Πρέπει ή όχι τα παιδιά να κοιμούνται το μεσημέρι;

Ο μεσημεριανός ύπνος τα βοηθάει;

Πρέπει ή όχι τα παιδιά να κοιμούνται το μεσημέρι;

Υπάρχουν παιδιά που απολαμβάνουν να κοιμούνται, ειδικά τώρα το καλοκαίρι , 1- 2 ωρίτσες το μεσημέρι και άλλα καθόλου. Μάταια προσπαθούν οι γονείς να τα πείσουν να κοιμηθούν για να ξεκουραστούν.

Πρέπει να επιμένουν οι γονείς να κοιμούνται τα παιδιά τους το μεσημέρι και αν ναι, έως πια ηλικία; Ξεκάθαρη απάντηση δεν υπάρχει. Αν μάλιστα επικαλεστούμε ευρήματα ερευνών, προκύπτουν δύο διαφορετικά συμπεράσματα.

Για παράδειγμα, έρευνα του Πανεπιστημίου Amherst στη Μασαχουσέτη έδειξε ότι τα παιδιά που κοιμούνται έστω και μία ώρα το μεσημέρι βελτιώνουν τις δυνατότητες της μνήμης τους και έχουν καλύτερα αποτελέσματα στο σχολείο. Διεξάγοντας ειδικά τεστ μνήμης σε παιδιά έξι διαφορετικών νηπιαγωγείων της δυτικής Μασαχουσέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα παιδιά που είχαν κοιμηθεί κατά μέσο όρο 44 λεπτά το μεσημέρι απάντησαν με ποσοστό επιτυχίας 75% σε σχέση με εκείνα που δεν είχαν κάνει τη μεσημεριανή τους σιέστα. Το συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι ο μεσημεριανός ύπνος βελτιώνει τη μνήμη και τη συγκέντρωση των παιδιών, αυξάνοντας την ικανότητα τους να μαθαίνουν πιο εύκολα και να ανταποκρίνονται καλύτερα στις απαιτήσεις του σχολείου.

Ωστόσο, άλλη επιστημονική μελέτη υποστηρίζει ότι τα παιδιά από κάποια ηλικία και μετά πρέπει να σταματούν να κοιμούνται το μεσημέρι, καθώς χάνουν την ποιότητα του βραδινού τους ύπνου. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ ανέλυσαν τη συμπεριφορά των παιδιών που κοιμούνται το μεσημέρι, διαπιστώνοντας ότι όσα ήταν από τριών ετών και άνω αντιμετώπιζαν διαταραχές στον ύπνο τους το βράδυ.

Τα παιδιά διαφέρουν μεταξύ τους και είναι δύσκολο να πει κανείς από ποια ηλικία και μετά πρέπει να σταματά το μεσημεριανός ύπνος. Υπάρχουν παιδιά που αγαπούν τον ύπνο και ενώ κοιμούνται το μεσημέρι, κοιμούνται εύκολα και το βράδυ και άλλα που μετά βίας πάνε το βράδυ στο κρεβάτι τους.

Επίσης, όταν το παιδί αρχίζει το σχολείο, και να θέλει, δύσκολα μπορεί να κοιμηθεί το μεσημέρι καθώς δεν προλαβαίνει! Σε εκείνο που συμφωνούν πάντως οι ερευνητές είναι ότι το παιδί πρέπει να κοιμάται καλά το βράδυ, για να είναι ξεκούραστο το πρωί.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved