Έτσι θα φροντίσετε σωστά το δέρμα του μωρού σας (pics+vid)

Η φροντίδα του βρέφους: Πώς θα περιποιηθείτε σωστά το βρεφικό δέρμα.

Έτσι θα φροντίσετε σωστά το δέρμα του μωρού σας (pics+vid)

Το μωρό έχει ανώριμο νευρικό σύστημα και κουνάει άσκοπα χέρια και πόδια. Επιπρόσθετα, στα περισσότερα μωρά δεν αρέσει να τα γδύνουμε για να τα αλλάξουμε.

Φροντίζοντας το μωρό: Πώς θα το ντύσετε σωστά και με ασφάλεια

Όταν θέλετε να του φορέσετε ένα ολόσωμο εσώρουχο, τότε ανοίξτε όσο γίνεται πιο πολύ το εσώρουχο και περάστε το στον λαιμό του, μέχρι τους ώμους. Στη συνέχεια βάλτε το ένα σας χέρι μέσα στο ένα μανίκι και με το άλλο χέρι σας βάλτε στο μανίκι το χεράκι του μωρού σας. Με τον ίδιο τρόπο περάστε και το άλλο χεράκι του.

Για να βάλετε το φορμάκι του, βάλτε το κάτω από το μωρό σας κι περάστε πρώτα ένα ένα τα ποδαράκια του και μετά τα χεράκια του. Με το αριστερό σας χέρι πιάνετε τον καρπό του αριστερού χεριού του μωρού σας και το βάζετε μέσα στο μανίκι ενώ με το δεξί σας χέρι που έχετε βάλει μέσα στο μανίκι από την άκρη της φόρμας, τραβάτε το χέρι του παιδιού προς τα έξω. Επαναλάβετε το ίδιο για το άλλο χέρι.

frontizontas to derma tou morou 3

Φροντίζοντας το δέρμα του μωρού: Πώς θα το κάνετε μπάνιο (είτε του αρέσει είτε όχι το νερό)

Σε μερικά μωρά δεν αρέσει το μπάνιο, για αυτό δεν ειναι αναγκαίο να το κάνετε μπάνιο κάθε μέρα. Για να καθαρίσετε το μωρό σας χρειάζεστε μια μικρή λεκάνη με βρασμένο νερό (περιμένετε να γίνει χλιαρό) και διάφορα κομμάτια βαμβάκι, ξεχωριστό για κάθε περιοχή.

Βουτάμε το βαμβάκι στο χλιαρό νερό, το στύβουμε ελαφρά και καθαρίζουμε τα μάτια του από μέσα προς τα έξω. Στη συνέχεια καθαρίζουμε την περιοχή πίσω από τα αυτιά (ποτέ μέσα στα αυτιά). Καθαρίζουμε τη μύτη του χωρίς να βάλουμε μέσα βαμβάκι. Στη συνέχεια μάγουλα και μέτωπο. Χρησιμοποιήστε ξεχωριστό βαμβάκι για κάθε περιοχή. Μη χρησιμοποιείτε ταλκ, σαπούνι και αιχμηρά αντικείμενα στα αυτιά.

Στη συνέχεια καθαρίζουμε λαιμό και υπόλοιπο σώμα. Στα χέρια ανοίγουμε τις παλάμες και κόβουμε τα νύχια στα χέρια και τα πόδια όταν χρειάζεται. Για τα νύχια χρησιμοποιούμε ειδικό ψαλιδάκι (με στρογγυλεμένες άκρες) και τα κόβουμε ή όταν κοιμάται ή με τη βοήθεια κάποιου άλλου προσώπου, ώστε να μην το τραυματίσουμε.

Φροντίζοντας το δέρμα του μωρού: περιποίηση ομφαλού

Η περιποίηση του ομφαλού του είναι πολύ σημαντική και γίνεται, όπως έχει περιγραφεί, με οινόπνευμα, κάτω από το μαύρο τμήμα του ομφαλού, αφού το ανασηκώσετε και όχι επάνω στο μαύρο τμήμα. Μπορείτε να το κάνετε 3 φορές την ημέρα, μέχρι να πέσει ο ομφαλός του. Σε περίπτωση που γύρω από τον ομφαλό το δέρμα γίνει έντονα κόκκινο, δηλαδή έχει μολυνθεί, ζητήστε τη συμβουλή του παιδιάτρου σας. Προσοχή πρέπει επίσης να δώσετε στον καθαρισμό του ποπού του μωρού σας.

Φροντίζοντας το δέρμα του μωρού: περιποίηση νεογέννητων κοριτσιών

Πρέπει να γνωρίζετε ότι στα κορίτσια δεν πρέπει να καθαρίζετε το εσωτερικό του αιδοίου, μην ανοίγετε τα χείλη του μωρού για να τα καθαρίσετε εσωτερικά, δεν χρειάζεται. Απλώς, πλύντε το εξωτερικά. Σηκώνετε τα πόδια του κοριτσιού προς τα πάνω και τους γλουτούς και καθαρίζουμε το αιδοίο, απέξω, με μαλακές κινήσεις από μπρος πρός τα πίσω. Μετά καθαρίζετε την περιοχή του πρωκτού.

frontizontas to derma tou morou 2

Φροντίζοντας το δέρμα του μωρού: περιποίηση νεογέννητων αγοριών

Στα αγόρια μην προσπαθήσετε να ανοίξετε το πουλάκι, του (να τραβήξετε το πετσάκι). Δεν το πειράζουμε τουλάχιστον μέχρι,να γίνει ενός έτους. Καθαρίζετε το πουλάκι του προς τα κάτω και μετά γύρω από τους όρχεις. Δεν έχει σημασία αν βάζετε το πουλάκι του δεξιά ή αριστερά κλείνοντας την πάνα. Για να καθαρίσετε τον ποπό του μωρού πάρτε ένα βρεγμένο βαμβάκι· με άλλο βαμβάκι καθαρίστε την κοιλιά του, με άλλο καθαρίστε τις πτυχές των ποδιών και τα μπούτια.

Ο καθηγητής παιδιατρικής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, όπως τονίζει και στο βιβλίο του «Οι πρώτοι δώδεκα μήνες του μωρού μου», πρέπει να χρησιμοποιείτε διαφορετικό βαμβάκι σε κάθε περιοχή. Στο τέλος στεγνώνετε πολύ καλά με μια βαμβακερή πετσέτα.

Φροντίζοντας το δέρμα του μωρού: Πώς θα κρατήσετε το δέρμα του μωρού-παιδιού ενυδατωμένο

Το δέρμα των μωρών είναι πιο εύθραυστο και πιο ευαίσθητο από το δέρμα των ενηλίκων. Η κατάλληλη καθαριστική, ενυδατική και ηλιακή προστασία θα βοηθήσει στη διατήρηση της ενυδάτωσης του δέρματος του μωρού σας και θα αποτρέψει μελλοντικά δερματικά προβλήματα.

frontizontas to derma tou morou 1

Αυτοί είναι οι πιο σωστοί τρόποι ώστε να διατηρείτε πάντα το δέρμα του μωρού σας ενυδατωμένο:

Μπάνιο

Οι γονείς προτιμούν να κάνουν μπάνιο το παιδί τους καθημερινά. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε σαμπουάν και σαπούνια που δεν προκαλούν αλλεργική αντίδραση στο μωρό. Πλύνετε το δέρμα του μωρού σας με χλιαρό νερό και απαλό σαπούνι. Το δωμάτιο που χρησιμοποιείτε για να στεγνώσει το μωρό σας θα πρέπει να είναι ζεστό και όλα τα κλιματιστικά και οι ανεμιστήρες θα πρέπει να απενεργοποιούνται για να αποφεύγεται η ψύξη.

Πουδράρισμα

Πρέπει να είστε ακόμα πιο προσεκτικοί κατά την επιλογή μιας σκόνης για το μωρό σας. Επιλέξτε προϊόντα ειδικά σχεδιασμένα για βρέφη και αποφύγετε τη χρήση πούδρας με αρώματα και άλλες χημικές ουσίες, καθώς μπορεί να ερεθίσουν το ευαίσθητο δέρμα του μωρού.

Πάνες

Οι πάνες που χρησιμοποιούνται για μωρά είναι πραγματικά χρήσιμες για να διατηρείτε το μωρό σας καθαρό και φρέσκο. Ωστόσο, ορισμένες πάνες μπορεί επίσης να ερεθίσουν το δέρμα του μωρού και μπορεί να προκαλέσουν εξανθήματα ή μολύνσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved