Επιστροφή στο σχολείο: Όλα όσα έμαθα, όταν κόλλησα ψείρες από τα παιδιά μου!

Σεπτέμβριος του 2019 και έχει περάσει ήδη μία εβδομάδα από την ημέρα που χτύπησε το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς.

Επιστροφή στο σχολείο: Όλα όσα έμαθα, όταν κόλλησα ψείρες από τα παιδιά μου!

Είναι Δευτέρα και στο σπίτι επικρατεί ένας μικρός πανικός, καθώς ετοιμαζόμαστε οικογενειακώς για τις υποχρεώσεις της ημέρας. Οι μεγάλοι έχουν γραφείο και οι μικροί… σχολείο. Την ώρα, λοιπόν, που εφαρμόζω βιαστικά το μακιγιάζ μπροστά από τον καθρέφτη του μπάνιου, παρατηρώ μερικές μικρές κοκκινίλες, ακριβώς στο σημείο όπου ενώνεται το τριχωτό της κεφαλής με το μέτωπο καθώς και το πίσω μέρος του λαιμού. Έχω ερεθισμένο δέρμα και είμαι σχεδόν σίγουρη πως πρόκειται για αλλεργία.

Λίγες ώρες αργότερα, ωστόσο, και ενώ κάθομαι πίσω από τον μεγεθυντικό φακό του δερματολόγου μου, ακούω τη διάγνωση η οποία, οφείλω να ομολογήσω, πως με κάνει να αισθανθώ μία απρόσμενη ντροπή.

«Τα παιδιά ξεκίνησαν σχολείο, έτσι;» με ρωτά ο γιατρός για να συνεχίσει προτού πάρει την απάντησή μου: «Μην ανησυχείς. Ψείρες είναι…». Το πρόσωπό μου κοκκινίζει και ειλικρινά αδυνατώ να πιστέψω ότι την έχω «πατήσει» με αυτόν τον τρόπο.

Λίγες ημέρες αργότερα και έπειτα από αρκετή γκρίνια, μητέρα και παιδιά καταφέρνουμε με τη βοήθεια των κατάλληλων προϊόντων για ψείρες, να απαλλαγούμε από τα μικρά και ενοχλητικά αυτά εντομάκια.

psires frezyderm 2

Αφού, λοιπόν, το περσινό πάθημα με τις ψείρες μου έγινε μάθημα, φέτος αποφάσισα να είμαι πλήρως προετοιμασμένη για την επιστροφή των παιδιών στο σχολείο. Και με τις ψείρες να κάνουν ήδη βόλτες σε πολλά παιδικά κεφαλάκια, καλό είναι να προετοιμαστείς κι εσύ. Προτού λάβεις τα μέτρα σου, ωστόσο, καλό είναι να είσαι σωστά ενημερωμένη.

Ιδού, λοιπόν, όσα με δίδαξε η περσινή μου εμπειρία με τις ψείρες!

Οι ψείρες δεν συνοδεύονται πάντα από φαγούρα ή άλλα συμπτώματα

Πάντα πίστευα πως αν ένα παιδί έχει ψείρες, δεν μπορεί να σταματήσει να ξύνει επίμονα το κεφάλι του. Φαίνεται όμως, ότι πλανιόμουν πλάνην οικτράν μιας και τα παιδιά μου δεν είχαν φαγούρα ή κάποιο άλλο σύμπτωμα που θα με είχε κάνει να αναζητήσω εγκαίρως μία λύση. Για την ακρίβεια, διάβασα ότι σε πολλά παιδιά, οι ψείρες του κεφαλιού δεν προκαλούν καμία ενόχληση, ενώ η φαγούρα μπορεί να ξεκινήσει πολλές εβδομάδες (από τέσσερις μέχρι έξι!) αφότου οι ψείρες έχουν εγκατασταθεί στο κεφάλι τους. Με λίγα λόγια, λοιπόν, θα καταλάβεις ότι το παιδί έχει μολυνθεί αν βρεις μία ζωντανή ψείρα στο κεφάλι και για να συμβεί αυτό, καλό είναι να ελέγχεις τα μαλλιά του συχνά, με την επιστροφή του στο σχολείο. Σε κάθε περίπτωση, αν δεις το παιδί να ξύνεται πίσω από τα αυτιά ή στο πίσω μέρος του λαιμού, καλό είναι να ανησυχήσεις!

Όχι, οι ψείρες δεν πετούν

Χρειάστηκε να γίνω μητέρα για να πληροφορηθώ πως οι ψείρες δεν πετούν ή πηδούν από κεφάλι σε κεφάλι. Οι ψείρες απλώς περπατούν και αυτό σημαίνει πως μεταδίδονται με την άμεση ή κοντινή επαφή ή την ανταλλαγή ρούχων, αντικειμένων που φοριούνται στο κεφάλι (π.χ. χτένες, βούρτσες, σκούφος, κοκαλάκια, μαντίλια για τα μαλλιά, κράνος ποδηλάτου κ.λπ.) ή και την ανταλλαγή λούτρινων παιχνιδιών. Τέλος!

Οι ψείρες δεν «δείχνουν» κακή υγιεινή

Η πρώτη σκέψη που έκανα όταν ο γιατρός μου είπε πως είχα ψείρες ήταν να αισθανθώ ντροπή. Και αυτό διότι είχα μεγαλώσει πιστεύοντας ότι οι ψείρες πηγαίνουν σε περισσότερο βρόμικα κεφάλια. Ήξερα όμως, πως φρόντιζα καλά τόσο για τη δική μου όσο και για την καθαριότητα των παιδιών μου και όπως μου ξεκαθάρισε ο δερματολόγος, ψείρες ΔΕΝ σχετίζονται με την κακή υγιεινή.

psires frezyderm 3

Μακριά από τα γιατροσόφια της γιαγιάς

«Ξίδι, βάλε ξίδι και τύλιξε τα μαλλιά με μία μπλούζα, αλλιώς πάρε καθαρό οινόπνευμα…». Αυτές ήταν οι πρώτες συμβουλές της μητέρας μου, αμέσως μόλις της ανακοίνωσα ότι είχαμε κολλήσει οικογενειακώς ψείρες. Τόσα ήξερε και τόσα μου είπε. Εν έτει 2019 όμως, καλό είναι να αφήσουμε τα γιατροσόφια και τις DIY λύσεις στην άκρη, αν θέλουμε να έχουμε άμεσα αποτελέσματα. Στην περίπτωση που τα παιδιά κολλήσουν ψείρες, πήγαινε στο φαρμακείο της γειτονιάς σου και βρες μερικά ειδικά προϊόντα για ψείρες που θα τις απομακρύνουν με φυσικό τρόπο! Η κατάλληλη, ολοκληρωμένη αγωγή θα βοηθήσει το παιδί να απαλλαγεί από τις ψείρες και θα καταπραΰνει το κεφαλάκι του από τον κνησμό και τους ερεθισμούς. (ρίξε μια ματιά στη FREZYDERM και θα βρεις ό,τι ψάχνεις).

Και για τις ψείρες, η πρόληψη είναι η λύση

Τέλος, μην ξεχνάς πως των φρονίμων τα παιδιά, προτού πεινάσουν, μαγειρεύουν. Φέτος, λοιπόν, αποφάσισα να μην αφήσω τα πράγματα στην τύχη τους και σε ό,τι αφορά στις ψείρες. Αυτό σημαίνει πως έχω ήδη αρχίσει να «τσεκάρω» τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα τα κεφάλια των παιδιών (μιας και έχουν αρχίσει ήδη πολλές δραστηριότητες). Το καλύτερο προληπτικό μέτρο που έλαβα, ωστόσο, πιστεύω ότι είναι η αγορά μιας προληπτικής αντιφθειρικής λοσιόν ενισχυμένης δράσης που, επιπλέον, χαρίζει απαλότητα και λάμψη στα μαλλιά, χωρίς να τα λαδώνει.

Μπορεί να μην έχω ξεχάσει ακόμη την ημέρα που έμαθα πως είχα κολλήσει ψείρες αλλά πλέον, αισθάνομαι λιγότερο άβολα σκεπτόμενη το περιστατικό με τον δερματολόγο. Η επιστροφή στο σχολείο συνοδεύεται από την επιστροφή των ψειρών στα παιδικά κεφαλάκια -και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Αν είσαι καλά ενημερωμένη, ωστόσο, μπορείς να τις αντιμετωπίσεις εύκολα και κυρίως, να τις κρατήσεις μακριά από την οικογένειά σου.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved