακριβώς έχετε μάθει να οδηγείτε.

Σε μερικές μητέρες η διαδικασία αυτή αποδεικνύεται πιο εύκολη απ΄ότι σε άλλες. Αλλά ακόμα και στις περιπτώσεις όπου οι μητέρες αντιμετωπίζουν μικροπροβλήματα στην αρχή, τα ξεπερνούν με υπομονή και επιμονή.

Αν χρειάζεστε βοήθεια στο θέμα του θηλασμού, επικοινωνήστε με το γιατρό σας ή απευθυνθείτε σε κάποια μαία ή βρεφοκόμο.

thilasmos

Οι πρώτες δύο ημέρες

Σχεδόν αμέσως μετά τον τοκετό θα σας ενθαρρύνουν να θηλάσετε, εκτός αν έχετε αντιμετωπίσει δυσκολίες, όπως μια επείγουσα καισαρική. Πολλά νεογνά αρπάζουν το στήθος της μητέρας τους απευθείας και αρχίζουν να θηλάζουν χωρίς κανένα πρόβλημα.

Ωστόσο, κάποια άλλα δεν είναι το ίδιο έτοιμα , ειδικά αν έχουν δυσκολευτεί να γεννηθούν ή είναι πρόωρα.

Στην αρχή τα νεογέννητα συνηθίζουν να κάνουν διαλείμματα 6 και 8 ωρών μεταξύ των γευμάτων. Μην ανησυχείτε ότι δεν παίρνουν αρκετή τροφή. Τις πρώτες ημέρες τα βρέφη δεν έχουν αυτή την ανάγκη.

thilasmos2

Παραγωγή γάλακτος

Αν κατανοήσετε τη διαδικασία παραγωγής γάλακτος, θα μπορέσετε να θηλάσετε με επιτυχία. Κάθε μαστός περιέχει μαζικό αδένα, ο οποίος αποτελείται από 15-20 λοβούς. Κάθε λοβός περιλαμβάνει μικρότερα τμήματα που ονομάζονται λόβια. Αυτά είναι συμπλέγματα κυττάρων που μοιάζουν με τσαμπιά σταφυλιών, τα οποία παράγουν και αποθηκεύουν μητρικό γάλα.

Όπως αναφέρεται στο βιβλίο « Η βίβλος της εγκυμοσύνης», εκδόσεις Ψυχογιός, το γάλα ταξιδεύει από εκεί σε ένα γαλακτοφόρο πόρο. Αυτοί οι πόροι διευρύνονται στη θηλαία άλω – τη σκουρόχρωμη περιοχή που περιβάλλει τη θηλή – και δημιουργούν κοιλότητες απ΄όπου απεκκρίνεται το γάλα μέσω 15-20 οπών στη θηλή σας.

Καθώς το μωρό θηλάζει , οι νευρικές απολήξεις στη θηλή σας και τη θηλαία άλω ερεθίζονται και διαβιβάζουν σήμα στον εγκέφαλο ειδοποιώντας τον να παραγάγει δύο ορμόνες , την ωκυτοκίνη και την προλακτίνη. Η ωκυτοκίνη πυροδοτεί τη ροή του γάλακτος , μια διαδικασία που είναι γνωστή ως αντανακλαστικό εκροής.

Η προλακτίνη διεγείρει την περαιτέρω γαλακτοφορία από τους αδενικούς λοβούς , γεγονός που σημαίνει πως η παραγωγή γάλακτος από τους μαστούς λειτουργεί βάσει προσφοράς και ζήτησης . Οσο περισσότερο το μωρό τρέφεται, τόσο περισσότερο γάλα παραγάγεται.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved