Ύπνος παιδιού: Οι πιο συχνοί μύθοι για τον παιδικό ύπνο

Πόσες ώρες πρέπει να κοιμάται το παιδί; Ο απογευματινός ύπνος είναι ωφέλιμος ή όχι;

Ύπνος παιδιού: Οι πιο συχνοί μύθοι για τον παιδικό ύπνο

Αυτά και πολλά ακόμα ερωτήματα απασχολούν τους περισσότερους γονείς οι οποίοι αγχώνονται με τον ύπνο του παιδιού τους, ειδικά όταν αρνείται να πάει να κοιμηθεί νωρίς.

Όμως υπάρχουν αρκετοί…μύθοι γύρω από τον ύπνο. Οι πιο συχνοί είναι οι εξής:

Το παιδί είναι δύσκολο στον ύπνο

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν υπάρχουν δύσκολα παιδιά στον ύπνο, εκτός αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας. Αυτό που απαιτείται είναι από πολύ νωρίς να καθιερώσετε μια ρουτίνα στον ύπνο του παιδιού. Δεν είναι πάντα εύκολο καθώς χρειάζεται συνέπεια και επιμονή. Για παράδειγμα πρέπει να το βάζετε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ, υιοθετώντας κάποιες συνήθειες όπως είναι το μπάνιο και το διάβασμα. Η σειρά που θα εκτελούνται πρέπει να είναι η ίδια κάθε μέρα ώστε το παιδί να καταλαβαίνει ότι πλησιάζει η ώρα του ύπνου.

Δεν πρέπει ποτέ να ξυπνάμε ένα αποκοιμισμένο μωρό

Μύθος! Αν και πολλοί υποστηρίζουν αυτήν την άποψη, δε σημαίνει ότι είναι και η σωστή. Αν για παράδειγμα το παιδί σας κοιμηθεί αργά το απόγευμα αυτό θα επηρεάσει το βραδινό του ύπνο. Επομένως, αρκετές φορές θα χρειαστεί να ξυπνήσετε ή να «μισο-ξυπνήσετε», το μωρό σας προκειμένου να μπορεί να ακολουθήσει τη ρουτίνα ύπνου που έχετε καθιερώσει.

Το παιδί που δεν κοιμάται όλη τη μέρα, κοιμάται καλύτερα το βράδυ

Είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο, ωστόσο μπορεί να συμβεί και το αντίθετο. Τα μωρά και τα μικρά παιδιά δεν έχουν τις αντοχές να μείνουν ξύπνια όλη την ημέρα. Όταν αυτό συμβεί θα παρατηρήσετε ότι έχουν υπερβολική ένταση και γκρίνια η οποία συνεχίζεται και κατά την ώρα του ύπνου. Μερικές φορές είναι πολύ δύσκολο να κοιμηθεί ένα παιδί που ήταν άυπνο όλη την ημέρα απ’ ότι αν είχε κοιμηθεί το μεσημέρι.

Τα παιδιά χρειάζονται 10-13 ώρες ύπνου την ημέρα

Οι οδηγίες που κατά καιρούς ανακοινώνονται είναι ένας οδηγός και αφορά τον μέσο όρο. Ωστόσο το κάθε παιδί έχει διαφορετικές ανάγκες αλλά και αντοχές. Ετσι, άλλα παιδιά χρειάζονται περισσότερες ώρες ύπνο και άλλα λιγότερες. Οι γονείς είναι σε θέση να καταλάβουν αν το παιδί τους έχει έλλειψη ύπνου, από τη στιγμή που θα δουν ότι είναι κακόκεφο, νευρικό ή αν έχει υπερβολική υπερένταση.

Το μωρό θέλει κούνημα για να κοιμηθεί

Αν μάθετε στο μωρό να κοιμάται στην αγκαλιά σας προφανώς και δεν θα μπορεί να κοιμηθεί, ή να ξανακοιμηθεί μόνο του για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα περισσότερα μωρά, μπορούν να μάθουν να κοιμούνται χωρίς νανούρισμα, μουσική ή κούνημα, από την ηλικία των τριών μηνών. Αρκεί να φροντίσετε να είναι ταϊσμένο και ήρεμο ώστε να είναι σε θέση να κοιμηθεί.

Δείτε όλα τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο στη ροή ειδήσεων του Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved