Πώς θα καταλάβω αν το μωρό μου περνάει φάση ταχείας ανάπτυξης;

Τα μωρά δεν μεγαλώνουν κάθε μέρα το ίδιο και φυσικά δεν έχουν πάντα την ίδια όρεξη για φαγητό.

Πώς θα καταλάβω αν το μωρό μου περνάει φάση ταχείας ανάπτυξης;

Σε κάποιες περιόδους της ζωής τους μεγαλώνουν πολύ απότομα, με αποτέλεσμα ξαφνικά το γάλα της μητέρας να μην επαρκεί. Αντί λοιπόν να κοιμούνται θέλουν να θηλάζουν ακατάπαυστα.

Τα μωρά, σύμφωνα με την Δρ. Αννα Πατσούρου, παιδίατρο και πιστοποιημένη Σύμβουλος Μητρικού Θηλασμού, εμφανίζουν συνήθως τέσσερις φάσεις ταχείας ανάπτυξης πριν γίνουν έξι μηνών:3 εβδομάδων, 6 εβδομάδων, 3 μηνών και 6 μηνών.

Μην περιμένετε πάντα να εμφανιστούν αυτές οι φάσεις με ακρίβεια ημέρας, είναι όμως απίθανο να τις αποφύγετε εντελώς. Όποτε κι αν εμφανιστούν, απλώς θηλάστε κάθε φορά που ζητάει το μωρό σας να θηλάσει.

Όταν ένα μωρό με κανονική ως τώρα ανάπτυξη, που είχε αρχίσει να διαμορφώνει κάποια συγκεκριμένη συμπεριφορά ως προς το θηλασμό , ξαφνικά ζητά να τρώει ακατάπαυστα, κοιμάται ελάχιστα, ηρεμεί μόνο στο στήθος και κλαίει κάθε λεπτό της ώρας που θηλάζει και δεν κοιμάται, τότε περνά φάση ταχείας ανάπτυξης.

Η κάθε φάση διαρκεί συνήθως δύο έως τρεις ημέρες ενίοτε και λίγο περισσότερο.

Αν πρόκειται πραγματικά για φάση ταχείας ανάπτυξης και το μωρό δεν κλαίει για άλλους λόγους ( π.χ. επειδή πονά, κρυώνει ή επειδή υπάρχει ένταση στο σπίτι), θα ικανοποιείται θηλάζοντας.

Βασικά αποδεχτείτε αυτή τη φάση, η οποία θα περάσει σύντομα. Ξεκουραστείτε όσο μπορείτε -και προλαβαίνετε -και φροντίστε να τρώτε και να πίνετε πολλά υγρά.

Τοβιβλίο της κυρίας Πατσούρου «Θηλασμός, Μια υπέροχη εμπειρία» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved