Βρεφική περιποίηση: Μία τρυφερή «ιεροτελεστία» για κάθε μανούλα

Αφού επέστρεψα με το σύζυγο και τη μικρή μου από το μαιευτήριο, μπορεί να έδειχνα πανευτυχής, όμως μέσα μου, το άγχος για τις επόμενες «πρώτες» μέρες που θα ακολουθούσαν, με «έτρωγε».

Βρεφική περιποίηση: Μία τρυφερή «ιεροτελεστία» για κάθε μανούλα

Η μπεμπούλα μου ήταν ότι πιο μικροσκοπικό και εύθραυστο είχα αντικρύσει μέχρι τότε και αυτό μέσα σε ένα βράδυ, με «μεταμόρφωσε» σε μία από εκείνες τις ιδιότροπες μαμάδες που η κάθε κίνηση κάποιου τους φαίνεται επικίνδυνη, που δεν τολμάνε να σηκώσουν ούτε για ένα δευτερόλεπτο τα μάτια τους από το παιδί και δεν το εμπιστεύονται σε καμία άλλη αγκαλιά πέρα από τη δική τους. Το πρόβλημα, βέβαια, ήταν πως όσο «επικίνδυνοι» μου φαίνονταν οι υπόλοιποι, στην πραγματικότητα, περισσότερο από όλους φοβόμουν εμένα την ίδια.

Ευτυχώς, πολύ σύντομα χρειάστηκε να ξεπεράσω τον φόβο μου, όταν έκανα τη μικρή μου το πρώτο της μπάνιο. Το άγχος μου είχε «χτυπήσει» κυριολεκτικά κόκκινο και παρέα με τη δική μου μαμά, τελικά τα κατάφερα! Ακριβώς επειδή η προσωπική φροντίδα του βρέφους, η οποία περιλαμβάνει το μπάνιο και τη γενικότερη περιποίησή του, είναι μία όμορφη και συγχρόνως αγχωτική διαδικασία για κάποιες μανούλες, παρακάτω θα σου αναλύσω βήμα προς βήμα, την τρυφερή «ιεροτελεστία» που ακολούθησα εγώ με τη μικρή μου, καθώς και τα προϊόντα περιποίησης που χρησιμοποίησα, ελπίζοντας πως θα σε βοηθήσω να νιώσεις μεγαλύτερη σιγουριά στην πρώτη σου απόπειρα.

frezyderm 2

Μανάκι… μπανάκι!

Αυτό που χρειάζεται να γνωρίζεις πριν περάσετε στο πρώτο σας… πλατσούρισμα, είναι πως εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις, τα περισσότερα μωρά απολαμβάνουν την αίσθηση του νερού και αυτό συμβαίνει γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα «κολυμπούσαν» στον αμνιακό σάκο. Είναι σημαντικό η προσοχή σου να είναι προσηλωμένη στη διαδικασία και να μην αφήσεις ούτε λεπτό το μικρό σου μόνο του. Η βοήθεια κάποιου ακόμη ίσως να σου είναι απαραίτητη τις πρώτες φορές. Πριν ξεκινήσεις, σιγουρέψουν πως έχεις συγκεντρώσει στο μπάνιο ό,τι χρειάζεσαι -πετσέτα, αφρόλουτρο, σαμπουάν- και πως η θερμοκρασία του νερού στο «μπανάκι» του κυμαίνεται από 32 έως 37 βαθμούς κελσίου. Κρατώντας το μωρό στο ένα σου χέρι και ακουμπώντας το κεφαλάκι του στο μπράτσο σου, θα βρέξεις το κεφαλάκι και το σώμα. Χρησιμοποιώντας ένα ειδικά σχεδιασμένο βρεφικό αφρόλουτρο με το κατάλληλο pH, το οποίο θα καθαρίζει χωρίς να ερεθίζει το δέρμα του, θα πλύνεις καλά τον κορμό ξεκινώντας από τον λαιμό προς τα κάτω, κάνοντας απαλές κινήσεις σε ένα ελαφρύ μασαζάκι. Να είσαι σίγουρη πως το μωρό σου θα το λατρέψει!

frezyderm 3

Από κάτω προς τα… πάνω

Τη στιγμή που θα καθαρίσεις το κεφαλάκι του πρέπει να είσαι ακόμη πιο προσεκτική. Εγώ είχα επιλέξει για τη μικρή μου ένα βρεφικό σαμπουάν για καθημερινό λούσιμο χωρίς χρωστικές και parabens, με εκχύλισμα χαμομηλιού, ιδανικό για την προστασία του δερματικού φραγμού και συμβατό με το δάκρυ της. Έχει μεγάλη σημασία να ελέγχεις στις πληροφορίες που αναγράφονται στη συσκευασία -ειδικά αν το προϊόν είναι δερματολογικά και οφθαλμολογικά ελεγμένο- καθώς το τσούξιμο των ματιών είναι μία δυσάρεστη αίσθηση για τα αγγελούδια μας. Αφού βρέξεις επαρκώς τα μαλλιά του, θα βάλεις μία μικρή ποσότητα σαμπουάν στο χέρι σου και θα τρίψεις απαλά το κεφαλάκι του, επιμένοντας λίγο παραπάνω στην περιοχή πίσω από τα αυτάκια και τον λαιμό μου. Για ακόμη μεγαλύτερη περιποίηση, μπορείς με έναν βρεγμένο δίσκο ντεμακιγιάζ να καθαρίσεις ακόμη καλύτερα το πρόσωπο και την περιοχή των ματιών, ξεκινώντας από το εσωτερικό του ματιού προς τα έξω. Όσο για τα αυτιά, αν και οι περισσότερες μανούλες χρησιμοποιούν ειδικές μπατονέτες, μία καλή «περασιά» στο πτερύγιο του αυτιού και γύρω από αυτό, με τη μουσκεμένη πετσέτα, είναι αρκετή.

frezyderm 4

Ένα χαλαρωτικό… κλείσιμο

Όταν πια το μωράκι σου θα έχει χαλαρώσει αρκετά και θα βρίσκεται ξαπλωμένο στο κρεβάτι, πάνω στην πετσετούλα του, θα πρέπει να του φορέσεις τη νέα του πάνα! Πριν από αυτό όμως, σου προτείνω να του χαρίσεις ένα ολιγόλεπτο μασαζάκι, το οποίο σε συνδυασμό με ένα ενυδατικό γαλάκτωμα, θα αναζωογονήσει το μικρό του και την επιδερμίδα του, ενώ θα το κάνει να αισθάνεται ακόμη πιο άνετα. Η μπεμπούλα μου ευχαριστείται τόσο πολύ το μασάζ, που δεν με αφήνει να πάρω ούτε στιγμή τα χέρια μου από πάνω της! Πριν περάσεις στην πάνα, αυτό που θα χρειαστεί να κάνεις είναι να σκουπίσεις απαλά με την πετσέτα την ευαίσθητη περιοχή και το ποπουδάκι του, εφαρμόζοντας μία αδιάβροχη Baby Cream με λεπτή, ρευστή υφή, η οποία θα επιτρέπει στο δέρμα να «αναπνέει» επαρκώς, ενώ θα ενισχύει την ανάπλαση και την επούλωση της επιδερμίδας του μωρού σου.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σου επισημάνω πως κάθε μωράκι είναι μία ξεχωριστή προσωπικότητα. Είναι σημαντικό να παρατηρούμε τα μικρά μας όσο περισσότερο, να τα γνωρίζουμε καλύτερα και σταδιακά να ανακαλύπτουμε τις μικρές λεπτομέρειες που τα κάνουν χαρούμενα. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που με «δίδαξε» η εμπειρία και ο… φόβος μου, είναι πως δύο πράγματα είναι απαραίτητα στις πρώτες σου προσπάθειες να πλύνεις το μωρό σου: Η παρουσία μίας ακόμη… μαμάς ή ενός ψύχραιμου βοηθού-συζύγου και η «επένδυση» σε μία πιστοποιημένη σειρά ολοκληρωμένης προστασίας και ενυδάτωσης, η οποία σου εμπνέει εμπιστοσύνη, όπως ακριβώς σε εμένα η Frezyderm.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved